Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
APU.doc
Скачиваний:
77
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
996.35 Кб
Скачать

15. Поняття, ознаки та види об’єднань громадян

Об’єднання громадян – добровільне громадянське формування створене на основі єдності інтересів для спільної реалізації громадянами своїх прав і свобод.

Загальні або спільні ознаки: - добровільність об’єднання; - засоби внутрішньої самоорганізації; - відсутність державно-владних повноважень за винятком делегування.

Специфічні: - інститут та відносини членства; - обов’язкова участь членів об’єднання в його роботі та створенні матеріальної бази шляхом членських внесків; - наявність статуту.

Види:

І. За типом членства: - з індивідуальним членством (політ. партія); - з колективним членством (тов. дружби Укр. з ін. якоюсь державою); - зі змішаним (спілка юристів).

ІІ. За завданнями: - задоволення духовних потреб; - вирішення політичної волі….

ІІІ. За родом професійної діяльності: - профспілки.

ІV. За організаційно-правовими властивостями: - масові об’єднання громадян; - органи громадської самодіяльності (формування по охороні громадського порядку); - органи громадського самоврядування.

V. За метою створення: - політичні партії (це об'єднання громадян - прихильників певної загальнонаціональної програми суспільного розвитку, які мають головною метою участь у виробленні державної політики, формуванні органів влади, місцевого та регіонального самоврядування і представництво в їх складі); - громадські організації (це об'єднання громадян для задоволення та захисту своїх законних соціальних, економічних, творчих, вікових, національно-культурних, спортивних та інших спільних інтересів).

1.12.1998р. ЗУ «Про статус об’єднань громадян»: 1) всеукраїнський (діяльність поширюється на територію всієї України і є місцеві осередки у більшості областей); 2) місцеві (діяльність поширюється на території адмін.-територіальній одиниці чи регіону); 3) міжнародні. Політичні партії діють лише з всеукраїнським статусом.

16. Адміністративно-правовий статус об’єднань громадян

Правосуб’єктність об’єднань громадян формується нормами законодавства за нормами самих об’єднань. Зовнішні відносини, в які вступають об’єднання громадян регулюються нормами адм. права. 1) легалізація; 2) припинення діяльності; 3) використання природних ресурсів, транспорту, внесення платежів, подання відповідних даних, здійснення контролю-нагляду.

Отже, адм. право регулює: - членство; - легалізацію; - права, обов’язки; - контроль, нагляд; - відповідальність.

Членство молодіжних і дитячих організацій може бути індивідуальне і колективне, фінансове і не фінансове.

Індивідуальне – це громадяни України + іноземці, апатриди, які перебувають в Україні на законних підставах. Молодіжні – 14-35 років. Дитячі – 6-14 років.

Політичні партії створюються за ініціативою громадян України, які досягли 18 років, не обмежені судом у дієздатності і не тримаються в місцях позбавлення волі. Членами політичних партій можуть бути тільки громадяни України, які досягли 18-річного віку. Членство в політ. партії фіксоване, обов’язкова умова – заява. Членами не можуть бути: - судді; - працівники прокуратури; - працівники ОВС; - співробітник СБУ; - військовослужбовці; - працівники органів держ. податкової служби; - персонал держ. пенітенціарної служби.

Засновниками громадських організацій можуть бути громадяни України, громадяни інших держав, особи без громадянства, які досягли 18 років, а молодіжних та дитячих організацій - 15-річного віку. Членами громадських організацій, крім молодіжних та дитячих, можуть бути особи, які досягли 14 років. Вік членів молодіжних та дитячих громадських організацій визначається їх статутами в межах, встановлених законами України.

Легалізація (узаконення) – офіційне визнання об’єднання громадян, яке є обов’язковим і здійснюється двома шляхами: - реєстрації; - повідомлення про заснування.

В разі реєстрації об’єднання громадян набуває статусу юридичної особи і дані реєстрації включаються до єдиного державного реєстру юрид. осіб та фіз. осіб-підприємців.

Політичні партії і міжнародні громадські організації обов’язково реєструються.

Легалізація всеукраїнських об’єднань громадян і міжнародних громадських організацій здійснюється укр. державним реєстром, а їх місцевих осередків та об’єднань громадян – структурні підрозділи головних управлінь та управлінь юстиції і виконавчі органи сільських, селищних, міських рад. Про легалізацію легалізуючий орган повідомляє в засобах масової інформації.

Реєстрація – ст. 15 ЗУ «Про об’єднання громадян»: засновники подають заяву про реєстрацію, вона повинна бути підтримана підписами не менше 1000 громадян, що мають виборче право. Заява про реєстрацію місцевої громадської організації розглядається в 3-х денний строк з дня надходження документа, а про реєстрацію всеукраїнської, міжнародної – 1місяць.

Реєстрація політичної партії – 30+15 днів. Реєстрація структурних утворень партії здійснюється лише після реєстрації самої партії.

Припинення діяльності: - реорганізація (відповідно до статуту); - ліквідація (на підставі статуту або за рішенням суду).

Стаття 20. Права зареєстрованих об'єднань громадян

Для здійснення цілей і завдань, визначених у статутних документах, зареєстровані об'єднання громадян користуються правом: - виступати учасником цивільно-правових відносин, набувати майнові і немайнові права; - представляти і захищати свої законні інтереси та законні інтереси своїх членів (учасників) у державних та громадських органах; - брати участь у політичній діяльності, проводити масові заходи (збори, мітинги, демонстрації тощо); - ідейно, організаційно та матеріально підтримувати інші об'єднання громадян, надавати допомогу в їх створенні; - створювати установи та організації; - одержувати від органів державної влади і управління та органів місцевого самоврядування інформацію, необхідну для реалізації своїх цілей і завдань; - вносити пропозиції до органів влади і управління; - брати участь у здійсненні державної регуляторної політики відповідно до Закону України "Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності" розповсюджувати інформацію і пропагувати свої ідеї та цілі; - засновувати засоби масової інформації; - брати участь у розробленні проектів рішень з питань ґендерної рівності, що приймаються органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування; - делегувати своїх представників до складу консультативно-дорадчих органів з питань забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків, що утворюються при органах виконавчої влади та органах місцевого самоврядування; - проводити моніторинг з питань забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків.

Громадські організації мають право засновувати підприємства, необхідні для виконання статутних цілей.

У порядку, передбаченому законодавством, політичні партії також мають право: - брати участь у виробленні державної політики; - брати участь у формуванні органів влади, представництва в їх складі; - доступу під час виборчої кампанії до державних засобів масової інформації. Об'єднання громадян користуються іншими правами, передбаченими законами України.

Обов’язки: - регулярно обнародувати основні документи; - регулярно обнародувати склад керівництва; - регулярно обнародувати дані про джерела фінансування та витрати.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]