Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Magistratura_OGG_95_pitan.docx
Скачиваний:
113
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
301.59 Кб
Скачать
  1. Надайте загальну характеристику спеціалізованим туристичним готелям.

Крім традиційних готелів, звичних для переважної більшості мандрівників, існує ще й цілих ряд спеціалізованих. Нижче описано деякі з них. Бізнес-готелі — їхньою прикметною рисою є наявність одного чи кількох багатофункціональних конференц-залів і великої кількості номерів класу люкс. Ці готелі розраховані переважно на бізнесову аудиторію і розташовуються зазвичай у діловому центрі міста. У кожному номері, як правило, є необхідний мінімум оргтехніки. Спа-готелі (велнес-готелі) призначені насамперед для представниць прекрасної статі. Особливістю цих готелів є широкий спектр послуг, спрямованих на оздоровлення, догляд за зовнішністю та релаксацію. Гостям спа-готелю будуть запропоновані сауна, масаж, ароматерапія, сеанси пілінгу, консультації дієтолога, басейни і фітнес-зали, програми по омолодженню і очищенню організму тощо Гірськолижні готелі розраховані, як зрозуміло з їхньої назви, на гостей, які захоплюються зимовими видами спорту. Крім традиційних готельних сервісів тут вам запропонують регулярні трансфери до гірськолижних трас, спеціалізоване харчування і прокат лижного спорядження. Одна з новинок, котра стрімко набуває популярності серед туристів в усьому світі — еко-готелі. Чимало мандрівників під час відпочинку прагнуть максимально наблизитися до природи, відчути гармонію і єдність з нею. В еко-готелях вам запропонують цілющу джерельну воду, здорове харчування, меблі і предмети інтерьєру, виготовлені з екологічно чистих матеріалів. Еко-готелі тісно пов'язані з етно-туризмом. Нерідко готелі розташовуються у диких місцинах, віддалених від мегаполісів, а будівлі таких готелів можуть імітувати автентичні помешкання стародавнього населення тієї чи іншої місцевості. У більшості еко-готелів вас пригостять стравами, приготованими за стародавніми місцевими рецептами. Втім, окремі готелі йдуть ще далі і пропонують своїм гостям власноруч здобувати собі їжу.

  1. Сформулюйте основні принципи та загальні підходи до класифікації підприємств готельного господарства в різних країнах світу.

Система класифікації готелів у Франції, Норми і процедура класифікації готелів тут затверджені 1986 р. і чітко прив'язані до формування цін у готелях та ресторанах. У стандартах категоризації виокремлюють два типи підприємств; 1) туристичні готелі, в яких передбачено щонайменше 5 місць, і 2) туристичні резиденції, де має бути не менше 100 ліжок. У першій групі є шість категорій: від найнижчої (без зірок) до найвищої (4 + L — de Luxe, або Palace). У другій групі встановлено категорії від однієї до чотирьох зірок.

У французькій системі категоризації для визначення категорії готелю враховують такі основні критерії:

— кількість номерів: мінімальна — від 5 до 10, залежно від категорії;

— громадські приміщення: мінімальна площа холу підпорядкована кількості номерів і категорії, чітко встановлена норма необхідної площі громадських приміщень для великих готелів та ін.;

— загальне обладнання готелю: обов'язкова гаряча і холодна вода, телефон, кондиціонер;

- житлова частина: необхідність захисту приміщень від світла з використанням завіс, жалюзей, акустичний комфорт; визначена мінімальна площа номерів, санітарне обладнання, площа ванних кімнат, освітлення тощо;

— персонал: неодмінне знання мов, кваліфікація, формений одяг і под.; усі вимоги мінімальні й обов'язкові до виконання.

У німецькій класифікації виокремлюють п'ять класів:

1. Туристський клас — одна зірка.

2. Стандартний клас — дві зірки.

3. Комфортний клас — три зірки.

4. Перший клас — чотири зірки.

5. Люкс — п'ять зірок.

