Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Економіка праці методичні рекомендації.doc
Скачиваний:
48
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
908.29 Кб
Скачать

5.2. Зміст завдань кожного варіанту домашньої контрольної роботи Варіант 1

  1. Наукові уявлення щодо соціально-трудових відносин у суспільстві в роботах У. Петті, А. Сміта, Д. Рікардо, К. Маркса.

  2. Перелічіть права і свободи громадян України. Чи виконуються названі гарантії державою? Наведіть приклади порушення прав і свобод людини в нашій державі.

  3. Визначте годинну тарифну ставку робітників цеху при середньому розряді 3. Ставки по розрядах: І розряд – 3,8 грн./год.; ІІІ розряд – 5,05 грн./год.; VI розряд – 7,12 грн./год. Встановити середній тарифний коефіцієнт робітників.

  4. В Дніпропетровській області зареєстровано 2228 тис. осіб. З них лише 80% пропонує свої робочі здібності на ринку праці. Попит складає 1818 тис. осіб. Вирахуйте необхідні показники ефективності ринку праці і охарактеризуйте ситуацію на досліджуваному ринку праці за допомогою його сегментації.

  5. Підприємство виготовляє вироби із пластмаси шляхом лиття. Річний обсяг виробництва виробів – 900 тис. шт., а трудомісткість виробу 0,36 нормо-годин. Тривалість робочої зміни – 8 год. у однозмінному режимі роботи. Внутрізмінні витрати часу з вини робітників – 1,5%, а на регламентовані простої – 3%. Відсоток виконання норм виробітку – 105%. Визначити необхідну чисельність робітників – відрядників.

Варіант 2

  1. Дослідження аспектів соціально-трудової взаємодії людей у працях А.Маслоу, К. Арджиріса, Р. Лайкерта, Д. Мак Грегора, Д. МакКлелланда, Ф.Герцберга, Л. Портера, Е. Лоулера та ін.

  2. Яка стаття Конституції України гарантує право на участь у професійних спілках? Дайте визначення професійним спілкам та назвіть найкрупніші з них, які діють на даний момент в Україні.

  3. Визначити вид та розмір заробітної плати робітника, якщо він за місяць виготовив 144 вироби при завданні 113. Норма часу на виконання операції складає 2,4 нормо-години, а годинна тарифна ставка становить 3,8 грн. Процент доплат за виконання плану становить 15%, а процент доплат за кожен процент перевиконання плану складає 1,3%.

  4. В регіоні нараховується 1400 тис. осіб, з них 750 тис. осіб – жінки, інша частина – чоловіки. Регіональні потреби в робочій силі складають: на жіночій труд 75%, на чоловічий труд 90% від їх чисельності. Зробіть сегментацію ринку праці, вирахуйте відповідні показники ефективності ринку праці і охарактеризуйте ситуацію.

5. Планова трудомісткість одного виробу рівна 0,8 нормо-годин, річний обсяг виробництва – 1 млн. шт. Підприємство працювало у дві зміни, тривалість зміни – 8,1 год. Втрати на регламентовані простої – 5%. Середній відсоток виконання норм виробітку – 114%. Визначити планову чисельність робітників – відрядників.

Варіант 3

  1. Внесок у дослідження процесів людської праці академіка С.Г. Струміліна (1877-1974 р.р.).

  2. Яким чином Конституцією України обмежується право на підприємницьку діяльність?

  3. Визначити зміну відрядного розцінку за одиницю продукції, якщо норма часу на виготовлення одиниці продукції підвищилась на 3%, а тарифний коефіцієнт підвищився на 5%, а тарифна ставка першого розряду залишилась незмінною за підзвітний період.

  4. Загальна кількість населення в регіоні складає 1500 тис. осіб. Потреби регіону в робочій силі сформовані на 1200 тис. осіб, в тому числі за професійно-кваліфікаційною ознакою: 71% на професії високої кваліфікації, 6% на професії середньої кваліфікації, 11% на професії низької кваліфікації, 8% на традиційні професії, 4% на непрестижні професії. Пропозиція на робочу силу складає 90% від загальної чисельності населення в регіоні. Охарактеризуйте ринок праці, розрахувавши всі можливі показники ефективності ринку праці та зробіть сегментацію за відповідною ознакою.

  5. Коефіцієнт трудової активності населення регіону склав 0,8, а коефіцієнт економічної активності – 0,6. Серед загальної кількості населення до трудових ресурсів можна віднести 75% людей (чи на 300 тис. осіб менше загальної кількості населення регіону). Охарактеризуйте ринок праці за допомогою відповідних показників.