Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Економіка праці методичні рекомендації.doc
Скачиваний:
48
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
908.29 Кб
Скачать

Варіант 15

  1. Взаємозв’язок економічного зростання, зайнятості та людського розвитку.

  2. Чи може підприємство самостійно встановлювати додаткові порівняно з законодавством трудові пільги для працівників?

  3. Розрахуйте розцінок за 1 тону виробленої продукції для фрезерувальника цеху при непрямій системі оплати праці, якщо згідно із встановленими нормативами він має обслугувати 4 агрегати з продуктивністю 24 тонн готової продукції за зміну. Тривалість зміни 8 годин, а годинна тарифна ставка складає 1,6 грн.

  4. На ринку праці в регіоні зареєстровано 2063 тис. осіб. Потреби регіону в робочій силі складають 1340 тис. осіб, в тому числі за галузевою ознакою: по промисловому виробництву – 40%, по сільському господарству – 10%, по будівництву – 20%, по невиробничих галузях – 30%. Пропозиція становить 85% від загальної кількості населення регіону. Визначте ефективність ринку праці за допомогою відповідних показників і здійсніть його сегментацію.

  5. Обсяг випуску валової продукції у незмінних цінах протягом базового періоду становив 163 млн. грн., а середньорічна чисельність промислово – виробничого персоналу 16,2 тис. осіб. У плановому періоді передбачено випускати валової продукції на 170,5 млн. грн., а фактично вироблено на 177,6 млн. грн. При цьому середньорічна чисельність промислово – виробничого персоналу становила 16 тис. осіб замість 16,3 за планом. Проаналізувати виконання плану підприємства за продуктивністю праці.

Варіант 16

  1. Рівень життя, нерівність і людський розвиток.

  2. Хто є сторонами колективного договору?

  3. Визначте годинну тарифну ставку робітників цеху при середньому розряді 3,6. Ставки по розрядах: І розряд – 3,8 грн./год.; ІІІ розряд – 5,05 грн./год.; VI розряд – 7,12 грн./год. Встановити середній тарифний коефіцієнт робітників

  4. Охарактеризуйте зміни, які відбудуться на досліджуваному ринку праці, якщо пропозиція робочої сили підвищиться на 2%, а попит на робочу силу зменшиться на 4%? Як це відтвориться на зайнятості? Розрахуйте необхідні індекси змін. Поясніть ситуацію за допомогою графічних та аналітичних залежностей.

  5. На плановий період визначено обсяг виробничої програми 5685,5 тис. грн. Виробіток на одного працюючого в базовому періоді становив 8,3 тис. грн. За рахунок кращої організації виробництва чисельність промислово – виробничого персоналу передбачено зменшити на 46 осіб. Визначити відсоток зростання продуктивності праці за плановий період і чисельність працюючих у ньому.

Варіант 17

  1. Освіта, культура, інтелектуальний потенціал як чинники людського розвитку.

  2. Що є змістом колективного договору?

  3. Визначити вид та розмір заробітної плати робітника, якщо він за місяць виготовив 173 вироби при завданні 130. Норма часу на виконання операції складає 1,4 нормо-години, а годинна тарифна ставка становить 4,8 грн. Процент доплат за виконання плану становить 9%, а процент доплат за кожен процент перевиконання плану складає 1,5%.

  4. Регіональний ринок праці містить 3000 тис. осіб, з яких працездатне населення складає 82%, непрацездатне – 18%. Попит на робочу силу сформований на рівні 91% кількості працездатного населення, пропозиція – 100%. Охарактеризуйте досліджуваний ринок праці за допомогою обчислення відповідних показників його ефективності, зробіть сегментацію.

5. У результаті перегляду норм праці норма часу на обробіток деталі знизилася з 15 до 12 хв. На скільки відсотків знизилася трудомісткість роботи та підвищилася продуктивність праці?