Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
NMK_Tsivilny_protses.docx
Скачиваний:
37
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
568.02 Кб
Скачать

Тема 6. Доказування та докази у цивільному процесі.

Поняття доказів з цивільної справи. Зміст доказів. Процесуальна форма доказів. Процесуальний порядок одержання і дослідження доказової інформації і засобів доказування.

Класифікація доказів: за джерелом їх одержання – особисті, речові, змішані; за способом утворення – первинні (прямі), похідні (опосередковані); за характером висновку – прямі, непрямі (побічні).

Поняття судового доказування. Процес доказування, його ступені (стадії). Предмет доказування. Факти, що не підлягають доказуванню: загальновідомі факти, преюдиційні факти, законні презумпції (презюмовані факти), визнані факти. Збирання та подання доказів. Судові доручення щодо збирання доказів. Дослідження доказів. Оцінка доказів. Належність і достатність доказів. Розподіл обов’язків з доказування.

Засоби доказування: пояснення сторін, третіх осіб, їхніх представників, допитаних як свідків; показання свідків; письмові докази; речові докази; висновки експертів. Принцип допустимості засобів доказування.

Забезпечення доказів. Способи забезпечення доказів: допит свідків; призначення експертизи; витребування та (або) огляд доказів.

Тема 7. Процесуальні строки. Судові витрати.

Поняття і значення процесуальних строків.

Класифікація процесуальних строків на види: за способом визначення – встановлені законом і встановлені судом; визначені за суб’єктами вчинення процесуальних дій (встановлені суду; особам, які беруть участь у справі; іншим учасникам процесу); визначені за тривалістю. Характеристика видів процесуальних строків.

Обчислення, зупинення, продовження і поновлення процесуальних строків. Перебіг процесуальних строків, їх початок і закінчення. Правила обчислення строків у цивільному процесуальному праві.

Позовна давність: загальна і спеціальна. Обчислення і перебіг позовної давності.

Поняття судових витрат у цивільному процесі. Види витрат та їх значення.

Судовий збір. Ціна позову. Принципи визначення ціни позову. Пільги щодо сплати державного мита. Повернення державного мита.

Витрати, пов’язані з розглядом справи в суді. Витрати на правову допомогу. Витрати сторін та їх представників, пов’язані з явкою до суду. Витрати, пов’язані із залученням свідків, спеціалістів, перекладачів та проведенням судових експертиз. Витрати, пов’язані з проведенням огляду доказів за їх місцезнаходженням та вчиненням інших дій, необхідних для розгляду справи.

Розподіл судових витрат між сторонами. Відстрочення та розстрочення судових витрат, зменшення їх розміру або звільнення від їх оплати. Повернення судового збору.

Тема 8. Позовне провадження. Провадження у справі до судового розгляду.

Право на судовий захист в суді першої інстанції. Реалізація права на судовий захист: право на звернення до суду, право на пред’явлення позову, право на судове рішення (задоволення позову). Позовне провадження.

Поняття позову. Матеріально-правовий аспект позову. Процесуально-правовий аспект позову.

Елементи позову: предмет, підстава, зміст.

Види позовів. Процесуально-правова класифікація: позови про присудження (виконавчі); позови про визнання (установчі); перетворювальні позови (конститутивні). Підвиди перетворювальних позовів: позови щодо встановлення нових правовідносин; позови про зміну правовідносин; позови про припинення правовідносин.

Матеріально-правова класифікація позовів: цивільні, трудові, сімейні, житлові, земельні.

Об’єднання та роз’єднання позовів.

Відкриття провадження у справі як стадія цивільного процесу. Процесуальний порядок відкриття провадження у справі. Порядок пред’явлення позову та процесуальні наслідки його недотримання. Форма і зміст позовної заяви. Залишення позовної заяви без руху. Повернення позовної заяви. Відмова у відкритті провадження у справі. Правові наслідки відкриття провадження у справі.

Захист інтересів відповідача від заявленого позову. Заперечення проти позову. Зустрічний позов. Умови прийняття судом зустрічного позову.

Зміни в позовному спорі. Зміна підстави позову. Зміна предмета позову. Збільшення чи зменшення обсягу позовних вимог. Відмова від позову. Визнання позову відповідачем. Мирова угода.

Забезпечення позову. Види забезпечення позову.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]