Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Регионалка EKZAMEN.docx
Скачиваний:
21
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
141.38 Кб
Скачать

20. Регіональна соціальна ситуація:

Регіональна соціальна ситуація – це перш за все рівень і якість життя населення. Рівень життя – це забезпеченість населення необхідними матеріальними благами та послугами, досягнутий рівень їх споживання і ступінь задоволення раціональних потреб. Одне з центральних місць у вивченні рівня життя населення посідають показники доходів і витрат. Доходи – основне джерело задоволення особистих потреб населення в товарах і послугах та підвищення рівня добробуту певної родини або домашнього господарства. Рівень життя населення тісно пов’язаний з рівнем добробуту, який вимірюється за допомогою коефіцієнтів диференціації, найпоширенішим з яких є коефіцієнт Джині. Рівень бідності в Україні становить 26,4%. Причому, бідність не має чітко окреслених територіальних меж. Поширення бідності спостерігається в різних регіонах країни.

Зайнятість та безробіття. Держава регулює процеси зайнятості населення. Створена і функціонує державна служба зайнятості населення. Розробляються програми сприяння зайнятості населення у галузевому і територіальному розрізах. Вони містять систему заходів, спрямованих на попередження масового безробіття, створення нових додаткових робочих місць, соціальний захист найбільш вразливих верств населення. На ринку праці існують різні форми безробіття. Основними з них є: фрикційне, сезонне, структурне і циклічне безробіття. Структурне безробіття виникає під впливом структурних зрушень в економіці, спричинених запровадженням досягнень науково-технічного прогресу, вдосконаленням територіально-галузевих пропорцій господарства, змінами в структурі споживчого попиту. Циклічне (кон'юнктурне) безробіття виникає внаслідок коливань економіки. В фазі рецесії підприємства звільняють робочих та наймають на роботу в разі економічного підйому. Вважається, що кон'юнктурне безробіття зникає через 2-3 роки. Сезонне безробіття — результат природних коливань кліматичних умов протягом року або коливань попиту. Зникає протягом року. Фрикційне безробіття зумовлено пошуком або очікуванням роботи. Фрикційне безробіття виникає, коли робочі тимчасово знаходяться без роботи в результаті зміни місця праці. Цей вид безробіття виникає в короткостроковому вимірі.

Регіональні рівні людського розвитку. Сформульована концепція та аналіз сучасного рівня людського розвитку дозволяють визначити чотири пріоритетних напрямки людського розвитку для України: підвищення ролі кожної окремої людини в суспільстві, розширення її можливостей власноручно вирішувати свою долю, тобто приймати рішення і нести за них відповідальність; забезпечення соціальної справедливості по відношенню до кожної людини – в розподілі доходів та оплаті праці залежно від її якості; досягнення ефективної зайнятості, яка б на відміну від сучасного стану забезпечувала не тільки соціальний статус, а й добробут працюючих, стимулювала легальну ефективну діяльність, а не орієнтацію на тіньовий ринок праці;

При формуванні стратегії людського розвитку для України безумовно необхідно враховувати регіональні відмінності, обумовлені дією соціально-демографічних, організаційно-економічних, екологічних чинників, національно-культурних традицій.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]