Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Економіка праці методичні рекомендації.doc
Скачиваний:
48
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
908.29 Кб
Скачать

Варіант 21

  1. Людський капітал як соціально-економічна категорія.

  2. У який строк розглядається подання про порушення умов колективного договору?

  3. Консалтинговий центр надає послуги, річна вартість яких складає 95000 тис. грн. Виробіток на одного працюючого центру зафіксовано на рівні 55 тис. грн. Запропоновані менеджерами організаційно-технічні заходи призводять до економії чисельності у плановому році за рахунок окремих факторів, зокрема:

  • ущільнення графіку роботи (консультаційного навантаження) – 74 особи;

  • підвищення якості та терміновості обслуговування – 15 осіб;

  • зміна структури надання консалтингових послуг – 65 осіб;

  • усунення дорогоцінних втрат часу – 41 особа.

Визначте зміну загальної продуктивності праці та вплив кожного фактору.

  1. В Західному регіоні зареєстровано 1920 тис. осіб. З них лише 80% пропонує свої робочі здібності на ринку праці. Попит на такому ринку складає 1800 тис. осіб. Вирахуйте необхідні показники і охарактеризуйте ситуацію на досліджуваному ринку праці за допомогою графічного зображення.

  2. Місячний оклад економіста 1530 грн. за тривалості робочого дня 8,2 год. За графіком ним має бути відпрацьовано 22 дні, один з яких святковий, що не співпадає з вихідним, а фактично йому був наданий листок непрацездатності на 4 дні, один з яких передсвятковий. З фонду матеріального заохочення економісту нарахована премія в розмірі 20% фактичного заробітку. Обчислити місячну заробітну плату економіста.

Варіант 22

  1. Інвестиції в людський капітал індивідом, організацією, державою.

  2. Трудовий договір у законодавстві про працю.

  3. Визначте, на скільки повинна зрости продуктивність праці, щоб за період її зростання було забезпечено 50% приросту обсягу продукції за умов, що на найближчі 2 роки бізнес-план передбачає збільшити обсяг виробництва на 25%.

  4. В регіоні нараховується 1500 тис. осіб, з них 856 тис. осіб – жінки, інша частина – чоловіки. Регіональні потреби в робочій силі складають: на жіночій труд – 55%, на чоловічий труд – 90% від їх чисельності. Зробіть сегментацію такого ринку праці, розрахуйте відповідні показники і охарактеризуйте ситуацію на ринку праці.

  5. Підсобний робітник обслуговує трьох основних робітників. Його годинна тарифна ставка 5,2 грн. у восьмигодинному робочому дні. Змінна норма виробітку кожного з основних робітників становить 50 штук за зміну, а фактичне виконання цієї норми за зміну становило: першим робітником – 98,5%; другим – 118,4%; третім – 110%. Визначити фактичний денний заробіток підсобника.

Варіант 23

  1. Визначення ефективності інвестування в людський капітал.

  2. Які строки трудового договору встановлені законодавством про працю України?

  3. Місячний оклад працівника 1050 грн. За планом передбачалось відпрацювати 184 год. Фактично відпрацьовано 22 дні по 8 год., в тому числі 4 год. – час простоїв, під час яких оплата здійснювалась в розмірі 50% тарифної ставки. За виконання плану передбачається премія в розмірі 15% заробітку. Визначити суму заробітної плати за місяць.

  4. Загальна кількість населення в регіоні складає 1653 тис. осіб. Потреби регіону в робочій силі сформовані на 1200 тис. осіб, в тому числі за професійно-кваліфікаційною ознакою: 72% на професії високої кваліфікації, 5% на професії середньої кваліфікації, 10% на професії низької кваліфікації, 8% на традиційні професії, 5% на непрестижні професії. Пропозиція на робочу силу складає 80% від загальної чисельності населення в регіоні. Охарактеризуйте ринок праці, розрахувавши всі можливі показники та зробіть сегментацію за відповідною ознакою.

  5. Норма часу на один виріб – 15 хв. Тривалість зміни – 8 год. Середня кількість робочих годин у місяці – 176 год. Визначити годинний, змінний і місячний виробіток робітника.