Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
NMK_Tsivilny_protses.docx
Скачиваний:
37
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
568.02 Кб
Скачать

Тема 5. Сторони та треті особи в цивільному процесі, інші учасники цивільного процесу.

Особи, які беруть участь у справі. Їх права та обов’язки. Юридична заінтересованість осіб, які беруть участь у справі.

Сторони у цивільному процесі. Процесуальні права та обов’язки сторін: загальні і спеціальні. Позивач і відповідач – сторони у цивільному процесі, їх ознаки.

Класифікація цивільно-процесуальних прав сторін (запропонована М.Й.Штефаном): права, які характеризують повноваження на порушення провадження в справі; права на зміни в позовному спорі; права на подання і витребування доказів та участь в їх дослідженні; права, пов’язані із залученням до справи заінтересованих осіб; права, пов’язані із забезпеченням складу суду, об’єктивності розгляду справи і виконання судових постанов; права на участь у судових засіданнях з розгляду справи і в здійсненні окремих процесуальних дій; інші права, що забезпечують захист у процесу по справі.

Цивільна процесуальна правоздатність. Цивільна процесуальна дієздатність.

Процесуальна співучасть. Умови, за яких допускається процесуальна співучасть. Класифікація співучасті: за формою (активна, пасивна, змішана); у залежності від характеру матеріально-правових зв’язків між суб’єктами спірних правовідносин та обов’язковості участі в процесі – необхідна (обов’язкова) і факультативна ( можлива). Процесуальні права і обов’язки співучасників.

Неналежна сторона в цивільному процесі. Неналежний відповідач. Умови і порядок заміни неналежного відповідача.

Процесуальне правонаступництво. Підстави процесуального правонаступництва.

Поняття, види, процесуальні права і обов’язки третіх осіб. Треті особи, які заявляють самостійні вимоги щодо предмета спору. Процесуальна форма втілення самостійної вимоги третьої особи – позовна заява. Відмінність третіх осіб, які заявляють самостійні вимоги, від співучасників. Треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, їх ознаки.

Участь у цивільному процесі органів та осіб, яким законом надано право захищати права, свободи та інтереси інших осіб. Мета, підстави, форми участі у цивільному процесі. Особливості участі прокурора у цивільному процесі.

Поняття, значення та види представництва у цивільному процесі. Основні відмінності процесуального представництва від цивільно-правового. Умови здійснення процесуального представництва.

Особи, які можуть бути представниками в цивільному процесі. Особи, які не можуть бути представниками в суді. Особи, які можуть бути законними предмставниками. Види процесуального представництва: за ступенем обов’язковості – обов’язкове і факультативне; за підставами виникнення - добровільне (договірне), законне; за ознаками особи, в інтересах якої здійснюється представництво: представництво фізичних осіб, представництво юридичних осіб. Процесуально-правове становище представника в цивільному процесі. Документи, що стверджують повноваження представників.

Інші учасники цивільного процесу. Особи, які здійснюють організаційно-технічне забезпечення цивільного процесу: секретар судового засідання, судовий розпорядник. Особи, які сприяють розгляду і вирішенню справи по суті: свідок, експерт, перекладач, спеціаліст, особа, яка надає правову допомогу. Їхні процесуальні права і обов’язки.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]