Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Регионалка EKZAMEN.docx
Скачиваний:
21
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
141.38 Кб
Скачать

37. Сільське господарство України:

Рослинництво (склад та ступінь розвитку). Важливою галуззю сільського господарства є рослинництво, рівень розвитку якого впливає і на тваринництво. Розміщення галузей рослинництва значною мірою залежить від посівних площ, їх структури та раціонального використання. У табл. З наведено основні показники щодо посівних площ України за всіма категоріями господарств. Серед галузей рослинництва найважливішою є зернове господарство. Це основа всього сільськогосподарського виробництва. Як кажуть, хліб — усьому голова. Так, від зерна і продуктів його переробки значною мірою залежить і могутність держави, і добробут її населення. Зернове господарство формує продовольчий фонд і постачає фуражне зерно тваринництву, створює резервні державні запаси зерна і дає продукцію на експорт.

Україна належить до країн із значними обсягами виробництва зерна. Хоч вона і виробляє зерна значно менше, ніж найбільші виробники у світі (Китай, США, Індія, Росія), та в Європі вона поступається лише Франції, а в останні роки — і Німеччині. Отже, природно-кліматичні умови більшої частини України, меншою мірою;— Полісся і Карпат, сприяють вирощуванню озимої пшениці, її посіви зосереджені в Степу, де розміщено більше половини її посівної площі в Україні — 3,5 млн. га, 1/3 — в Лісостепу — 2,5 млн. га і найменше в Поліссі — близько 10% і в районах Карпат. Значна концентрація посівів озимої пшениці в Дніпропетровській, Запорізькій, Донецькій, Кіровоградській, Харківській, Полтавській, Вінницькій, Одеській, Миколаївській, Херсонській областях та Автономній Республіці Крим.

Тваринництво (склад та ступінь розвитку). Тварітнницько-промисловий комплекс — один з найважливіших в Україні. Він охоплює сукупність підприємств, які займаються виробництвом і переробкою продукції тваринництва. До складу комплексу входять також підприємства, організації, служби та заклади з обслуговування виробничої діяльності основних об'єктів комплексу. Підприємства комплексу виробляють м'ясну, молочну та іншу продукцію. Він відіграє велику роль у піднесенні життєвого рівня населення, підвищенні його добробуту. Важливим чинником формування комплексу є науково-технічний прогрес, пов'язані з ним перехід на промислову основу тваринництва, механізація процесів виробництва і переробки тваринницької продукції. Тваринництво — базова галузь тваринницько-промислового комплексу. усіх його спеціалізованих виробничо-територіальних утворень. Головним завданням галузі є розведення і вирощування сільськогосподарських тварин для одержання тваринницької продукції. Свійських тварин розводять колективні та державні сільськогосподарські підприємства, фермери, окремі господарі. У колгоспах і держгоспах створені тваринницькі ферми і комплекси.

Рибне господарство (особливості розвитку та розміщення). Рибне господарство - галузь народного господарства, завданнями якої є вивчення, охорона, відтворення та використання на науковій основі водних живих ресурсів з метою одержання різних видів харчової, кормової, технічної та медичної продукції, а також створення умов для задоволення матеріальних, рекреаційних та оздоровчих потреб населення. Морське рибальство охоплює чорноморський та азовський регіони. Найбільше значення має азовський район; його рибне багатство відзначається чималою поживою (органогенні речовини, акумульовані Доном й Кубанню), наявністю місць, придатних для відкладання ікри (гирла Дону й Кубані) і прохідними й півпрохідними рибами. За останній час він сильно зменшується через забруднення моря і надмірний вилов. На базі рибних ресурсів Азовського моря у межах України працюють Генічеський, Маріупольський та Керченський рибокомбінати та Мисівський і Аршинцівський рибозаводи. Рибна промисловість і рибоконсервне виробництво зосереджене на узбережжі Чорного і Азовського морів і над Дніпром. Головними його центрами є Одеса, Керч, Севастополь, Очаків, Білгород-Дністровський та інші.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]