Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курс.правоохорон. семінар.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
557.57 Кб
Скачать

Заняття № 3. Тема № 3.3. Розвиток та удосконалення пам’яті, мислення та уяви

МЕТА:

Загальноосвітня (навчальна)сформувати в курсантів розуміння закономірностей формування "картини світу" як суттєвого елементу психіки як властивості мозку;

Розвивальна – підвищити професійно-психологічну компетентність у питаннях

покращення пам’яті, розвиток логічного та оперативного мислення, інтуїцію як складових компетентності майбутніх правоохоронців;

Виховна – стимулювати в курсантів потребу в опануванні на практиці психологією пізнання у поєднанні з загальнопсихологічними закономірностями.

ОПОРНІ ПОНЯТТЯ:: пам’ять, асоціація, амнезія, мнемоніка, ефект Зейгарник, ейдетика, іконічна пам’ять; мислення, операції мислення, форми мислення, аналіз, синтез, абстракція, поняття, індукція, дедукція, умовивід, інтелект, ІQ, вербальний інтелект, невербальний інтелект, інтуїція.

Поняття пам’яті. Нейрофізіологічні основи пам’яті. Процес запам’ятовування інформації. Умови запам’ятовування. Процес збереження інформації. Види пам’яті та їх характеристика (іконічна, відновлювальна, оперативна). Закономірності процесів пам’яті (довільність, мимовільність). Теорії пам’яті. Прийоми запам’ятовування. Розвиток пам’яті. Використання знань про закономірності пам’яті у слідчій практиці.

Поняття про мислення. Класифікація явищ мислення (операції мислення: аналіз, синтез, порівняння, узагальнення, абстракція, конкретизація; форми мислення: судження, умовивід, поняття). Види мислення: наочно-дійове, наочно-образне, логічне та їх характеристика. Індивідуальні якості розуму. Вирішення творчого завдання. Слідча інтуїція. Інтелект та його види (вербальний, механічний, соціальний). Розвиток мислення .

Поняття про уяву. Уява – побудова образів. Уява та мислення. Види та форми уяви (пасивна, активна, відновлювальна – репродуктивна, творча). Розвиток уяви. Потреба реконструкцій подій у слідчій практиці

План

  1. Поняття пам’яті. Характеристика процесів пам’яті (запам’ятовування, збереження, відтворення). Роль пам’яті в слідчій практиці.

  2. Види пам’яті та їх особливості залежно від умов професії юридичного профілю.

  3. Прийоми запам’ятовування. Умови розвитку професійної пам’яті.

  4. Поняття про мислення. Види мислення та їх характеристика.

  5. Операції та форми мислення. Дедуктивний метод пізнання, його значення для розвитку юридичної компетентності.

  6. Індивідуальні якості мислення та їх розвиток. Вирішення нестандартних ситуацій працівниками ОВС, що виникають у професійній діяльності.

  7. Поняття інтелекту. Умови його удосконалення. Особливості професійного мислення та інтелекту.

  8. Уява та її види. Уява як умова успіху професійної діяльності юристів.

  9. Місце уяви у діяльності працівників ОВС. Уява як умова успіху професійної діяльності працівників ОВС.

При вивченні питань, пов'язаних із проблемою уваги, треба засвоїти, що увага — це реакція на якийсь стимул або об'єкт.

Завдання 2.

1. Обов'язково проаналізуйте, яке визначення уваги наводять piзнi автори.

2. Як формується картина реальності. Що означає поняття "картина світу" (О. Леонтьєв)

3. Якими є види та функції відчуттів, чим відрізняється сприйняття від відчуття. Чому відчуття є не тільки фізіологічними, але й психічними процесами.Знайдіть приклади, що підтверджують це. Слід запам'ятати, що на етапі відчуття закладаються відмінності у поведінці людей.