Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Регионалка EKZAMEN.docx
Скачиваний:
21
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
141.38 Кб
Скачать

1. Предмет, об’єкт та завдання курсу регіональної економіки:

Регіональна економіка – галузь наукових знань, яка вивчає розвиток та розміщення продуктивних сил, соціально-економічні процеси та території країни і її регіонів з врахуванням природно-ресурсного потенціалу.

Предметом науки про розміщення продуктивних сил та економіку районів є виявлення законів, закономірностей та визначення принципів і факторів просторової організації продуктивних сил економічних районів, їх сучасне і перспективне розміщення. Об’єктом вивчення даної науки виступають усі елементи просторової організації продуктивних сил регіонів – природо – і трудоресурсний потенціал, галузеві і міжгалузеві комплекси, територіальні форми організації продуктивних сил та системи господарювання, соціальна інфраструктура тощо.

Метою регіональної економіки є всебічне (демографічне, економічне, екологічне) обґрунтування як перспективного розміщення продуктивних сил, так і удосконалення (оптимізація) їх сучасного характеру.

2. Методи, які використовує регіональна економіка:

Статистичний метод включає в себе кореляційний аналіз; індекси локалізації, спеціалізації; динаміка народжуваності, інвестиції.

Балансовий метод - співвідношення галузевих та регіональних балансів дає змогу вибрати оптимальні співвідношення між галузями ринкової спеціалізації та тими, що регіон обслуговують. Баланси потрібні для розробки міжрегіональних та внутрішньо регіональних зв’язків. Вибір місця для підприємства (сировина, вода, збут, трудові ресурси, площа, паливо, енергія, комунікації…) Баланси регіонального виробництва та споживання основних видів продукції.

ГІС- аналіз є процесом пошуку просторових закономірностей розподілу даних і взаємозв’язку між об’єктами. У процесі ГІС- аналізу використовують 3 основні моделі оцінки часових змін: тенденцію, цикл та період.

3. Методи, які використовує регіональна економіка:

SWOT - аналіз економічних особливостей регіону.

S (strength ) - оцінка сильних сторін регіонального розвитку, які формують економічні переваги регіону та забезпечують економічне зростання.

W (weakness) - оцінка слабких сторін, які гальмують економічний розвиток регіону.

O (opportunіtіes) - оцінка економічних можливостей (врахування факторів, які за певних умов можуть стати сильними сторонами регіонального розвитку).

T (threats) - оцінка небезпек, тобто факторів, які в перспективі можуть стати слабкими сторонами в розвитку.

Програмно-цільовий метод - визначає головні напрямки для досягання найбільших народногосподарських результатів і концентрації ресурсів та зусиль на їх вирішенні у визначений термін. Кожна комплексна програма має погоджений план щодо забезпечення ресурсами, коштами і має певний термін реалізації.

Нормативний метод. Існують економічні нормативи (упорядкування) – абсолютні та відносні величини, які застосовуються для регулювання економічних відносин у суспільстві і відображають загальні вимоги до витрат та результатів виробництва.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]