Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Magistratura_OGG_95_pitan.docx
Скачиваний:
113
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
301.59 Кб
Скачать
  1. Розкрийте сутність розробки плану матеріально-технічного забезпечення та методики розрахунку потреби матеріальних ресурсів для підприємства готельного господарства.

Для успішної роботи готельного підприємства, надання комплексуосновних і додаткових послуг готелю повинні мати у своєму розпорядженні необхіднедля експлуатації обладнанням та інвентарем (меблі, посуд, постільніприналежності, килимові вироби, миючі засоби і т.д.), а також мати насвоєму розпорядженні такі засоби експлуатації, які можуть забезпечитипевний комплекс комунальних послуг, обов'язковий для обслуговуваннящо проживають в готелі (опалення, освітлення, водопостачання).

Планування матеріально-технічного забезпечення (постачання) готелів насучасному етапі покликане вирішувати такі завдання:  1) воно повинно забезпечити безперервність роботи готельного підприємства, щодосягається шляхом правильної організації поставок матеріалів в готель унеобхідній кількості і відповідної якості;  2) сприяти підвищенню технічного рівня виробництва послуг,сприяти впровадженню автоматизації, нових технологій, а такожрозширення асортименту додаткових послуг, які, у свою чергу,є найважливішим фактором збільшення прибутку готелю;  3) МТО повинна бути спрямована на підвищення якості обслуговування шляхомзакупівлі товарів високої якості для найбільш повного задоволенняклієнта;  4) МТО повинна бути спрямована на підвищення продуктивності праці;  5) план МТО повинен бути направлений на економію матеріальних ресурсів  6) а також план МТО повинен бути спрямований на виконання плану прибутку;  Як вже зазначалося вище, план матеріально-технічного постачання готелю розробляється спеціальним відділом при бухгалтерії готелю, який включаєв себе два основні підрозділи - управління закупівлями, і управління складами. Перед ними ставляться наступні завдання: -- організація контролю надпостачанням за обсягом і асортименту відповідно до укладенихдоговорами;- дотримання нормативу та структури товарних запасів;- знаходженняшляхів зниження товарних втрат при зберіганні та транспортуванні. Але слідвідзначити, що найважливішим обов'язком цього відділу є розробка плануматеріально-технічного забезпечення готелю.  План МТО готельного підприємства є його матеріальним балансом, вякому зведено всі розрахунки потреби в матеріальних ресурсах,необхідних для забезпечення виробничого процесу (видаткова частина),наявність залишків на планований період, а також визначені джерелапостачання (прибуткова частина). Основні показники плану МТО, а також зв'язокміж ними можна відобразити наступним рівнянням:

Рпен + Знор = Оож + Е + В, де  Рпен-потреба в матеріальних ресурсах на виробничих алеексплуатаційні потреби;  Знор - запаси нормовані;  Оож - залишки очікувані, тобто фактичні запаси, які існують уготелі на якийсь певний період;  Е - економія  В - план ввезення.  У лівій частині рівняння відображається загальна потреба в матеріальнихресурсах, у правій його частині - джерела покриття цієї потреби.  Процес розробки плану МТО включає в себе наступні етапи:розрахунок потреби в матеріальних ресурсах на виробничоексплуатаційні потреби;виходячи з існуючих потреб розраховуються норми запасів ресурсів,необхідних для безперебійного функціонування готельного підприємства;  3) потім визначаються джерела покриття потреби в матеріальнихресурсах, розробляється план ввезення матеріалів з боку.  Отже, план матеріально-технічного забезпечення готелю є йогоматеріальним балансом, в якому зведено всі планові розрахунки потреби вматеріальних ресурсах, необхідних для забезпечення виробничогопроцесу (видаткова частина), наявність залишків на плановані період, а такожвизначені джерела постачання (прибуткова частина).

Розрахунок потреби в різних видах матеріальних

ресурсів.

Одним з найбільш відповідальних етапів розробки плану МТО є визначення потреби в матеріальних ресурсах на майбутній плановий період. Розрахунки потреби в матеріальних ресурсах складають на основі питомих норм витрат. Під питомою нормою витрати матеріалів, палива,води мають на увазі максимально допустимий витрата на одиницю виміру. Узалежно від видів та призначення матеріальних ресурсів за одиницювиміру беруть одиницю продукції (послуг), потужності об'єкта, обсягубудівлі.  Загальні потреби готелі в матеріальних ресурсах на виробничо -експлуатаційні потреби розраховується за такою формулою:

Рпен = Росно + РПЦ + Ррен + Ркап.стр., де

Росно - потреби основного виробництва готельного підприємства. Сюдивходять матеріальні ресурси, необхідні для надання готелем комплексуосновних послуг клієнтам. Це меблі, електроосвітлювальне прилади, килимовіпокриття, постільні приналежності, посуд, миючі засоби, предметигостинності і багато іншого.  РПЦ - потреби підсобних цехів готелі. До них відносятьсяперукарня, косметичний кабінет, басейн, сауна, оранжерея і т.д.

Ррен - потреби в матеріальних ресурсах на ремонтно-експлуатаційніпотреби. Сюди включаються потреби у воді, будівельних матеріалах,запасних частинах і електроенергії  Ркап.ст. - Потреба в матеріалах для здійснення капітального ремонту  (якщо в цьому є необхідність).

Існує кілька методик розрахунку потреб готелі в матеріальнихресурсах.  Метод прямого рахунку - при використанні даного методу потреба в матеріально-технічних ресурсах розраховується виходячи з питомих нормативних витрат матеріалів на одиницю експлуатаційних послуг. Розрахунокпроводиться за такою формулою:

рi = (Ni & B, де

рi - потреба в i-тому матеріалі;  Ni - норма витрати i-того продукту на одиницю послуги;  B - обсяг виконуваних послуг.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]