Система класифікації готелів у Великій Британії. У цій країні класифікацію закладів розміщення здійснюють добровільно профільні організації, зокрема Автомобільна асоціація (АА Automobile

Association Development Limited (AA ADL), Асоціація британських турагентств (British Travel Authority (ВТА). Схема класифікації передбачає категоризацію готелів, малих придорожних закладів розміщення та фермерських будинків за п'ятьма рівнями — від однієї Q — до п'яти Q (Quality — якість), відображені символом корони або зірки. Великій Британії класифікації, запропонованої Асоціацією британських турагентств, готелі поділяють на:

— бюджетні (однозіркові), розташовані в центрі міста; пропонують обмежений перелік послуг;

— готелі туристського типу (двозіркові); надають послуги харчування, отже, повинні мати ресторан та бар;

— готелі середнього класу (тризіркові); забезпечують високий рівень обслуговування;

— готелі першого класу (чотиризіркові); пропонують високу якість проживання й обслуговування;

— готелі вищої категорії (п'ятизіркові); рівень надання послуг проживання та обслуговування особливо високий.

Австрійські підприємства готельної та відпочинкової галузі поділяють на п'ять категорій, причому підприємства, які пропонують лише сніданок, можуть отримати найвище четверту категорію — чотиризіркову.

Система класифікації готелів у Іспанії. Заклади розміщення поділяють тут на дві категорії — готелі та пансіони. У першій групі виокремлюють:

— готелі — заклади, що надають розміщення з обслуговуванням або без нього;

— готелі-апартаменти — заклади з відповідним обладнанням для зберігання, переробки та споживання продуктів харчування;

— мотелі — заклади, розташовані біля автомобільних трас; надають розміщення, гараж та окремий вхід.

Згідно з будівельно-технічними характеристиками, якістю обладнання й обслуговування, запропонованими у різних категоріях, заклади розміщення Іспанії поділяють на групи:

— перша — готелі категорії п'яти-, чотири-, три-, дво-, однозіркові;

— друга — міні-готелі та пансіони три-, дво-, однозіркові;

— третя — гостьові будинки (без категорії);

— четверта — готелі-апартаменти чотири-, три-, дво-, однозіркові.

Відповідно до прийнятих в Італії критеріїв готелі поділяють на три категорії:

— перша — чотиризіркова;

— Друга — тризіркова;

— третя — двозіркова.

П'ятизіркової категорії, у зв'язку зі значним оподаткуванням, яке залежить від категорії готелю, немає. Водночас кожна категорія має свою градацію.

Система класифікації готелів у Греції. Для класифікації закладів розміщення використовують систему літер, а на фасадах готелів — звичні для Європи зірки. Відповідно до стандарту Національної туристичної адміністрації заклади розміщення Греції поділяють на чотири категорії: А, В, С, D. Так, готелі категорії:

— А (чотиризіркові) характерні високим рівнем обслуговування і найчастіше розташовані у відомих курортах;

— В (тризіркові) здебільшого функціонують у курортній зоні, на узбережжі;

— С (двозіркові) пропонують мінімальний набір послуг, розміщені на певній відстані від узбережжя в курортних зонах;

— D (однозіркові).

Система класифікації готелів у Скандинавських країнах. Асоціація готелів Скандинавії (Данія, Швеція, Норвегія) розробила власну міжнаціональну класифікацію, в якій категорію готелю визначають не зірками, а сонечками — знак має форму половинки сонця, яке сходить, на фоні неба. Клас готелю встановлюють експерти Асоціації.

Система класифікації готелів у Польщі належить до найновіших у Європі. На категорії поділяють готелі та мотелі, пансіонати, кемпінги, будинки відпочинку, молодіжні туристські бази. Встановлюють також мінімальні вимоги до приватних приміщень, що здають для проживання туристам.

Система класифікації готелів у Росії та державах колишнього Радянського Союзу. На території колишнього СРСР діяло декілька класифікаційних систем (система літер і розрядів) готельних підприємств відповідно до їхнього галузевого підпорядкування — для готелів корпорації "Інтурист", профспілкових засобів розміщення, комунальних готелів. Відрізнялися також нормативи оснащення й обладнання готельних номерів у кожній системі. Готелі корпорації "Інтурист", скажімо, користувалися перевагами щодо отримання державних коштів на розвиток і реконструкцію, були визначені підвищені класифікаційні вимоги до кожного розряду, хоч готельний сервіс і тут неповністю відповідав світовому рівню.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]