Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
APU.doc
Скачиваний:
77
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
996.35 Кб
Скачать

7. Реформа адмін. Права як складова адмін. Реформи

В 1997 р. - створено держ. комісію з метою підготовки концепції адмін. реформи і робочу групу з підготовки концепції реформи адмін. права.

Мета реформування АП: - переосмислити принципові засади цієї галузі; - трансформувати зміст і систему адмін. законодавства.

Аспекти реформування: 1) Аксіологічний (сусп. призначення АП). у визначенні сусп. призначення акцент повинен робитись на функцію право забезпечувальну, правозахисну. 2) Гносіологічний: стосується предмету, методу адмін. права. Розширення предмету за рахунок діяльності ОМС та громадських формувань. 3) Структурно-генетичний: стосується законодавства. АП має поліцентричну структуру, тому кодифікацію доцільно здійснювати за окремими підгалузями та інститутами.

8. Адміністративно-правові норми: поняття, структура

Адм.-пр. норми – встановлені, санкціоновані або ратифіковані держ., формально визнач., юрид. обов’язкові, охоронювані засобами держ. Примусу правила поведінки учасників суспільних відносин у сфері реалізації викон. влади та управл. діяльності держ. Органів та ОМС, які забезпечують умови реалізації цими учасниками своїх прав та виконання покладених на них обов’язків.

Особливі ознаки:

- предмет регулювання – це суспільні відносини в сфері колекціонування управлінської діяльності публічної адміністрації (ОВВ, ОМС). Часто регулюють суспільні відносини, що складають предмет інших галузей права (здійснюють їх захист).

- мета – забезпечення як організації так і впорядкованості дій суб’єктів управлінської діяльності, так і умов для реалізації та захисту прав і свобод громадян.

- владно-імперативних характер. Але певна частина норм має ознаки диспозитивності.

- адм.-пр. норма включена в систему.

- власні юрид. засоби захисту.

- часто встановлюються самими суб’єктами виконавчої влади.

- встановлюють взаємні права та обов’язки сторін.

Структура (специфіка):

- елементи норм часто містяться не в одному, а в різних актах законодавства.

- у більшості норм відсутня санкція.

- можуть міститись разом із санкцією заохочення. ч.2 ст.42ККУ.

- в більшості норм, які визначають права та обов’язки, форми і методи діяльності органів управління гіпотеза не формулюється.

9. Класифікація адмін.-пр. Норм

1)Гіпотеза (види):

- невизначена (вибір найбільш ефективних форм впливу в межах закону на учасників управлінських відносин, з урахуванням ситуацій).

- відносно-визначена (вказівка в нормі на можливість її застосувати на розсуд суб’єкта).

- абсолютно-визначена (формулюється в нормі).

2) Диспозиція – правило поведінки. Ознаки: - імперативність (правило на можна змінити за згодою сторін); - відносних характер (ст. 159ККУ); - як правило має абстрактну форму, хоча може бути і казуїстична, коли зміст розкривається шляхом переліку ознак.

3) Санкція містить вказівки на заходи адмін. Примусу чи заходи дисциплінарної відповідальності, які застосовуються при невиконанні обов’язків учасниками адм.-пр. відносин. Особливості: - адм.-пр. норми практично не містять конкретної санкції. – встановлюються за порушення сукупності норм сформованих в одному акті (як правило). – як правило виражена у заході адм. відповідальності. – специфічне коло суб’єктів уповноважених їх застосувати. – розмаїття видів. – існує можливість вибору.

Види адм.-пр. норм:

І. За формою припису (спосіб впливу на адресата): 1) зобов’язуючі (діяти певним чином – правила дор.руху); 2) забороняючи (особл. Частина 2 розділу ККУ); 3) стимулюючі (заохочуючі ч.2 ст. 44ККУ); 4) рекомендаційні (можливість обрати найбільш доцільні варіанти вирішення певних питань).

ІІ. За адресатом (норми, що регламентують права та обов’язки громадян, держ. служб.).

ІІІ. За обсягом регулювання: 1) загальні (на всі галузі держ. управління); 2) міжгалузеві (ті сфери, що є суміжними для окремих галузей); 3) галузеві (регл. сусп. відносини в окр. галузі); 4) місцеві (в актах місцевих органів влади).

ІV. За порядком дії в часі: - постійні; - тимчасові; - надзвичайні.

V. За юрид. силою: - законодавчі; - підзаконні.

VІ. За змістом: - матеріальні (права і обов’язки); - процесуальні (як їх реалізувати).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]