Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
APU.doc
Скачиваний:
77
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
996.35 Кб
Скачать

93.Система та види діяльності органів внутрішніх справ.

Сфера внутрішніх справ — це система суспільних відносин, де обов'язковим суб'єктом є орган внутрішніх справ, його підрозділ, установа або окремий службовець. При визначенні названої сфери необхідно брати до уваги правову регламентацію закріплених за відповідними органами внутрішніх справ та їх підрозділами завдань і функцій.

Сфера внутрішніх справ охоплює також деякі інші види діяльності, які в цілому спрямовані на запобігання злочинам, наприклад забезпечення виконання вироків суду, адміністративний нагляд за особами, звільненими з місць позбавлення волі, облік та реєстрація вогнепальної зброї, автомототранспортних засобів, технічний нагляд за ними тощо.

Адміністративна діяльність органів внутрішніх справ — це урегульована нормами адміністративного права їх виконавчо-владна діяльність, яка спрямована на забезпечення особистої безпеки громадян, захист їх прав і свобод, законних інтересів, громадського порядку, громадської безпеки та боротьбу з правопорушеннями.

Перший напрям адміністративної діяльності прийнято називати внутрішньосистемним, або організаційним. Це діяльність спрямована на упорядкування управлінських відносин, які виникають, з питань організації самої системи та структури органів внутрішніх справ, забезпечення необхідних умов для її функціонування.

Другий напрям — зовнішня адміністративна діяльність (тобто вона виходить за межі системи органів внутрішніх справ і пов'язана з регулюванням відносин у суспільстві). Цей різновид діяльності називається правоохоронною адміністративною діяльністю.

Діяльність органів внутрішніх справ зводиться до таких основних напрямів:

• забезпечення особистої безпеки громадян, захист їх прав і свобод, законних інтересів, участь у наданні їм соціальної та правової допомоги;

• охорона громадської безпеки та громадського порядку;

• боротьба із злочинністю;

• захист власності та охорона об'єктів від незаконних посягань та пожежі;

• сприяння державним органам та іншим суб'єктам суспільних відносин у виконанні ними обов'язків, передбачених законом.

94.Міліція в Україні: поняття, система та функції.

Міліція в Україні — державний озброєний орган виконавчої влади, який захищає життя, здоров’я, права і свободи громадян, власність, природне середовище, інтереси суспільства і держави від протиправних посягань.

відповідно до Закону України «Про міліцію» основними завданнями міліції є:

• забезпечення особистої безпеки громадян, захист їх прав і свобод, законних інтересів;

• запобігання і припинення правопорушень;

• охорона і забезпечення громадського порядку;

• виявлення і розкриття злочинів, розшук осіб, які їх вчинили;

• забезпечення безпеки дорожнього руху;

• захист власності від злочинних посягань;

• виконання кримінальних покарань і адміністративних стягнень;

• участь у поданні соціальної та правової допомоги громадянам, сприяння у межах своєї компетенції державним органам, підприємствам, установам і організаціям у виконанні покладених на них законом обов'язків.

Організаційна структура і штатна чисельність міліції визначаються в порядку, встановлюваному Кабінетом Міністрів України. У своїй діяльності міліція підпорядковується МВС України. Міністр внутрішніх справ України здійснює керівництво всією міліцією України.

На службу до міліції приймаються на контрактній основі громадяни, здатні за своїми особистими, діловими й моральними якостями, освітнім рівнем, фізичною підготовкою і станом здоров’я виконувати покладені на міліцію завдання. З прийняттям на службу може бути встановлено іспитовий строк до одного року. Працівники міліції приносять присягу, текст якої затверджується Кабінетом Міністрів України.

Міліція належить до системи Міністерства внутрішніх справ України і є складовою частиною апарату державного управління. Разом з тим міліція —надзвичайний орган управління.

Міліція виконує адміністративну, профілактичну, оперативно-розшукову, кримінально-процесуальну, виконавчу та охоронну (на договірних засадах) функції і складається з підрозділів — кримінальної міліції, міліції громадської безпеки, транспортної міліції, державної автомобільної інспекції, міліції охорони, спеціальної міліції, судової міліції.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]