Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
zadoya.doc
Скачиваний:
76
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
834.56 Кб
Скачать

Розділ 1. Теорія поведінки споживача

Тема 2. Теорія споживацького вибору

Кожен з нас як споживач щодня стикається з проблемою ви­бору: з якого набору страв укомплектувати свій обід у студентській їдальні, їхати до академії тролейбусом, автобусом або маршрутним таксі, яку придбати книгу з економіки? Часом ми робимо вибір, зовсім не замислюючись, чому він виявився якраз таким. Це відбу­вається нібито підсвідоме. Насправді ж споживацький вибір піддається досить вірогідному моделюванню; існує також цілий розділ мікроекономіки, що пояснює поведінку споживача, механізм вибору того чи іншого набору продуктів, який він готовий прид­бати на ринку. Завдання цієї теми — викласти основні положення теорії споживацького вибору, тобто дати наукові пояснення тому, як споживач витрачає свій доход для максимізації задоволення.

2.1. Споживацькі переваги

Чи спостерігали ви, як відвідувачі читають меню у ресторані, кафе чи барі? Як правило, спочатку вони звертають увагу на ліву частину, де йде перелік запропонованих страв, і зупиняються на якихось з них. Потім співставляють свій попередній вибір з пра­вою частиною, де вказано ціни, та хоча б приблизно визначають, чи дозволяє їм зробити відповідне замовлення сума грошей, що є в їх розпорядженні. Це маленьке спостереження дає ключ до ро­зуміння досить складного процесу споживацького вибору як результату взаємодії споживацьких переваг, цін на товари, доходів споживача.

Перш за все, слід мати на увазі, що споживач буде обирати лише те, у чому в нього є потреба. Можна з повною впевненістю заявити, що в основі споживацького вибору лежать потреби лю­дей. Потреби — це стан задоволення, який споживач хотів би зберегти, або стан незадоволення, який він хотів би змінити.

Задовольнити свої потреби споживач може за допомогою різно­го набору продуктів. Скажімо, втамувати голод можна як бутер­бродом з ковбасою, так і бутербродом з сиром. У залежності від смаків споживач віддає свої переваги якомусь з них. Тому потре­би людини, накладаючись на специфіку особистості, трансформу­ються у переваги. Споживацькі переваги — це ранги, які спожи­вач установлює для альтернативних варіантів задоволення потреб. Ті варіанти, які, на думку споживача, здатні краще задовольнити його потреби, будуть займати більш високі місця у цьому «табелі про ранги». Таким чином, з'являючись на ринку, споживач пови­нен вибирати, як найкраще задовольнити свої потреби, не витра­чаючи більше, ніж дозволяє його бюджет.

Зроблені вище зауваження дають достатньо підстав для по­будови моделі споживацького вибору. Однак, як і будь-яка інша, ця модель передбачає прийняття певних допущень, вихідних по­силань, що дозволяють краще її зрозуміти та обмежують умови, за яких висновки, зроблені за П допомогою, будуть найвигіднішими. Такими допущеннями є наступні:

1. Здатність споживача ранжирувапш альтернативи задово­лення своїх потреб. Якщо є два набори товарів (А та В), то спожи­вач може віддати перевагу якомусь з них, або визнати, що вони для нього рівноцінні:

А>В; А<В; А=В.

2. Переваги споживача транзитивні. Це означає, що якщо спо­живач віддає перевагу набору товарів А порівняно з набором В, а набору В порівняно з набором С, то він віддає перевагу набору А порівняно з набором С:

якщо А>В, а В>С, то А>С.

3. Більша кількість товару привабливіша для споживача, ніж менша. Це посилання передбачає, що при побудові моделі поведінки споживача ми виходимо з того, що його потреби в тому чи іншому продукті не задоволені повністю, оскільки після досягнення пов­ної насиченості потреб певним товаром, він перетворюється на антиблаго, і спрацьовує інша залежність: чим менше антиблага, тим краще для споживача.