Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
APU.doc
Скачиваний:
77
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
996.35 Кб
Скачать

10. Поняття, ознаки та підстави виникнення адміністративно-правових відносин

Адм.-пр. відносини – це врегульовані нормами адм. права суспільні відносини, в яких їх сторони взаємозв’язані і взаємодіють шляхом здійснення суб’єктивних прав і обов’язків встановлених відповідними нормами.

Ознаки: - обов’язковий суб’єкт – орган наділений владними повноваженнями. – права і обов’язки цих сторін завжди пов’язані із здійсненням певних дій у сфері управління. – можуть виникати з ініціативи будь-якої із сторін. – владо відносини (нерівність сторін). – правозобов’язаний суб’єкт має виконувати свої обов’язки під загрозою санкції. – суперечки, як правило, вирішуються в позасудовому порядку (виняток – адм. судочинство).

Види юрид. фактів:

І. За наслідками, що настали: - правоутворюючі; - правозмінюючі; - правоприпиняючі.

ІІ. За наявністю, відсутністю зв’язку факту з волею суб’єкту: - дії; - події.

11. Структура та види адміністративно-правових відносин

Усі правовідносини складаються з визначених елементів: суб'єктів, об'єкта і змісту правовідносини.

Суб'єкти адміністративно-правових відносин – це носій передбачений адм.-пр. нормами прав та обов’язків у сфері державного управління). Види суб’єктів: - індивідуальні (гром. Укр., іноземці, особи без громадянства, біпатриди, біженці, емігранти, держ. службовці); - колективні (органи викон. влади, ОМС, об’єднання громадян, підприємства, установи).

Об'єктом адміністративних правовідносин є вольове поводження людини, його діяння.

Зміст адміністративних правовідносин має дві сторони: матеріальну (поводження суб'єктів) і юридичну (суб'єктивні юридичні права і обов'язки).

12. Адміністративно-правовий статус громадян України

Особливості правового статусу гром. Укр.: - сама багато численна група; - гром. виступають як приват. особи.

Найчастіше громадяни вступають у адм.-пр. відносини: 1) реалізація своїх прав у сфері держ. управління; 2) виконання своїх обов’язків у сфері держ. управління; 3) порушенням громадянами своїх обов’язків у сфері держ. управління; 4) порушенням ін. стороною прав та інтересів громадян.

Адм.-пр. статус формують здатність: 1) мати права, обов’язки у сфері держ. управління; 2) реалізовувати надані права, обов’язки у сфері держ. управління, а також наявність суб’єктивних прав та обов’язків і гарантії їх обов’язків.

Зміст адм.-пр. статусу: сукупність прав та обов’язків, закріплених адм.-пр. нормами та гарантії їх реалізації.

Права громадян:

1) права на участь в держ. управлінні і соц.-політ. активність. Особливість: їх реалізація потребує активної поведінки та волевиявлення самого громадянина.

2) права на отримання допомоги від компетентних органів. Особливість: необхідною є активна діяльність та сприяння в реалізації органів виконавчої влади, їх посадових осіб (право на отримання адм. послуг).

3) право на захист: - в адмін. порядку (скарга); - в суд. порядку (адм. позов); - особисто (необх. оборона); - від недержавних організацій.

Обов’язки за змістом: 1) абсолютні: не залежать від конкретних обставин і виникають з діючих норм конституції. 2) відносні: виникають з правомірних дій, спрямованих на набуття певних прав або їх збереження, не є постійними.

Гарантії – це встановлена державою система заходів і методів, за допомогою яких держ. органи забезпечують втілення в життя прав і свобод громадян: - економічні гарантії; - політичні гарантії; - організаційні; - юридичні гарантії.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]