Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Magistratura_OGG_95_pitan.docx
Скачиваний:
113
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
301.59 Кб
Скачать
  1. Розкрийте зміст, завдання та роль нормування праці в готельному господарстві.

Нормування праці - це:

© встановлення міри витрат праці на виконання певного обсягу робіт у певних організаційно-технічних умовах;

© діяльність з управління виробництвом, пов’язана з визначенням необхідних витрат праці та її результатів, контролем за витратами праці.

Нормування праці - це складова організації праці та виробництва і реалізації послуг, важлива ланка технологічної й організаційної підготовки виробничого процесу, оперативного управління ним, невід’ємна частина менеджменту й соціально-трудових відносин.

Норми праці є основою системи планування роботи підпри¬ємства та його підрозділів, організації оплати праці персоналу, обліку витрат на продукцію, управління соціально-трудовими відносинами тощо.

Організовуючи робочий процес, слід визначити, яка кількість потрібна для виконання кожної конкретної роботи і якою має бути її якість. Норми праці є основою для обчислення пропорцій у розвитку галузей економіки, складання балансу використання трудових ресур¬сів, визначення виробничих потужностей. На кожному підприємстві норми праці використовуються під час здійснення планово-організа¬ційних розрахунків. За допомогою цих норм складають бізнес-плани підприємств, планують обсяги виробничого процесу, розраховують завантаження устаткування та робочих місць.

На основі норм праці встановлюють завдання з підвищення її продуктивності та визначають потребу в кадрах. За допомогою нор¬мування узгоджується взаємодія підрозділів підприємства, досяга¬ється синхронізація роботи на різних робочих місцях, забезпечується рівномірність і ритмічність виробничого процесу.

Норми праці є складовим елементом організації заробітної плати, оскільки їх виконання - це необхідна умова отримання заробітку, відповідного тарифу або окладу, встановленого для певного працівника.

Встановлюють норму в людино-хвилинах, людино-годинах або людино-днях, яка містить такі елементи:

- норму підготовчо-завершального часу;

- норму основного та допоміжного часу;

- норму часу на організаційно-технічне обслуговування устат¬кування й інших виробничих об’єктів; перерви, обумовлені тех¬нологією й організацією виробництва; особисті потреби.

Норми праці на підприємстві можна використовувати для визначення ірудомісткості окремих видів послуг і відповідних витрат праці для виконання виробничої програми.

Отже, нормування праці є засобом визначення як міри праці для виконання тієї чи іншої конкретної роботи, так і міри винагороди за пращо залежно від її кількості та якості.

Нормування праці набуває також великого значення і як засіб скорочення витрат праці, зниження собівартості послуг, підвищення продуктивності праці тощо.

Завданням нормування праці є: визначення трудомісткості робіт і необхідної для їхнього виконання чисельності працівників.

Мета нормування праці на підприємствах готельного госпо¬дарства господарювання полягає в тому, щоб на основі зростання технічної озброєності й удосконалення організації виробництва та праці, поліпшення її умов скоротити витрати на процес організації надання та реалізації послуг, підвищити продуктивність. Це сприя¬тиме покращанню господарської діяльності та зростанню реальних доходів працівників.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]