Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Magistratura_OGG_95_pitan.docx
Скачиваний:
113
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
301.59 Кб
Скачать
  1. Наведіть функціональну характеристику приміщенням господарського та складського призначення.

виконують функції матеріального забезпечення організації праці всіх приміщень і служб готельного підприємства, а також необхідних ремонтних робіт. До них належать приміщення і -підприємства побутового обслуговування, - група приміщень матеріального забезпечення і ремонтних робіт, - група приміщень інженерного устаткування.

Приміщення громадського призначення порівняно з іншими функціональними приміщеннями вирізняються значними розмірами, їхня місткість і структура залежить від загальних розмірів готельного закладу та профілю його діяльності. Згідно з функціональним профілем їх поділяють на такі типи: харчування; розваг; торгівлі; спортивно-оздоровчі; видовищні; туристсько-пізнавальні; побутові. їхній простір чітко поділений на простір для обслуговування — найважливіший у технологічному процесі та простір для споживання послуг — вагомий у забезпеченні соціальних функцій. Діяльний характер кожного процесу спричиняє формування просторової організації громадських приміщень.

Побутові приміщення мають готелі середньої та значної місткості, насамперед високого рівня комфорту. Найтиповіші — перукарні й косметичні салони, розташовані на першому поверсі у групі приміщень вестибюля, інколи — на інших поверхах. Ці приміщення доцільно розташовувати у вузлових пунктах переміщення клієнтів готелю, але вхід повинен бути зручним для доступу відвідувачів.

У структурі побутових приміщень готелів значної місткості передбачені пральні, хімчистка, майстерні з дрібного ремонту одягу та взуття; частково побутові функції виконують приміщення персонального обслуговування гостей — масажний кабінет, салон моди, салон краси.

Виробничі приміщення побутового обслуговування, як уже зазначалося, найчастіше розташовані в цокольному поверсі, групі громадських приміщень першого поверху, окремій споруді. Пральня та хімчистка повинні мати зв'язок із вантажним ліфтом і службовим входом у готель, унеможливити перехрещування руху гостей і обслуговуючого персоналу. У сучасних малих і середніх за місткістю готелях типове й економічно доцільне обладнання міні-пралень з використанням пральних машин невеликого об'єму та засобами швидкого сушіння білизни.

Приміщення і підприємства побутового обслуговування, як правило, відокремлені від блоку приміщень складського і господарського призначення, що пов' язано з виконанням функцій обслуговування мешканців готелю. До них належать перукарні, майстерні дрібного ремонту і прасування одягу, дрібного ремонту взуття і шкіргалантереї, приймальні пункти прання і хімчистки, пункт прокату предметів культурно-побутового і спортивного призначення, прийом замовлень на фотороботи. Набір і площі цих приміщень залежать від категорії, місткості готельного комплексу та попиту на зазначені види послуг.

Складські приміщення для забезпечення ефективної взаємодії у виробничому процесі з приміщеннями вироб-ничого призначення розташовуються сумісно з ними або на незначній відстані, часто у цокольному поверсі. Складські приміщення повинні забезпечуватись зручними під’їзними шляхами зі сторони внутрішнього двору.

Група складських приміщень призначена для зберіган-ня продуктів харчування, обладнання, витратних матеріалів і представлена коморами зберігання овочів, фруктів, напів-фабрикатів, приміщеннями з морозильними камерами та ін.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]