Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
zadoya.doc
Скачиваний:
76
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
834.56 Кб
Скачать

10.3. Оцінка економічної ефективності олігополістичного ринку

Оскільки олігополія за своїм характером досить близька до чистої монополії та інколи на неї перетворюється, то оцінки їх економічної ефективності теж досить близькі.

Перш за все, дослідники звертають увагу на те, що, оскільки крива попиту на продукцію олігополіста завжди має спадаючий характер, то для нього ціна та граничний доход ніколи не співпа­дають. А тому точка, перетину кривих граничного доходу та гра­ничних витрат завжди буде знаходитися ліворуч від мінімального рівня середніх витрат. Можна з упевненістю сказати, що олігополіст завжди обирає таке співвідношення «ціна - обсяг», яке містить обсяг менший, а ціну вищу, ніж на конкурентному ринку. Особливо це властиве для таємного зговору та ціноутворення за методом «витрати плюс».

Олігополіст отримує економічний прибуток не тільки у ко­роткотерміновому, але й у довготерміновому періоді. Це пов'яза­не з існуванням досить вагомих бар'єрів для вступу у галузь, не­хай і не настільки важких для подолання, як при чистій моно­полії, але все ж обмежуючих вступ у галузь нових конкурентів. Тому суспільство, погодившись на існування олігополістичного ринку, змушене як обмежувати своє споживання, так і платити більшу ціну за продукцію олігополістичної галузі.

На думку деяких економістів, олігополія - це ще не бажаніша модель ринку, ніж чиста монополія. Остання є очевидною та зна­ходиться під постійним контролем держави. Олігополія може мас­куватися під монополістичну конкуренцію, проводити приховану політику узгодження цін, обходити антимонопольне законодав­ство, але насправді реалізувати ті ж принципи ринкової поведін­ки, що й чиста монополія. Тому рекомендується відповідним чи­ном удосконалити антимонопольне законодавство, щоб точніше розпізнавати олігополію та вживати дійових заходів щодо її обме­ження.

Це повністю слід віднести і до господарського законодавства України. Наша держава робить лише перші кроки у вирішенні питання обмеження монополізму взагалі та олігополіі, зокрема. Перший спеціальний законодавчий акт у цій галузі був прийня­тий у 1992 р.- Закон України «Про обмеження монополізму та недопущення недобросовісної конкуренції у підприємницькій діяль­ності». Ним, зокрема, було введено поняття «монопольне поло­ження» виробника: таким визнається положення господарюючого суб'єкта, при якому його частка на ринку певного товару складає більше 35%. Можна уявити хоча б гіпотетичну ситуацію, що у галузі існує лише три підприємства, що мають однакову частку на ринку - 33,3%. У цьому випадку законодавство не визнає «моно­польного положення» жодного з них, а тому до цих виробників не можуть бути застосовані антимонопольні заходи. Однак така си­туація суперечить здоровому глузду!

Існує інша точка зору на роль олігополії в економічній сис­темі, яку свого часу обгрунтували відомі економісти Й. Шумпетер та Дж . Гелбрейт. Визнаючи певні втрати суспільства від панування олігополістичної конкуренції в окремих галузях виробництва, вони вважають, що ці втрати багатократно перекриваються виграшем від впливу олігополій на науково-технічний прогрес. Існування значних олігополістичних форм господарювання, які мають ре­альну ринкову владу, визнається послідовниками Шумпетера та Гелбрейта необхідною умовою для досягнення швидких темпів удосконалення науки та техніки. Це пов'язано з тим, що сучасні наукові дослідження потребують значних коштів, і тільки великі олігополії здатні виділити такі кошти. Крім того, якраз стабільність ринкового положення олігополії, економічний прибуток, що вона отримує, дозволяє приймати рішення про фінансування стратегіч­них досліджень з віддаленим терміном віддачі.

Наведені аргументи проти олігополії та на її користь можуть стати об'єктом обговорення на семінарських заняттях з мікроекономіки.

Таким чином, у третьому розділі нами з'ясовано особливості поведінки виробників на різних ринках товарів: конкурентному, монопольному, олігополістичному та ринку монополістичної кон­куренції. Але виробник виступає не тільки продавцем продукту, але одночасно покупцем ресурсів. Аналізу поведінки виробника на ринку ресурсів присвячено наступний розділ.