Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Регионалка EKZAMEN.docx
Скачиваний:
21
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
141.38 Кб
Скачать

30. Особливості розміщення і розвитку нафтовидобувної та нафтопереробної промисловості:

Розміщення нафтовидобувної промисловості в Україні. Нафтова промисловість України характеризується невисокими показниками, проте потенціал є набагато вищий. Основні родовища нафти зосереджені в Карпатській, Причорноморсько-Кримський нафтогазоносні провінціях, Дніпровсько-Донецькій нафтогазоносній області. Найбільші родовища Передкарпаття – Бориславське, Долинське, Битківське.

Нафтові родовища у старопромислових районах у Західній Україні вичерпані. У Причорномор’ї поклади нафти виявлені на Керченському півострові та в шельфовій зоні Чорного моря. Нафтогазоносними районами є Лівобережна Україна. Нафта України має високу собівартість, тому що фонтанним способом як найдешевшим її практично не добувають.

Особливості розміщення нафтопереробної промисловості. В Україні розміщені і функціонують сім основних нафтопереробних заводів (НПЗ) — Кременчуцький, Лисичанський, Херсонський, Одеський, Бердянський, Львівсько-Дрогобицький, Надвірнянський. Найпотужніші підприємства нафтопереробної промисловості України розташовані в Кременчуку, Лисичанську і Херсоні. Ці заводи виробляють 50 видів нафтопродуктів. Низький технічний рівень виробництва нафтопереробної промисловості України, недосконалість технологічних схем НПЗ, випуск неякісних нафтопродуктів викликають інтенсивне забруднення навколишнього середовища. У зв’язку з незначним видобутком нафти в Україні обсяги її переробки значною мірою залежать від масштабів поставок її з-за меж країни. Найважливішим завданням розвитку нафтопереробної промисловості є забезпечення істотного зростання технічного рівня виробництва.

Проблеми та перспективи розвитку нафтовидобувної та нафтопереробної промисловості України. Зростання глибини залягання продуктивних покладів нафти, ускладнення технології їх освоєння, зниження темпів приросту промислових запасів є стримуючими факторами щодо збільшення видобутку нафти. Одночасно наявність на території України значної кількості науково обґрунтованих прогнозних запасів високоякісної нафти з низьким вмістом сірчаних сполук, високим виходом світлих фракцій, а також зросла потреба в нафтопродуктах стимулюють розвиток нафтовидобувної промисловості. У нафтовидобувній промисловості країни необхідно різко збільшити обсяги експлуатаційного буріння на діючих родовищах, значно прискорити освоєння нових родовищ, які передбачається відкрити в процесі геологорозвідувальних робіт, ущільнити мережу свердловин, а також впровадити комплекс методів щодо поліпшення стану заводнення та нових методів нафтовіддачі.

31. Особливості розміщення газовидобувної промисловості України:

Динаміка розвитку газової промисловості України. Промисловість природного газу включає розвідування, видобуток, транспортування, зберігання й переробку природного й супутнього нафтового газу, що видобувається разом з нафтою. Ця галузь енергетики розвивається чи не найшвидше, через що її роль в енергопостачанні постійно зростає. Видобуток газу в Україні за останні 10 років стабільно скорочувався. Т.ч. самозабезпечення України газом на сьогодні становить 22%. Решта задовольняється імпортом з Росії та Туркменістану. У Причорномор’ї та Приазов’ї родовища нафти і природного газу експлуатуються на шельфі Чорного моря. Головними резервами нарощування газовидобутку в Україні є відкриття нових родовищ та запровадження нових технологій.

Характеристика особливостей розвитку та розміщення мережі. Газова промисловість наймолодша галузь в ПЕК. Вона ж є і найбільш ефективною. Фактори що визначають розміщення нафтогазової промисловості - кількісне і територіальне розташування запасів; якісний склад, умови транспортування; обсяг і структура споживання нафтопродуктів; витрати на видобуток і переробку; рівень розвитку техніки з видобутку і переробка.

Екологічні проблеми газовидобутку та газо- транспортування. Підприємства з видобутку та переробки газу забруднюють атмосферу вуглеводнями, головним чином у період розвідки родовищ (при бурінні свердловин). Іноді ці підприємства, незважаючи на те, що газ екологічно чисте паливо, забруднюють відкриті водойми, а також грунт. Природний газ окремих родовищ може містити дуже токсичні речовини, що вимагає відповідного обліку при розвідувальних робіт, експлуатації свердловин та лінійних споруд. Забруднення приземного шару атмосфери при видобутку нафти і газу відбувається також під час аварій, в основному природним газом, продуктами випаровування нафти, аміаком, ацетоном, етиленом, а також продуктами згоряння. Тому головне завдання полягає в тому, щоб звести до мінімуму небажані наслідки, раціонально використовуючи природні умови.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]