Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курс.правоохорон. семінар.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
557.57 Кб
Скачать

1. Необхідною умовою дозрівання мозку дитини є:

а) активне функціонування аналізаторів дитини;

б) задоволення органічних потреб дитини;

в) емоційний контакт з матір’ю;

г) задоволення всіх потреб і режим життя дитини.

2. Провідною діяльністю називають таку, яка визначає … . Продовжить

У перебігу фази підлітка відбувається:

а)становлення особистості на рівні нерозвиненої самосвідомості;

б)формування соціальної позиції відповідального суб’єкта;

в)активний розвиток самооцінки та самосвідомості.

Приберіть зайве.

Чи згодні ви з твердженням:

а)Кожний віковий період пов’язан із зміною соціальної ситуації розвитку і несе дитині особливе новоутворення;

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

б)У критичні періоди усі діти неслухняні, вередливі, дратівливі, конфліктують з дорослими, їм притаманні впертість і негативізм.

Комплексні завдання

Розставте слова у відповідному порядку, складіть осмислене речення:

Розвиток, дитина, характеризується, соціальна ситуація, система, особливе положення, прийняті у суспільстві, відносини.

____________________________________________________________________________________________________________________________________

Яку діяльність називають провідною? Запишіть чому ви так вирішили.

а) Найулюбленішу, найцікавішу для дитини діяльність.

б) Діяльність, в зв’язку з якою відбуваються найголовніші зміни в психіці дитини і підготовка до нового етапу розвитку дитини.

в) Діяльність, яка посідає найбільше місце в житті дитини.

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Підготуйтесь до поточного контролю.

1. Що дитиною здобуто переважно за спадковістю від батьків:

А) людські завдатки, тип нервової системи, розум;

Б) людський мозок і його пластичність, завдатки, риси темпераменту і характеру;

В) людський мозок і його пластичність, тип вищої нервової діяльності, завдатки, органічні потреби;

Г) інтереси, органи чуття, завдатки, тип вищої нервової діяльності.

Дайте правильну відповідь.

2. Яке з тверджень є правильним:

а) навчання йде за розвитком;

б) змінюючи методи і зміст навчання, не можна істотно змінити розумовий розвиток підлітка;

в) навчання істотно не впливає на розвиток психіки підлітка;

г) навчання веде за собою розвиток.

Представьте власну відновлюючу програму самовиховання у письмовій формі. Підготуйте конспект : “Розвиток Я – концепції у вихованні”

Вправа 3. Розшук

Мета – Навчитись відшукувати ознаки за якими розпізнаватимуть неповнолітню людину.

Повідомлення:

Процедура: Демонструється декілька фото обличчя однієї і тієї ж людини в різні періоди життя. Серед них є одне чи два фото іншої, але дещо схожої людини. Необхідно пронумерувати фото у послідовності, що характеризує збільшення віку, виписати та виділити ті ознаки, за якими можливо виділити один вік від іншого. Вилучити зайві фото.

Методичні рекомендації: Всіх учасників ділять на три групи і кожній групі дають набір з п’яти фото осіб різного віку: першій набір – п'ять фото юнака, який знаходиться в розшуку вже 3 роки, другій набір – п'ять фотознімків літньої людини, третій – 5 фото злочинця, якого мають затримати.

Підведення підсумків (5 хв.)

Завдання 1. Низький рівень самоповаги підлітка: не знайшовши визнання в звичному для себе середовищі (сім'я, школа), підліток намагається підвищити свій психологічний статус у однолітків в антисоціальних групах, знайти такі способи самоствердження, яких у нього не було в сім'ї і школі. Власне такими антисоціальними групами можуть стати виробники та реалізатори адиктивних речовин, регулярні та епізодичні споживачі наркотиків і токсикантів, геймери, скрін-ейджери, виробники ігор.

Зрозуміло, що найважливіший чинник девіантної поведінки - девіантні однолітки. Адже наявність девіантної групи: полегшує здійснення девіантних дій, якщо особистість до них внутрішньо не готова; забезпечує психологічну підготовку, підтримку і заохочення в таких діях; зменшує ефективність особистих і соціальних контрольних механізмів, які могли б загальмувати прояв девіантних схильностей. Девіантна поведінка спочатку, як правило, буває невмотивованою: підліток, молода людина просто бажає відповідати вимогам суспільства, але по якихось причинах (недолік матеріальних ресурсів, суперечливі очікування він переходить до скоєння спочатку дрібних злочинів.

Проаналізувавши кожний вид поведінки, вкажіть приклади.

1.Нормативна поведінка – це поведінка, що відповідає вимогам певного суспільства в даний час та заохочується. 2.Нестандартна поведінка – це поведінка, що може мати форму нового мислення, нових ідей, а також дій, що виходять за межі стереотипів поведінки (маргінальна, креативна, радикальна). За певних обставин таку поведінку демонструє молодь, яка не може працевлаштуватися, наприклад, дівчата-повії, „діти вулиці”, жінки-злочинці, представники національних меншин, люди похилого віку та ін. Загалом профілактика девіацій повинна спиратися на антидискримінаційну практику.

3. Девіантна поведінка має свої підвиди. Проте найголовнішою ознакою девіантної поведінки є її деструктивність. Даний вид поведінки не створює, а руйнує. Особа, що її проявляє, рано чи пізно, опиняється в соціальній ізоляцій (реальній чи умовній).

3.1. Аутодеструктивна поведінка (спрямована на саморуйнування) – це поведінка, що має незначні відхилення від медичних та психічних норм, загрожує цілісності та розвитку самої особистості. Найбільш характерними проявами аутодеструктивної поведінки є: суїцидальна поведінка; наркоманія; алкоголізм; фанатизм; аутистичність; комп'ютерна залежність. Тож маємо констатувати, природа молодіжних масових гіперзахоплень виявляється в їх деструктивності.

3.2. Делінквентна (антисоціальна) – це поведінка, що призводить до порушення правових норм, загрожує соціальному порядку та благополуччю оточуючих людей. Прикладом делінквентної поведінки є: хуліганство; крадіжки: пограбування; вандалізм; торгівля наркотичними речовинами; сутенерство.

Завдання для самостійної роботи:

- Яким чином взаємодіють праця і психіка людини? Як впливає безробіття на психіку молодої людини? Обґрунтуйте. Запишіть.

- Запишіть, як правильно вести розмову з звичайним підлітком, підлітком-правопорушником або громадянином. Скористайтесь порадами.