Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Регионалка EKZAMEN.docx
Скачиваний:
21
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
141.38 Кб
Скачать

46. Процес, основні види і напрямки природокористування:

Природокористування – це сукупність усіх форм експлуатації природно-ресурсного потенціалу й заходи щодо його збереження. Природокористування буває нераціональне й раціональне.

Особливості нераціонального природокористування. Це такий спосіб використання тіл і властивостей природи, який приводить до руйнування природно-ресурсного потенціалу, порушення закономірних природних процесів, забруднення природного середовища. Нераціональне природокористування означає одностороннє, споживацьке ставлення до природи, намагання «витиснути» з неї якомога більше природних благ, не турбуючись про її збереження і тим більше покращення.

Особливості раціонального природокористування. Це така діяльність людини, метою якої є не лише задоволення свої потреб, але й збереження природних систем в якісному стані. Раціональне природокористування передбачає гармонійне поєднання економічного та соціального розвитку суспільства з вивченням, охороною, освоєнням і перетворенням природних умов і ресурсів. Воно виходить з того, що суспільство може й повинно керувати своїми взаємовідносинами з природою, ліквідовувати й навіть запобігати небажаним наслідкам антропогенного впливу. Загальною метою цього природокористування є задоволення зростаючих потреб людини в природних ресурсах за умов збереження компонентів природного середовища.

Компоненти природокористування. До компонентів природокористування відноситься: ресурсоспоживання, конструктивне перетворення, відтворення природних ресурсів, охорона середовища існування й природних ресурсів, управління й моніторинг, які поділяються на відповідні види.

47. Забруднення природного середовища:

Основні види забруднення довкілля. Загалом, під забрудненням природного середовища розуміють будь-яке привнесення до нього не властивих йому живих або неживих компонентів або структурних змін, які викликають порушення біологічних циклів та потоку енергії в біосфері і в результаті несприятливо діють на живі організми, в тому числі і на людину.

Забруднювачем вважається будь-який (природний чи антропогенний) фізичний агент, хімічна речовина чи біологічний вид, що потрапляє в навколишнє середовище і викликає в ньому зміни, в кількостях, що виходять за межі звичайних і викликають забруднення середовища. До основних видів забруднення належить: механічне, фізичне, біологічне, хімічне, теплове, термальне, оптичне, акустичне, електромагнітне, радіаційне, інформаційне.

Основні джерела забруднення. Основними джерелами забруднення навколишнього середовища вважають промисловість, транспорт, теплові електростанції, стічні води, витоку нафти, автотранспорт, відходи сільського господарства, надмірне використання добрив.

Типи забруднень за масштабами. За масштабами: Глобальні (планетарні) - атмосфери, гідросфери, біосфери, літосфери, окремий океанів або материків Регіональні - поширюються на окремий регіону - окремих морів, частин материка, на окремий регіон. Локальні - місцеві - викид вихлопної труби окремого конкретного автомобіля.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]