Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
NMK_Tsivilny_protses.docx
Скачиваний:
37
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
568.02 Кб
Скачать

План проведення практичного заняття

ТЕМА №9.Звернення судового рішення до виконання.

Категорія слухачів:студенти 4 курсу денної форми навчання

Навчальна мета: організувати детальне закріплення студентами окремих теоретичних положень дисципліни, сформувати уміння та навички практичного застосування знань теоретичного матеріалу шляхом індивідуального виконання студентами відповідних завдань.

Виховна мета:удосконалити знання студентів, систематизувати їх та сформувати гармонійно-розвинуту творчу особистість.

Розвивальна мета:розвинути уміння та навички студентів для застосування своїх теоретичних знань в практичній діяльності.

Обсяг навчального часу: 4 годин

Навчальне обладнання, ТЗН:дошка, крейда

Наочні засоби:Цивільний процесуальний кодекс України

Міжпредметні та міждисциплінарні зв’язки:теорія держави і права, основи римського цивільного права.

Література:

  1. Конституція України. Від 28 червня 1196 р., №254к/96-ВР//Відомості Верховної Ради України. – 1996. - №30. – ст. 141.

  2. Цивільний процесуальний кодекс України: чинне законодавство зі змінами та доповненнями 2012 р.: – К.: ПАЛИВОДА А.В., 2012. – 204 с.

  3. Гражданский процессуальный кодекс Украины: Научно-практический коментарий / под ред. В.И.Тертышникова. – Харьков, Консум, 2003 г.

  4. Закон України “Про судоустрій та статус суддів” від

  5. Закон України “Про прокуратуру”, в редакції від 17 січня 2002 року

  6. Закон України “ Про внесення змін та доповнень до деяких законодавчих актів…” від 19 жовтня 2000 р.

  7. Цивільне процесуальне право України. Підручник / під ред. В.В.Комарова. – Харків, 2003 р.

  8. Цивільний процес. Підручник / під ред. М.Й.Штефана. –К., 2001 р.

  9. Цивільне процесуальне право України. Навчальний посібник / під заг.редакцією С.С.Бичкової. - К., 2006.

  10. Цивільне процесуальне право України: Навчальний посібник / За заг. ред. С.С. Бичкової. – К.: Атака, 2009.

  11. Цивільний процесуальний кодекс України: Науково-практичний коментар / Тертишніков В.І. – Х.: Ксилон, 2011.

  12. Курс цивільного процесу : підручник / В. В. Комаров, В. А. Бігун, В. В. Баранкова та ін. ; за ред. В. В. Комарова. - X. : Право, 2011. - 1352 с.  I8ВN 978-966-458-290-9 

  13. Цивільний процес України. Підручник / С.В. Ківалов, Р.М. Мінченко, С.О. Погрібний ін. - Х.: Одиссей, 2012. – ст.. 500.

  14. Цивільний процес України. Підручник / За ред. Є.О.Харитонова. - К.: Істина, 2012. – ст..536.

  15. Цивільний процес. Навчальний посібник / С.В. Васильєв. - Х.: Эспада, 2012. – ст..464

  16. Цивільні процесуальні документи. Посібник / С.О. Куринська. - К.: Прецедент, 2012. – ст..352

Методичні поради з викладання теми:

Студентам рекомендовано опрацювати додаткову літературу, вести конспект самопідготовки та послідовно нотувати розв’язки ситуативних завдань.

План проведення практичного заняття 2.1 (2 год.):

Вирішити ситуативні завдання:

Задача № 1

Прокурор району в інтересах Рибакової І.В. пред’явив у суді позов до Пугачової А.Б. і Демчика В.Н. про відшкодування заподіяного їх неповнолітніми дітьми шкоди.

У процесі розгляду справи від прокурора надійшла заява, у якій він просив провадження по справі припинити через відмову підтримувати пред’явлений ним позов.

У судове засідання, де обговорювалася заява прокурора, позивачка Рибакова не з’явилася, хоча про місце і час розгляду справи була повідомлена у встановленому порядку.

Адвокат, який представляє інтереси Рибакової, заявив, що якщо прокурор відмовляється, від позову, то справа для позивачки безперспективна. У зв’язку з цим він теж відмовляється від позову.

Суд виніс ухвалу, якою провадження по справі закрив.

