Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Magistratura_OGG_95_pitan.docx
Скачиваний:
113
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
301.59 Кб
Скачать
  1. Наведіть основні економічні показники готельної індустрії.

Показник забезпеченості готелями визначається кількістю готельних місць на 1000 жителів.

Нормативним показником вважається 10 готельних місць на 1000 жителів. По Україні такий показник становить 2,3 готельних місця на 1000 жителів, по Києву - 6 готельних місць (для порівняння: у Москві- 9,3; у Санкт-Петербурзі- 6,4; у Парижі - 38,4; у Відні -25,6).

Для управління готельним підприємством, організації функціонального і технологічного процесів використовують ряд показників.

1. Рівень завантаженості готельного підприємства - відсоток завантаження (Percentage of occupancy) - становить:

Кількість проданих номерів / Кількість номерів, запропонованих до продажу х 100%.

Відсоток завантаження дає можливість порівнювати роботу двох цілком непорівнянних за своїми характеристиками готельних підприємств.

Загальне середньорічне завантаження готелів коливається в межах 70 - 72 % і є результатом багатьох чинників: фізичного стану підприємства, попиту на певний день тижня або сезону, конкуренції на ринку, місця розташування і т. д.

2. Кількість номерів, зайнятих більше ніж однією особою, - відсоток подвійного завантаження становить:

Кількість гостей - Кількість проданих номерів

-------------------------------------------------------------------------------- х 100%.

Кількість проданих номерів

Цей показник дає уявлення про якісну сторону завантаження номерів і має значення за наявності одно- і багатомісних номерів.

Середня кількість гостей, що припадає на один проданий номер, становить:

Кількість гостей

-------------------------------------------------------------- х100%.

Кількість проданих номерів

3. Статистичний показник ефективності роботи персоналу готелю відсоток зайнятості ліжко-місць становить:

Кількість зайнятих місць

-------------------------------------------------------------- х 100 %

Кількість місць у готелі

Потенціал готелю не використовується повністю, тому що двомісні номери звичайно продаються за вищу ціну, ніж одномісні.

У США поселити у двомісний номер сторонніх гостей не можна без їхньої згоди, оскільки існує право на усамітнення і захист (Privacy and Protection Rights). Тому використовується ціна на номер, а не на місце.

4. Середня ціна готельного номера становить:

Загальний прибуток від номерного фонду

-------------------------------------------------------------- х 100%

Кількість проданих номерів

При низькому рівні завантаження готелю середня вартість номера буде нижча. Сегментація номерного фонду за рівнем сервісу і ціни ставить за мету реалізацію насамперед дорожчих номерів.

  1. Охарактеризуйте розвиток мережі малих підприємств.

Багато малих готелів за рівнем надаваних послуг нітрохи не гірше, чим більші готелі, більше того, нерідко перевершують їх по якості, усе частіше розбудовують схожу інфраструктуру (кафе, зали для переговорів, фітнес-центри й т.п.) - у цьому й криється, на мій погляд, основну відмінність малих готелів від міні-готелів. Втім, рівень і статус міні-готелю нерідко влаштовують і хазяїна закладу й потенційних клієнтів, але зустрічаються ситуації, коли заявлена вартість послуг міні-готелю разюче не відповідає якості, і в умовах усе більш конкурентного ринку готельних послуг подібним підприємств прийде або перебудовуватися або переглядати цінову політику.  Основними клієнтами малих готелів на сьогоднішній день є бізнесмени й індивідуальні туристи, а також невеликі групи туристів. Усе частіше малі готелі виходять на закордонні ринки, містять прямі договори з іноземними агентами й корпоративними клієнтами, представляються в глобальних системах бронювання.» 

Цілі формування мережі малих готелів. створення в мережі малих готелів, які, доповнюючи великі і середні готелі,формують ділове та туристичну привабливість міста, сприяютьрозвитку малого бізнесу, створенню нових робочих місць у сферіпослуг, зростання надходжень до бюджету міста і муніципальні бюджети. Саме такі готелі (категорії 2-3 зірки) у закордонній практиці працюють як масові готельні підприємства і особливо популярні на Заході.

Недорогі і дуже затишні готелі змогли б приймати гостей міста,які не можуть дозволити собі проживати довгий час в гостинці високогокласу. Послугами такихготелів з задоволенням скористалися б й іноземні бізнесмени,які в даний момент, через нерозвиненість нашого вітчизняного ринкуготельних послуг, змушені платити непомірно високу ціну за проживання вготелях міста.

Маркетингові дослідження показують, що попит на готелі більшенизького класу, а саме на готелі класу «двох - трьох зірок» є і він  (цей попит) буде рости. Адже гостями є не тількибагатії. Якщо ми хочемо залучити іноземних туристів, то мережа таких готелівпросто необхідна місту.

Отже, формування мережі малих готелів визначається необхідністю вирішення таких завдань, як:

- забезпечення зростаючих обсягів в'їзного туризму готельнимипослугами на рівні сучасних міжнародних стандартів;

- створення нових робочих місць у сфері послуг;

- працевлаштування фахівців, що вивільняються в результатізакриття на ремонт і реконструкцію ряду московських готелів, а також іншихкатегорій безробітних;

- підтримка підприємництва у сфері малого бізнесу пристворення мережі малих готелів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]