Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курс.правоохорон. семінар.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
557.57 Кб
Скачать

Дидактичний тест

Дайте відповідь "правильно" або "неправильно". Поясніть чому?

  1. Позитивні емоції з'являються, коли людина має достатню позитивну інформацію. 3 віком людина стає менш емоційною, а її чутливість зменшується.

  2. На думку Г. Сельє, стрес завжди є шкідливим.

  3. Для стану афекту характерна тривалість перебігу.

  4. Настрій буває перехідний, стійкий і тривалий.

  5. Поведінка людини у стресовій ситуації залежить від її вольової зібраності, досвіду поведінки в аналогічних ситуаціях.

  6. Фрустрація виявляється як прагнення діяти.

  7. Сильна мотивація до успіху пов'язана із задоволенням собою та своїм становищем.

СЕМІНАРСЬКЕ заняття

Кількість годин – 2 год.

Заняття № 6. Тема № 5.1. Характеристика вікової періодизації особистості

МЕТА:

загальноосвітня: формування у курсантів уявлення про своєрідність завдань психології розвитку;

розвивальна: підвищити професійно-психологічну компетентність у питаннях вікового розвитку особистості; закріплення знань про систему категорій вікової психології;

виховна: всебічний розвиток та формування у курсантів дійсно наукових поглядів та переконань щодо сфери питань вікового розвитку особистості, психічних процесів, особистості неповнолітніх, спілкування серед неповнолітніх і дорослих.

ОПОРНІ ПОНЯТТЯ:, розвиток, психосоціальний розвиток, онтогенез, провідна діяльність, соціальна ситуація розвитку, кризи, новоутворення, самосвідомість, самовизначення, рушійні сили психічного розвитку неповнолітньої і дорослої особистості, самореалізація.

Поняття про розвиток. Рушійні сили психічного розвитку. Проблеми періодизації вікового розвитку. Періодизація Д.Б. Ельконіна. Провідна діяльність, її визначення та характеристика. Поняття соціальної ситуації розвитку та її роль у формуванні особистості. Кризи розвитку, їх визначення та приклади. Е. Еріксон та епігенетичний принцип; вісім стадій психосоціального розвитку. Загальна характеристика напрямків розвитку у підлітків та дорослих. Фізична, когнітивна, психосоціальна області розвитку. Стадії когнітивного розвитку за Ж. Піаже (сенсомоторна, доопераційна, конкретні операції, формальні операції). Етапи розвитку моральних суджень за Л. Кольбергом.

План

  1. Поняття про розвиток. Рушійні сили психічного розвитку.

  2. Проблеми періодизації вікового розвитку. Періодизація Д.Б. Ельконіна.

  3. Провідна діяльність, її визначення та характеристика.

  4. Поняття соціальної ситуації розвитку та її роль у формуванні особистості. Кризи розвитку, їх визначення та приклади.

  5. Е. Еріксон та епігенетичний принцип; вісім стадій психосоціального розвитку.

СЕМІНАРСЬКЕ І практичне заняття

Кількість годин – 4 год.

заняття № 6. Тема № 5.2. Психологія неповнолітніх та дорослих

МЕТА:

загальноосвітня: формування у курсантів уявлення про своєрідність моделей вчинку неповнолітніх з розкриттям природи узалежненої, агресивної, деструктивної поведінки підлітків, юнаків, дорослих та можливостей її попередження у підлітків з нормативною поведінкою і підлітків- правопорушників та дорослих;

розвивальна: закріплення знань про систему категорій психології розвитку, оволодіння комунікативними вміннями та озброєння курсантів методами психологічного впливу на особистість підлітка та дорослого;

виховна: всебічний розвиток та формування у курсантів дійсно наукових поглядів та переконань щодо сфери питань вікового розвитку особистості, психічних процесів, особистості неповнолітніх, спілкування серед неповнолітніх і дорослих.

ОПОРНІ ПОНЯТТЯ: акселерація, розвиток, кризи, новоутворення, відновлювальні періоди, самосвідомість, акцентуації характеру, мораль (автономна, конвенційна) самовизначення, світогляд, сенс життя, геронтогенез, етапи життєвого шляху, зрілість, життєва мудрість, криза в житті, молодість, професійна майстерність, розквіт, рушійні сили психічного розвитку дорослої особистості, самореалізація, сім''я, старість

Загальна характеристика періоду немовляти, раннього дитинства, дошкільного віку та молодшого шкільного віку. Визначення новоутворень цих періодів.

Психологія підліткового та юнацького віку. Психофізіологічний розвиток підлітка. Формування нового фізичного образу “Я”. Специфіка психології вікових інтервалів (10 років – розходження цінностей вікової групи та батьків, велика роль навіювання, необхідність уваги, любові, визнання дитини; 11-12років - зміцнюється дух сперечання, підвищення імпульсивності, прояви елементів агресії тощо; 12 років – імпульсивність знижується, інтенсивний розвиток логічного мислення визначає розумність, терпимість, гумор; 13 років – обернення усередину себе; іноді крадіжки, наркотики - способи притягти до себе увагу. Критичний період для вступу до сект. 14 років – зміна інтроверсії екстраверсією; часті нервові зриви; увага до своєї зовнішності. 15 років – прагнення до самостійності; бажання затвердитися в колективі, великий вплив групи на особистість (можливість прилучення до наркотиків, жорстокість тощо). 16 років - урівноваженість; усвідомлювання своєї індивідуальності, неповторності. Ризики розвитку і саморозвитку (фізичний ризик, соціальний, ризик саморозкриття та ін.). Взаємовідносини підлітка і дорослого. 17-18 років - перетворення емоційно-чуттєвої сфери, можливість розвитку автономної моралі. Розвиток самосвідомості. Пошук сенсу життя. Професійне визначення.

План

  1. Характеристика етапів вікового розвитку (провідна діяльність, новоутворення, соціальна ситуація розвитку, кризи:

а) період немовлят;

б) раннє дитинство;

в) дошкільний вік;

г) молодший шкільний вік.

  1. Психологічні особливості розвитку підлітків.

  2. Психологія юнацького віку.

  3. Психологічні етапи розвитку дорослих. Характеристика етапів.

ПРАКТИЧНІ ЗАВДАННЯ

Розв’яжіть психологічні завдання розкриваючи такі питання: Рушійні сили психічного розвитку. Проблеми підліткового віку. Злочинність неповнолітніх, її причини. Проблема лідерства в групі неповнолітніх

  1. Як Ви вважаєте, особистість розвивається впродовж всього життя? Чи впливають на процес розвитку суспільство, друзі, робота або тільки близькі люди?

  2. Що таке сензитивний період розвитку? Наведіть приклади сензитивності. Чи можна казати про те, що підлітки більш сензитивні (чутливі) до скоєння правопорушень?

  3. Що слід розуміти під акселерацією? Як Ви уявляєте сучасного підлітка, опишіть. Як підліток може стати лідером банд-формування? Проаналізуйте міжгрупову взаємодії підлітків-правопорушників.

  4. Що таке автономна мораль? Розв’яжіть психологічну задачу: Поясніть чому в деяких працьовитих, чесних батьків виростають ледачі, нечесні діти?

  5. У чому полягає проблемність підліткового віку? З’ясуйте роль спадковості в психічному розвитку дітей-підлітків. Як сьогодні оцінюють фактор спадковості?

  6. Сутність процесу виховання і перевиховання. Поясніть думку: “ В онтогенезі психіки людини має місце єдність біологічних і соціальних умов, у якій провідна роль належить суспільному” (Г.С. Костюк).

Завдання 1.

Проаналізуйте та відповісте