У скарзі Рибакова просила скасувати ухвалу, посилаючись на те, що від позову відмовлятися не збирається, і пояснила, що не з’явилася в суд через хворобу, у підтвердження чого в неї є довідка лікарні. Крім того вона зазначила, що адвокат не має повноважень відмовитися від позову, так як термін доручення з такими повноваженнями минув за два дні до судового засідання.

Чи правильною є ухвала суду?

Задача № 2

Чоловік і жінка Молотови проживали у двокімнатній квартирі. У 1998 р. вони розірвали шлюб. Молотов А.А. звернувся до суду з позовом до Молотової М.С. про розподіл житлової площі і укладання окремого договору найму житлового приміщення на ізольовану кімнату розміром 12 кв. м із залишенням за відповідачкою і дитиною кімнати 18 кв.м.

Суд у задоволенні позову відмовив, мотивуючи тим, що оскільки житлова площа дорівнює 30 кв. м, то виділення позивачеві кімнати розміром 12 кв.м обмежить інтереси відповідачки з дитиною, яким на двох залишається кімната площею 18 кв. м.

Через певний час Молотов знову звернувся до суду з позовом до Молотової про розділ тієї ж житлової площі і просив визнати за ним право користування кімнатою розміром 10 кв. м, посилаючись на те, що така кімната, відповідно до висновку експертної ради при районній адміністрації, могла бути зроблена в результаті зменшення кімнати 12 кв. м за рахунок переносу перегородки. Дозвіл адміністрації на перепланування квартири він має.

Суд провадження по справі припинив, посилаючись на те, що по даній справі є рішення, яке вступило в законну силу, за суперечкою між тими ж сторонами, про той же предмет і за тими ж підставам. Молотов подав скаргу на ухвалу суду.

Чи відповідає законові ухвала суду?

Задача № 3

До районного суду зі скаргою на дії державного виконавця звернувся генеральний директор ВАТ Третьяков В., вважаючи, що державний виконавець незаконно наклав арешт на автомашину ВАЗ 2109. У скарзі вказується, що основний борг підприємства складає 35 тис. грн., однак державний виконавець описав і заарештував майно на суму 42 тис. грн.. Крім того, проти підприємств порушено справу про банкрутство, у зв’язку з чим виконавче провадження підлягає зупиненню.

Державний виконавець надав докази того, що борг підприємства склав 37 тис. 680 грн. На погашення боргу було арештовано готової продукції даного підприємства на суму 33 тис. грн.. Однак виникли складності з її реалізацією. З цієї причини було накладено арешт на автомобіль ВАЗ 2109, оцінений у 42 тис. грн..

Дайте оцінку аргументам державного виконавця. Які дії державний виконавець повинен розпочати? Чи можливо зупинення виконавчого провадження при відкритті провадження про банкрутство боржника?

Задача № 4

Державний виконавець визначив заборгованість Шибіко за аліментами на утримання неповнолітньої дитини в розмірі 12 тис. грн.. Шибіко не згоден зі зробленими державним виконавцем розрахунками.

Який порядок захисту інтересів Шибіко передбачає закон?

Варіант. Чи можуть оскаржити розрахунок заборгованості за аліментними платежами на неповнолітню дитину такі особи:

  • сама неповнолітня дитина, що досягла 15 років

  • матір неповнолітньої дитини

  • представники органу опіки і піклування

  • або будь-який громадянин.

План проведення практичного заняття 2.2 (2 год.):

Задача № 1

Посадова особа податкового органу не подала за вимогою державного виконавця відомості про наявні у боржника банківські рахунки. Державний виконавець наклав штраф на цю посадову особу.

Чи існує можливість у посадової особи податкового органу оскаржити дії державного виконавця. Чи має значення рішення якого органу виконував державний виконавець?

Задача № 2

ТОВ «Олена» (боржник) не згодне з оцінкою арештованого майна двох автомобілів. Державний виконавець залучив до учасиі у виконавчих діях оцінювача. Постанова про призначення оцінювача і копія акта передачі арештованого майна на реалізацію були направлені боржнику. У даний момент автомобілі продані і гроші від їх реалізації надійшли на депозитний рахунок відділу Державної виконавчої служби.

Роз’ясніть права учасників виконавчого провадження, якщо вони не згодні з оцінкою майна.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]