Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курс.правоохорон. семінар.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
557.57 Кб
Скачать

1. Зазначте, яке з наведених тверджень характеризує біхевіористичне розуміння джерела розвитку особистості:

  1. зовнішні стимули підтримують розвиток людини, але єдина рушійна сила її поведінки — тенденція актуалізації;

  1. основним джерелом активності особистості є нейрофізіологіч¬ний стан збудження, що виявляється в певних інстинктах;

  1. основним джерелом активності особистості є система свідомих мотивів і відносин, що сформувалися залежно від суспільних відносин та умов виховання;

  2. особистість активна за своєю природою (життя — форма руху) і поводиться відповідно до суб'єктивної інтерпретації реально¬сті;

  3. основним джерелом активності особистості є підкріплення її відповідних дій.

2.Серед наведених особливостей поведінки людини, що характеризують її або як індивіда, або як особистість, зазначте такі, що характеризують її як особистість:

  1. інтереси, здібності, старанність, збудливість, інтроверсія;

  2. темперамент, потреби, сміливість, музичні здібності, інтелект;

  1. наполегливість, відповідальність, інтернальність, переконання, спрямованість;

  2. розум, чудова дикція, інтереси, здібності, низька адаптація до темряви;

  3. чуйність, приємний голос, ідеали, принципи, висока сенсорна чутливість.

Завдання для самостійної роботи:

  1. Чи здатні Ви собі "планувати" сни? Яку роль відіграє сон у психічній діяльності людини?

  2. Поміркуйте над питанням, як буде розвиватися психіка людини далі.

  3. Що означає девіантна та деліквентна поведінка? Поясніть, яким чином наркотики впливають на психіку людини? У чому полягає сутність наркоманії? Що таке "ламка" мовою науки і яку роль відіграє осбистість людини?

  4. За допомогою яких важелів, на думку біхевіориста Б. Скіннера, можна керувати поведінкою людини? Чи збігаються уявлення про ці важелі біхевіористів з думкою З. Фрейда і фрейдістів?

Завдання 1.

Особистість - це сума не відношень, а органічна, самореалізуюча система найвищої життєдіяльності, стійкості, абсолютного сприйняття індивідуального, сущого і максимально успішного застосування загальнозначущого при найвищій свободі вибору.

Відношення – цілком об’єктивна категорія. У той же час процеси саморозвитку, самовизначення особистості потребують звернення до відношень, що розгортаються у внутрішньо світі особистості. У свою чергу, Я-концепцію часто визначають як сукупність установок, спрямованих на себе. Тоді, по аналогії з атітюдом, від когнітивного - "образ Я" (англ. self-image), до якого відноситься зміст уявлень про себе; емоційно-ціннісний (афективний) та поведінковий компонент, що характеризує прояви когнітивної і оцінної складової, у тому числі через мову, у висловлюваннях про себе, науковці переходять до завдання, що вирішується на стику співставлення об’єктивних і суб’єктних характеристик.

Спробуйте проаналізувати різні точки зору вчених на психологію особистості, виявити найбільш важливі думки, які допоможуть розібратися у своєму внутрішньому світі, дізнатися про оточуючих, аналізувати механізми, за допомогою яких особистість зберігає свою цілісність, індивідуальність. При цьому зверніть увагу, на роль Я -концепції у житті особистості.

Вправа 1 “Визначення свого “Я” (2 хвилин) та Вправа 2. «Сам собі психолог» (5 хвилин).

Мета: здійснення самоаналізу та визначення типу особистості за переліком особистих якостей.

Інструкція 1: курсантам пропонується взяти чисті аркуші паперу і протягом 2-ох хвилин, у письмовому вигляді, охарактеризувати себе відповідно до головних рис свого характеру – у такому вигляді «Я - ….» (10 якостей). Листи підписуються та здаються викладачу (потім вони будуть використані у такій вправі як Вправа 2. «Сам собі психолог» (5 хвилин).

Інструкція 2: усі курсанти сидять на своїх місцях, викладач по черзі дістає картки, на яких у попередній вправі №1 кожен написав свою характеристику, та без оголошення автора картки, зачитує зміст. Завдання курсантів полягає в тому, щоб встановити, до якого типу особистості дана людина належить і чія це картка. Власник картки співвідносить отримані результати зі своїм баченням себе. Вправу завершує обговорення членами групи своїх особистих вражень

Завдання 2.