Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Регионалка EKZAMEN.docx
Скачиваний:
21
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
141.38 Кб
Скачать

16. Науково-технічний прогрес (нтп):

Чинники регіонального розвитку – це суттєві умови, які необхідно приймати до уваги при вивченні або вирішенні конкретної проблеми регіональної економіки.

Складові НТП та їх вплив на регіональний розвиток. Науково-технічний прогрес як чинник розвитку регіонів. Його складові можуть спричиняти суттєвий вплив на зміну традиційних та появу нових потреб, нової техніки та нових прогресивних технологій; можуть змінити господарську, соціальну і культурну структуру регіонів. Складові НТП: 1. Досить значний вплив на регіональний розвиток мають нові напрямки науково-технічного прогресу - автоматизація,електронізація, інформатизація, хімізація виробництва). 2. Вирішальним засобом задоволення потреб країни та регіонів у виробничих ресурсах повинні стати ресурсозберігаючі технології, але це можливо тільки після стабілізації економіки, щоб основний приріст попиту на сировину і матеріали можна було б задовольнити за рахунок їх економії.

Форми територіальної організації (ТО), що виникли внаслідок НТП. Виникають технополіси (технопарки) - техніко-впроваджуючі центри і зони як сучасна форма територіальної інтеграції науки, освіти та високотехнологічних виробництв. Вони включають капітало- і наукомісткі дослідницькі, інформаційні, посередницькі організації. Ще раніше стали появлятися спеціалізовані наукові центри, в тому числі й включаючи проектно-конструкторські і дослідно-виробничі структури - наукові містечка.

Зв'язок чинників НТП з інноваціями. Інноваційний чинник. Нова техніка може дати колосальний економічний і соціальний виграш. Інновації здатні якісно змінити стан регіональної економіки.

17. Чинники розвитку регіональної економіки:

Чинники регіонального розвитку – це суттєві умови, які необхідно приймати до уваги при вивченні або вирішенні конкретної проблеми регіональної економіки.

Інноваційний чинник - технологічний або інноваційний прорив, активізація наукової та виробничої діяльності у напрямку використання нематеріальних ендогенних ресурсів. Інноваційній діяльності потрібна підтримка держави як у вигляді прямих державних інвестицій, так і у вигляді податкових пільг. У цьому полягає фактор державної підтримки інновацій.

Фінансовий чинник. При вирішенні питання про розміщення того чи іншого підприємства визначальну роль відіграє фінансовий чинник. Його сутність полягає у пільгових умовах інвестування та оподаткування, низькому позичковому відсотку, наявності відповідної інфраструктури, банківсько-кредитного замовлення та інвестиційних інститутів. Особливу роль фінансовий чинник відіграє у міжнародних зв’язках регіонів. Завдяки створеним свого часу фінансовим пільгам для іноземних інвестицій стався бурхливий розвиток таких країн і регіонів, як Південна Корея, Тайвань, Сінгапур, Гонконг. Важливу роль відіграв фінансовий фактор у розвитку постсоціалістичних країн: Польщі, Угорщини, Чехії, Словенії, країн Балтії.

Транспортний, чинник інфраструктури. Важливе місце займає чинник інфраструктури. Інфраструктура – це сукупність галузей, підприємств, організацій, видів діяльності, які забезпечують, створюють умови для нормального функціонування регіональної економіки та життєдіяльності людей. До елементів регіональної інфраструктури належать транспорт, енергетична система, постачання та збуту, зв'язок, комунікації, інформаційна система, бізнесова та соціальна інфраструктури, житлове господарство, комунальна сфера.

Транспортний чинник – для багатьох видів виробництва відіграє вирішальну роль і тісно пов’язаний з ЕГП. В залежності від транспортних витрат виробництво тяжіє або до сировини, або до споживачів. Транспортна складова у собівартості продукції впливає на розміщення будь-якого виробництва. Транспорт – найважливіший фактор підприємництва, оскільки регіон з точки зору інвестора може оцінюватися за характеристикою регіональної транспортної системи.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]