Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курс.правоохорон. семінар.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
557.57 Кб
Скачать

Контрольні питання та завдання до теми:

  1. У чому полягає специфіка предмета сучасної психології? Назвіть основні відмінності наукового і ненаукового психологічного знання.

  2. Які періоди та етапи можна виділити в історії становлення психології як науки психології? За якими критеріями їх виділяють? Назвіть основні напрями розвитку психології XX ст., які з них протилежні за своїми принципами? Чому? Проаналізуйте основні відмінності наукового і ненаукового психологічного знання.

  3. До яких наук (суспільних, гуманітарних, технічних) можна зарахувати психологію? Як психологи здобувають наукові знання?

  4. Доведіть, що психіка – функція мозку.

  5. Розкажіть про значення психології у вивченні людини. Чому деякі вчені вважали біологічні фактори вирішальними причинами злочинної поведінки?

  6. У чому полягає різниця між тестом і анкетою? Поясніть переваги і недоліки таких методів, як експеримент, спостереження?

  7. Поясніть, яких вимог повинен дотримуватися дослідник, щоб мати надійні результати психологічних досліджень. Чим відрізняються фундаментальні дослідження від прикладних?

Розв¢яжіть психологічні задачі.

  1. На підставі чого ми можемо судити, сумує чи радіє людина, якщо вона нам нічого не розповідає про свій настрій? Який метод психології допоможе нам у даному випадку?

  2. На підставі чого ми можемо стверджувати, що людина позбавлена уродженої агресії?

  3. Підготуйтесь до поточного контролю. До яких психічних явищ належать такі прояви психічної діяльності людини - збентеження, спокій, зацікавленість, схвильованість, байдужість:

А) психічні процеси;

Б) психічні стани;

В) психічні властивості.

  1. Виконайте творчі завдання у вигляді твору в письмовій формі : “Наукова психологія в моєму житті”, “Роль психології в оптимізації професійної діяльності працівника ОВС”, “Психологія майбутнього”.

Теми рефератів:

  1. Історія розвитку психології.

  2. Еволюційне становлення поведінки і психіки.

  3. Злочин як біологічне явище: міфи та реальність.

Завдання 1. Оволодіння тестом на дослідження самооцінки. Пропонують слова, які характеризують окремі якості особистості: акуратність, безтурботність, вдумливість, запальність, сприйняття, гордість, життєрадісність, турботливість, заздрість, сором’язливість, злопам’ятність, щирість, привередливість, легковажність, повільність, недовірливість, наполегливість, нервовість, ніжність, нерішучість, невитриманість, невимушеність, привабливість, образливість, обережність, чуйність, жвавість, підозрілість, принциповість, поетичність, огидність, привітність, гостинність, невимушеність, розсудливість, рішучість, самозабуття, стриманість, співчуття, терпимість, боягузтво, захопленість, впертість, поступливість, холодність, ентузіазм.

Кількісне вираження рівня самооцінки проводиться методом добору слів, які характеризують уявлення досліждувального про риси характеру, які він хотів би мати і не має.

Складають 2 ряди (від 10 до 20 слів).

1 ряд – позитивні риси його (її) суб’єктивного ідеалу;

2 ряд - слова, які його (її) ідеал не повинен мати (антиідеал).

Поділяють кількість вибраних слів на загальну кількість слів. Якщо коефіцієнт позитивної кількості приблизно дорівнює одиниці – досліджуваний себе переоцінює.

Якщо коефіцієнт негативної кількості дорівнює одиниці – недооцінка себе.

Завдання 2.

Чи розділяєте ви народну приказку, що дитину треба виховувати тоді, коли вона упоперек лави лежить? Чому? Доведіть, використовуючи засвоєні психологічні знання.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

ПІДСУМКИ: курсанти оцінюють, що нового вони дізналися

СЕМІНАРСЬКЕ заняття

Кількість годин – 2 год.