Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Регионалка EKZAMEN.docx
Скачиваний:
21
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
141.38 Кб
Скачать

21. Регіональна екологічна ситуація:

Чинники впливу на екологічне становище регіонів. В багатьох областях України стан навколишнього середовища є критичним або близьким до того. Причини: високий ступень освоєності території, надмірне забруднення атмосфери, наявність великої кількості ресурсномістких галузей, забруднення прісних вод і акваторії Чорного та Азовського морів тощо. В цілому, на екологічну ситуацію в Україні та її регіонах спричиняють вплив чотири чинники: аварія на Чорнобильській АЕС, науково не обґрунтована меліорація земель, розвиток видобувної і переробної промисловості при застарілих технологіях; надмірна урбанізація окремих регіонів, головним чином Донецького і Придніпровського.

Розподіл регіонів України залежно від ступеня забрудненості. На всій території України не залежно від ступеня забруднення повітря, води і землі можна виділити наступні території: екологічного лиха, надзвичайно забруднені, дуже забруднені, забруднені, помірно забруднені, умовно чисті.

22. Характеристика природно-ресурсного потенціалу України:

Природно-ресурсний потенціал — важливий фактор розміщення продуктивних сил, який включає природні ресурси і природні умови. Природно-ресурсний потенціал характеризується за походженням, ознаками вичерпності, способами використання. Звідси природно-ресурсний потенціал за походженням ділиться на земельні і водні, Світового океану, біологічні, мінерально-паливні, рекреаційні, природно-естетичні

Класифікація мінеральних ресурсів. Під мінеральними ресурсами розуміють сукупність різних видів корисних копалин, які можуть бути використані за сучасного рівня розвитку продуктивних сил. За характером використання мінеральні ресурси поділяються на групи: паливно-енергетичні, рудні й нерудні. Мінеральні ресурси поділяються на: енергохімічні (вугілля, нафта, природний газ, уран, торій, горючі сланці, торф тощо); рудні (руди чорних, кольорових, рідкісних, розсіяних, благородних металів); нерудні металургійні (флюси, вогнетриви); гірничо-хімічні (апатити, нефеліни, кам'яна, калійна солі, сірка, сірчаний колчедан, барій, фосфорити);

технічні (алмаз, корунд, азбест, тальк, каолін, графіт, слюда); будівельні (глина, гіпс, природний камінь); гідротермальні (прісні та мінеральні природні підземні та поверхневі води). Мінеральних ресурсів налічується понад 200 видів. Мінеральні ресурси - головне джерело матеріального виробництва суспільства. Так, основою енергетики нині є енергетичні, або паливні, ресурси:вугілля, нафта, природний газ, сланці тощо.

Економічна оцінка рудних та нерудних ресурсів України. Україна багата рудними ресурсами, перш за все рудами чорних металів. На території республіки сконцентровано до 20 % світових ресурсів марганцевих руд (у том числі близько 50 % заможних руд) та понад 5 % запасів залізних руд. Україна має певні запаси руд кольорових металів. Запаси нікелю невеликої потужності зосереджені у Вінницькій, Кіровоградській та Дніпропетровській областях; ртуті — у Донбасі і Закарпатті; титану — в Житомирській, Київській. Залізорудна база чорної металургії України представлена Криворізьким і Кременчуцьким басейнами, Білозерським і Керченським родовищами. Територія України в цілому заможна нерудними корисними копалинами і тому її соціально-економічний комплекс практично повністю забезпечений ресурсами будівельних матеріалів та в значній мірі — покладами гірничо-хімічної сировини. Важливою сировиною для харчової, хімічної та інших галузей промисловості є поклади калійних солей, які сконцентровані в Прикарпатському соленосному басейні. Наша країна практично повністю і на досить тривалий час забезпечена сировиною для виробництва будівельних матеріалів, фарфорово-фаянсових та скляних виробів.

Економічна оцінка паливних ресурсів України. В структурі паливних ресурсів України домінує кам’яне і буре вугілля. Основні запаси кам’яного вугілля зосереджені в Донецькому і Львівсько-Волинському басейнах; бурого вугілля — переважно в Дніпровському басейні. В Україні виявлено родовища нафти і газу, які зосереджені переважно на північному сході країни, у Прикарпатті і Причорномор’ї. На території України розміщені родовища торфу, що зосереджені переважно у Волинській, Рівненській, Житомирській, Київській, Чернігівській, Черкаській, Хмельницькій, Сумській та Львівській областях.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]