Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Magistratura_OGG_95_pitan.docx
Скачиваний:
113
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
301.59 Кб
Скачать
  1. Вкажіть завдання та основні види декоративно-прикладного мистецтва в організації інтер’єру приміщень.

Термін "декоративно-прикладне мистецтво" прийнятий мистецтвознавством поряд з такими термінами, як "художня промисловість", "декоративне мистецтво", "мистецтво речі" і "прикладне мистецтво". Поняття "декоративно-прикладне мистецтво" характеризує двоїсту природу цього виду мистецтва. Добутку його найчастіше пов'язані з побутом людей і доповнюють внутрішню обстановку будинку, у якому людина живе, працює або відпочиває. Вони не тільки підлеглі процесам, що протікають у будинку, але і є певною мірою необхідними елементами архітектури, посередниками між нею й людиною.

Завдання декоративно-прикладного мистецтва - створювати гарні речі, що постійно оточують людини, удосконалювати матеріальну, побутову й художню культуру, сприяючи, таким чином, естетичному вихованню широких мас населення.

Гарному враженню від інтер'єра рекреаційного закладу сприяє наявність художніх елементів архітектурно-будівельного встаткування (вентиляційних і інших ґрат і вставок, деталей обробки прорізів і полотен дверей), форми й види віконної й дверної фурнітури, електроустановочних і інших виробів. В оздобленні інтер'єра особлива роль приділяється декоративному мистецтву в обробці архітектурних деталей і елементів. Ажурна металева або візерункова перегородка, що відокремлює хол, вітальню, приймальню або выделяющая яку-небудь зону вестибюля, може стати пануючої в оздобленні, головним елементом його художнього сприйняття.

У побудові композиції інтер'єра приміщень готелю бере участь і такий елемент, як кольорова візерункова підлога, особливо у вестибюлях, проходах, коридорах, де площа його відкрита. Різні рівні підлоги або підвісні стелі, що створюють перепади висот підлоги й стелі, можуть стати засобами декоративного оздоблення й за допомогою таких компонентів інтер'єра, як світло й колір, розділити простір на окремі по функціональному призначенню зони й приміщення, а також виконувати інші завдання просторової, світловий і колористичної композиції.

Розвішуючи картини, акварелі й естампи, узяті під скло, треба звернути увагу на те, щоб висвітлення не створило на склі відблисків.

На стіни номерів, віталень або холів часто вішають або встановлюють металеві або керамічні невеликі панно або вставки різних форм, тематики й розмірів, у тому числі декоративні тарілки, скульптурні добутки, барельєфи й горел’єфи, різьблення й т.д. Предмет варто підібрати так, щоб він підійшов до характеру інших декоративних предметів обстановки.

Художня якість оформлення залежить від графічної чіткості й чистоти малюнка або силуету, скромності декоративних засобів. Головне завдання при виборі масштабу малюнка й кольору виробу - зберегти єдність стилю й колориту, шрифту цифр і написів, пропорційності й строго витриманої домірності. Увага повинне бути приділене й самої редакції інформації, вказівок і положень, ясності виражень і точності мови.

Все дрібне внутрікімнатне встаткування вимагає свого декоративно-художнього оформлення. Воно покликано привертати увагу, не порушуючи закономірностей взаємозв'язку з іншими елементами, зберігати, а не дробити ансамбль.

Величезне значення в декоративній виразності будь-якого оформлення має світло, його сила й кольоровість. Так, в експозиції варто особливо виділити світлом вітрини й робити спеціальні підсвітлювач із джерел схованого світла в макетів, скульптур і інших експонуємих художніх творів. Іноді можна користуватися сильним спрямованим світлом для виділення особливо важливих елементів експозиції або декоративного оздоблення.

Сучасне декоративне мистецтво, відгукуючись на нові умови й зростаючі запити побутової культури, розширює й постійно розвиває номенклатуру художніх виробів у всіх галузях виробництва - будь те меблі, тканини, світильники, посуд. Художники прагнуть створити форми, що повністю відповідають призначенню: прості, виконані гармонії й добірності, лаконічні по строгості відбору декоративних прийомів і засобів. Оскільки кожний виріб прикладного мистецтва розглядається й створюється не самостійним добутком, а як частина єдиного цілого, інтер'єри не виглядають перевантаженими й сприймаються більше строгими й спокійними.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]