Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
APU.doc
Скачиваний:
77
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
996.35 Кб
Скачать

100.Основи організації системи освіти.

Освіта – основа інтелектуального, культурного, духовного, соціального, економічного розвитку суспільства і держави. КУ стаття 53. ЗУ "Про освіту", ЗУ "Про дошкільну освіту", ЗУ " Про загальну середню освіту", ЗУ "Про позашкільну освіту", ЗУ " Про професійну технічну освіту", ЗУ "Про вищу освіту".

Право громадян на освіту забезпечується:

  • Мережею закладів.

  • Відкритий характер закладів.

  • Різні форми навчання.

Рівні:

  • Початкова загальна

  • Базова загальна середня освіта.

  • Повна загальна середня освіта.

  • Професійно-технічна освіта.

  • Неповна вища освіта.

  • Базова вища.

  • Повна вища освіта.

101.Органи управління освітою.

До органів управління освітою в Україні належать: Міністерство освіти і науки України1; міністерства й відомства України, яким підпорядковано заклади освіти; Вища атестаційна комісія України; Міністерство освіти АРК; місцеві орга­ни державної виконавчої влади й органи місцевого самовряду­вання та підпорядковані їм органи управління освітою.

Центральним галузевим органом державного управління в галузі освіти є Міністерство освіти і науки України (далі — Міносвіти і науки України)2. Міносвіти і науки України відпо­відно до покладених на нього завдань у сфері прогнозування й планування розвитку освіти, розробки організаційного та пра­вового механізму її функціонування аналізує стан освіти, про­гнозує її розвиток відповідно до потреб особистості, суспіль­ства, держави; розробляє нормативно-правову основу функ­ціонування системи освіти, здійснює експертизу проектів загальнодержавних, відомчих, інших рішень і програм у час­тині стосовно освіти й науки, готує проекти законодавчих актів і урядових рішень; прогнозує та впорядковує структуру мережі державних навчально-виховних закладів; розробляє пропозиції щодо переліку спеціальностей, кваліфікацій, вчених звань і наукових ступенів; забезпечує виконання вузами, що перебу­вають у його управлінні, державного замовлення й договорів на підготовку спеціалістів, науково-педагогічних кадрів; роз­робляє положення про навчально-виховні заклади освіти.

102.Державний контроль за діяльністю освітніх установ.

При МОН діє дорадчий орган, який називається атестаційною колегією. Повноваження щодо підготовки та атестації наукових кадрів покладених на МОН.

Очолює колегію міністр освіти. Контроль у сфері освіти здійснюється шляхом ліцензування атестації, акредитації. Ліцензування – процедура визнання спроможності навчального закладу розпочати освітню діяльність відповідно до вимог стандартів. Атестація – процедура надання дошкільним, середнім, позашкільним і професійно-технічним навчальним закладам право проводити освітню діяльність. Акредитація – процедура надання ВНЗ права проводити освітню діяльність.

Органи:

  • Державна інспекція навчальних закладів України – ЦОВВ, який реалізує державну політику в сфері освіти шляхом здійснення контролю-нагляду за діяльністю навчальних закладів незалежно від їх підпорядкування і форм власності.

  • Державна акредитацій на комісія – постійно діючий орган, що забезпечує додержання вимог до ліцензування, атестації, акредитації ВНЗ і професійно-технічних НЗ. Очолює голова, який за посадою є міністром освіти. Персональний склад затверджує КМУ.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]