Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
NMK_Tsivilny_protses.docx
Скачиваний:
37
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
568.02 Кб
Скачать

План проведення практичного заняття

ТЕМА №3.Судові рішення.

Категорія слухачів:студенти 4 курсу денної форми навчання

Навчальна мета: організувати детальне закріплення студентами окремих теоретичних положень дисципліни, сформувати уміння та навички практичного застосування знань теоретичного матеріалу шляхом індивідуального виконання студентами відповідних завдань.

Виховна мета:удосконалити знання студентів, систематизувати їх та сформувати гармонійно-розвинуту творчу особистість.

Розвивальна мета:розвинути уміння та навички студентів для застосування своїх теоретичних знань в практичній діяльності.

Обсяг навчального часу: 4 годин

Навчальне обладнання, ТЗН:дошка, крейда

Наочні засоби:Цивільний процесуальний кодекс україни

Міжпредметні та міждисциплінарні зв’язки:теорія держави і права, основи римського цивільного права.

Література:

1. Конституція України. Від 28 червня 1196 р., №254к/96-ВР//Відомості Верховної Ради України. – 1996. - №30. – ст. 141.

2. Грушевський Ю.М., Марочкін І.Є. Органи судової влади в Україні. –К.: Ін Юре, 1997. – 20 с.

3. Арапов Н.Т. Проблемы теории и практики правосудия по гражданским делам. – Л.: Изд-во ЛГУ, 1984. – 128 с.

4. Решетняк В.И. Судебный приказ в гражданском судопроизводстве//Российская юстиция. – 1995. – С. 22-26.

5. Гражданский процесс/Отв. ред. В.В.Ярков (Глава написана Н.И.Масленниковой). – М.: Изд-во Бек, 2000. – 594 с.

6. Цивільний процесуальний Кодекс України: Чинне законодавство зі змінами та допов. станом на 20 квітня 2007 р.: - К.: Вид. ПАЛИВОДА А.В., 2007. – 156 с. – (Кодекси України).

7. Штефан М.Й. Цивільне процесуальне право України: Підручник. – К.: Видавничий Дім “Ін Юре”, 2005. – 696 с.

8. Тертишніков В.І. – Цивільний процесуальний кодекс України: Науково-практичний коментар. – Харків: Видавець ФО-П Вапнячук Н.М., 2007. – 576 с.

9. Советское гражданское процесуальное право/Под ред.. К.С.Юдельсона. – М.: Юрид. лит., 1965. – 471 с.

10. Чечот Д.М. Постановления суда первой инстанции по гражданским делам. – М.: Гос. изд-во. Лит., 1958. – 166с.

11. Гуреев П.П. Судебное разбирательство гражданских дел. – М.: Госюриздат, 1958. – 199 с.

12. Гражданское процессуальное право России/ Отв.ред. М.С. Шакарян. – М.: Былина, 1996. – 400 с.

13. Гурвич М.А. Решение советского суда в исковом производстве. – М.: ВЮЗИ, 1955. – 128 с.

14. Комиссаров К.И. Решение суда как акт государственной власти//Практика применения гражданского процессуального права (к двадцатилетию ГПК РСФСР). – Свердловск: СЮИ, 1984. – с. 29-36.

15. Гражданский процесс Украины/Отв.ред. Ю.С.Червонный. – Х.: Одиссей, 2003. – 352 с.

16. Добровольский А.А., Иванова С.А. Основные проблемы исковой формы защиты права. – М.: Изд-во МГУ, 1979. – 159 с.

17. Гурвич М.А. Учение об иске – М, ВЮЗИ, 1981. – 40 с.

18. Викут М.А., Зайцев И.М. Гражданский процесс России. – М.: Юристь, 2001. – 483 с.

19. Вандышев В.В., Дернова Д.В. Гражданский процесс. – СПб.: Питер, 2001. – 416 с.

20. Шиманович О.М. До питання про види судових рішень в цивільному процесуальному праві України//Молодь у юридичній науці: збірник тез доповідей міжнародної наукової конференції молодих вчених «Другі осінні юридичні читання». – Хмельницький: Вид-во ХІУП, 2003. – 343-345.

21. Новицкий И.Б., Лунц Л.А. Общее учение об обязательстве. – М.: Юриздат, 1950. – 416 с.

22. Чечина Н.А. К вопросу о видах судебных решений в советском гражданском процессе//Ученые записи ЛГУ. Сер.юрид.наук. – 1955. - №187, вып. 6. – с.195-200.

23. Цивільний процесуальний кодекс України РСР від 18 липня 1963 р. (із наступними змінами і доповненнями)// Відомості Верховної Ради УРСР. – 1963. - №30. – ст. 464.

24. Гражданский процесс/Под ред. М.К.Треушникова. – М.: Новый Юрист, 1999. – 400 с.

25. Васьковский Е.В. Учебник гражданского процесса. Изд. 2. – М.: Изд-во бр. Башмаковых, 1917. – 475 с.

26. Цивільне процесуальне право України: Навчальний посібник / За заг. ред. С.С. Бичкової. – К.: Атака, 2009.

27. Цивільний процесуальний кодекс України: Науково-практичний коментар / Тертишніков В.І. – Х.: Ксилон, 2011.

Методичні поради з викладання теми:

Студентам рекомендовано опрацювати додаткову літературу, вести конспект самопідготовки та послідовно нотувати розв’язки ситуативних завдань.

