Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
24Б_ох_м_я_та_ф_з_олог_я_харчуванняКЛ_07ТТП.doc
Скачиваний:
88
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
996.35 Кб
Скачать

Тема 4. Травна система План

  1. Будова травної системи.

  2. Будова та функції ротової порожнини, глотки та стравоходу.

  3. Будова та функції шлунка.

  4. Будова та функції тонкого й товстого кишечнику.

  5. Регуляція процесів травлення.

1. Будова травної системи

До складу цієї системи входять: травний канал, підшлункова залоза, печінка.

Травний канал починається з ротової порожнини і закінчується отвором прямої кишки - анальним створом. Усередині травний тракт вкритий слизовою оболонкою, яка утворює складки, завдяки чому збільшується її поверхня. Слизова оболонка захищає внутрішнє середовище організму від сторонніх факторів - мікроорганізмів, різних речовин.

М'язова тканина, яка знаходиться за слизовою оболонкою, за­безпечує рухову функцію органів травлення. Іноді сигнали з органів травлення не доходять до ЦНС. У такому разі процеси травлення регулюються автономно завдяки нагромадженню в стінках травно­го тракту нервових клітин, які виконують регуляторну функцію.

Ротова порожнина - початок травного тракту. Вона перехо­дить у глотку, з якої їжа надходить до стравоходу, потім у шлунок. Шлунок сполучений із тонким кишечником, верхня частина якого на­зивається дванадцятипалою кишкою. До неї по протоках надходить сік із підшлункової залози і жовч із печінки та жовчного міхура. Все, що не перетравилося і не всмокталося в тонкому кишечнику, пере­ходить у товстий, де відбувається розпад речовин під дією мікроор­ганізмів з утворенням токсичних сполук.

2. Будова та функції ротової порожнини, глотки та стравоходу

До органів ротової порожнини належить язик, зуби, слинні за­лози.

Язик - це смаковий аналізатор. Цей орган бере участь у жу­ванні, розмішуванні їжі, формуванні харчового клубка та пересу­ванні його до глотки. Язик е органом мовлення. Він має три частини:

Кінчик, тіло й корінь (близько до глотки). Солодкий смак сприймається кінчиком, збоку трохи вище - сприймається солоний смак, гіркий -коренем язика, а кислий - середнім боковим і навіть нижньою по­верхнею. Слід зауважити, що найменш чутливо сприймаються сма­кові властивості їжі рано вранці, найбільш - увечері (з 19 до 21 го­дини).

Зуби утворені міцними тканинами. Міцність цієї тканини обу­мовлена фтором, гігроксиапатитом, кристали якого пов'язані з фібрилярними білками. Кожний зуб складається з коронки, яка виступає в порожнину рота, шийки та кореня, який закріплений у лунці щеле­пи міцними сполучнотканинними зв'язками. Усього в ротовій порож­нині 32 зуби. Розрізняють передні зуби - різці. За ними знаходяться ікла, а вже за ними - корінні зуби. Функція зубів полягає в подрібненні їжі.

У ротовій порожнині є три пари слинних залоз: привушні, під'я­зичні, підщелепні, а також багато дрібних, які знаходяться в сли­зовій оболонці і в підслизовому шарі Ці залози виділяють у ротову порожнину слину, а в кров - деякі сполуки, які впливають на обмін речовин в інших органах і тканинах. Під дією парасимпатичного відділу вегетативної нервової системи виділяється багато рідкої слини, під дією симпатичного відділу, адреналіну - невелика кількість густої слини.