Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Регионалка EKZAMEN.docx
Скачиваний:
21
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
141.38 Кб
Скачать

48. Основні правила і принципи раціонального природокористування:

Природокористування – це сукупність усіх форм експлуатації природно-ресурсного потенціалу й заходи щодо його збереження. Природокористування буває нераціональне й раціональне.

Правила природокористування. До правил природокористування належать такі правила: правило оптимального узгодження – діяльність живих організмів в екосистемах спрямована на підтримку цих екосистем як середовища власного існування; правило обов’язкового заповнення – природна екологічна ніша завжди заповнюється природним шляхом; правило оптимального компонентної доповнюваності – ніяка екосистема не може існувати самостійно при штучно створеному значному надлишку або нестачі одного з екологічних компонентів; правило харчової кореляції – в ході еволюції зберігаються лише ті популяції, швидкість розмноження яких зкорельована з кількістю харчових ресурсів середовища їх помешкання; правило максимального тиску життя – організми розмножується з такою інтенсивністю, що забезпечує максимально можливу їх кількість; правило інтегрального ресурсу полягає в тому, що конкуруючі в сфері використання конкретних природних систем галузі господарства неминуче завдають шкоди одна одній тим сильніше, чим більше вони здійснюють спільно використовуваний компонент або всю екосистему в цілому; правило міри перетворення природних систем виявляється в тому, що в процесі експлуатації не можна переходити певні межі, які дозволяють цим системам зберігати властивості само підтримання.

Наслідки раціонального природокористування. Раціональне природокористування — використання природних ресурсів в обсягах та способами, які забезпечують сталий економічний розвиток, гармонізації взаємодії суспільства і природного середовища, раціоналізацію використання природно-ресурсного потенціалу, економічні механізми екологобезпечного природокористування. Раціональне природокористування спрямоване на забезпечення умов існування людства і отримання матеріальних благ, запобігання можливих шкідливих наслідків людської діяльності, на підтримання високої продуктивності природи та охорону і економне використання її ресурсів.

Раціональне природокористування повинно забезпечити повноцінне існування і розвиток сучасного суспільства, за умови збереження високої якості середовища проживання людини. Цього можна досягнути завдяки економічній експлуатації природних умов і ресурсів при найефективнішому режимові їх відтворення з урахуванням перспективних інтересів розвитку господарства і збереження здоров’я людей.

Принципи природокористування. Принципи раціонального природокористування

- “Нульовий рівень ” споживання природних ресурсів. - Відповідності антропогенного навантаження природно-ресурсному потенціалові регіону. - Збереження просторової цілісності природних систем у процесі їх господарського використання - Збереження природно обумовленого кругообігу речовин у процесі антропогенної діяльності. - Погодження виробничого і природного ритмів. - Пріоритетність екологічної оптимальності на довгострокову перспективу під час визначення економічної ефективності поточного природокористування.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]