План проведення практичного заняття 2.1 (2 год.):

Вирішити ситуативні завдання:

Задача № 1

Районний суд задовольнив позов Можарского П.В. до заводу про стягнення 1 тис. 500 грн. одноразово і 2 тис. грн. щомісяця до повторного огляду в порядку відшкодування шкоди, заподіяної позивачеві каліцтвом на виробництві (справа розглядалася за місцем знаходження відповідача).

До вступу рішення в законну силу Можарський звернувся до районного суду (за місцем свого проживання) із заявою про звернення рішення до негайного виконання, посилаючись на те, що є тепер інвалідом ІI групи, пенсія, призначена йому є невеликою, а у нього на утриманні знаходяться троє дітей і стара мати.

Суддя виніс ухвалу, якою заяву залишив без задоволення, пославшись на те, що рішення суду оскаржене відповідачем.

Чи допущені в справі порушення закону ?

Задача №2

У мотивувальній частині рішення, винесеного за позовом підприємства “Маяк” до Маслової Т.С. про стягнення 3 тис. 080 грн. суд дійшов висновку, що з відповідачки варто стягнути за нестачу товарів 1 тис. 800 грн. і за псування 1 тис. 280 грн., а всього 3 тис. 080 грн.

У резолютивній частині рішення суд вказав: “Стягнути з Маслової Т.С., народження 1956р., на користь підприємства “Маяк” 308 грн.”

Після оголошення рішення головуючий заявив, що з відповідачки стягнуто не 308 грн., а 3 тис. 080 грн., після чого, порадившись із суддями, дописав у резолютивній частині рішення один нуль. Після цього головуючий в судді ще раз розписалися у рішенні.

Чи правильно поступили судді?

Задача № 3

Районний суд задовольнив позов заводу до подружжя Суботіних про виселення з неповнолітніми дітьми з приналежного їм на праві приватної власності будинку з наданням облаштованої трикімнатної квартири, пославшись на те, що земельна ділянка, на якій розташований будинок, відведена у встановленому порядку заводові під будівництво промислових будівель.

Після вступу рішення в законну силу Суботіни звернулися в той же суд із заявою про надання відстрочки виконання рішення.

Суддя одноосібно, не викликаючи до суду сторони, виніс ухвалу, якою надав Суботіним відстрочку виконання рішення терміном на півтора року, мотивуючи своє рішення тим, що дочка відповідача закінчує навчання в дев’ятому класі середньої школи і перехід її до іншої школи в зв’язку з переїздом може негативно вплинути на її успішність.

У скарзі на цю ухвалу директор заводу вказав, що по затвердженому у встановленому порядку планові через десять місяців на відведеній ділянці вже повинен бути побудований і дати першу продукцію складальний цех.

Чи маються підстави для скасування ухвали? Якщо так, то вкажіть які?

Задача № 4

Суд задовольнив позов Циганкова П.Р. до Балашова О.А. про стягнення 4 тис. 900 грн. Після того, як рішення набутило законної сили, відповідач звернувся в той же суд із заявою про відстрочку виконання рішення терміном на 3 роки, посилаючись на своє матеріальне становище.

Суд виніс ухвалу, вказавши: “Розстрочити виплату присуджених з Балашова сум на три роки, стягуючи з нього щомісяця по 136 грн. на користь відповідача”.

Чи правильно поступив суд?

План проведення практичного заняття 2.2 (2 год.):

Задача 1

Суд задовольнив позов Іванова М.Т. до Петрова М.Ю. про стягнення з останнього 20000 грн. Через два місяці після набрання рішенням законної сили у Петрова М.Ю. народилася дитина. Крім того, посаду Петрова М.Ю. скоротили і в данин час він шукає роботу. У зв'язку з цим він звернувся до суду із заявою про відстрочку виконання судового рішення. Суд виніс ухвалу, в якій визначив, що присуджена сума підлягає сплаті після подання Петровим довідки з нового місця роботи про працевлаштування та рівними частинами протягом 50 міся­ців.

Що таке розстрочка та відстрочка виконання судового рі­шення? Які можуть бути обставини для застосування роз­строчки та відстрочки виконання судового рішення? Чи мож­на змінити судове рішення після набрання ним законної си­ли?

Задача № 2

В рішенні суду за позовом Діденка О.Б. до Дроздюка Р.Ю. зазначено: «Зобов'язати Дроздюка Р.Ю. повернути Діденку О.Б. костюм або якийсь інший одяг вартістю 200 грн».

Які вимоги висуває ЦПК України до судових рішень? Яка структура судового рішення? Які вимоги ЦПК України було порушено суддею в даній ситуації?

Задача № 3

До суду із позовною заявою про розірвання шлюбу зверну­лась гр. Петрик С.М. Під час попереднього судового засідання вона доповнила свої позовні вимоги про визначення місця про­живання дитини. Суд ухвалив рішення про розірвання шлю­бу, однак у рішенні суду не було визначено місце проживання їх неповнолітнього сина, хоча це питання обговорювалось у судовому засіданні та було вирішено по суті, що дитина зали­шається проживати із позивачкою.

Як має діяти гр. Петрик С.М.? Напишіть процесуальний документ від імені Петрик С.М. Який процесуальний акт має ухвалити суд? Напишіть його.

НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ ВНУТРІШНІХ СПРАВ

НАВЧАЛЬНО-НАУКОВИЙ ІНСТИТУТ ПРАВА ТА ПСИХОЛОГІЇ

КАФЕДРА ЦИВІЛЬНО-ПРАВОВИХ ДИСЦИПЛІН

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]