Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Економіка праці методичні рекомендації.doc
Скачиваний:
48
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
908.29 Кб
Скачать

Варіант 9

  1. Демографічна та соціальна мобільність населення.

  2. Яким чином Конституцією України гарантується право на медичне обслуговування?

  3. Визначте заробіток бригади за відпрацьований період, якщо в бригаді 6 осіб: VI розряду – 2 особи, V розряду – 4 особи. Тарифна ставка VI розряду 3,8 грн./годину; V розряду – 1 грн./годину. Відпрацьовано 24 дні по 8 годин. За яким методом нараховується заробітна плата?

  4. В Центральному регіоні зареєстровано 2500 тис. осіб, з них працездатне населення – 1800 тис. осіб, молодь працездатного віку – 200 тис. осіб, пенсіонери – 350 тис. осіб, інші – люди обмеженої працездатності. На ринку праці свої послуги пропонують 2000 тис. осіб, а попит сформований відповідно до визначених груп на: 90%, 80%, 15% та 5%. Зробіть сегментацію ринку праці та охарактеризуйте його, визначивши відповідні показники.

  5. У механічному цеху 1250 верстатів та 5 мостових кранів. Режим роботи цеху – двозмінний. Корисний фонд роботи обладнання – 300 днів. Баланс робочого часу одного робітника на рік за планом – 280 днів. Норма обслуговування для одного слюсаря – 50 верстатів, кранівника – 1 кран. Визначити необхідну кількість слюсарів і кранівників.

Варіант 10

  1. Поняття та соціально-економічна сутність трудового потенціалу.

  2. Яким чином Конституцією України гарантується право на вищу освіту?

  3. Необхідно визначити загальну суму заробітної плати працівника ІІІ розряду та вид системи оплати праці, якщо він за місяць відпрацював 22 зміни по 7,2 години і за цей час виробив та здав 200 виробів при нормі часу на одиницю виробу 1,09 людино-години. Годинна тарифна ставка першого розряду складає 3,8 грн., а тарифний коефіцієнт ІІІ розряду – 1,33. Усі вироби, що працівник виготовив понад норму, оплачуються за потрійними розцінками.

  4. В регіоні з чисельністю 1800 тис. осіб зареєстровано 25 тис. безробітних, що становить 95% від чисельності незайнятих і одночасно 3,125% від чисельності трудових ресурсів регіону. Опишіть ситуацію на ринку праці, розрахувавши необхідні показники. Здійсніть сегментацію ринку праці.

  5. Розрахувати планову чисельність робітників за професіями на основі наступних даних: виробнича програма підприємства складає – 60 тис. шт. за рік. Трудомісткість виконання окремих видів робіт на один виріб складає: токарні роботи – 10 нормо–годин, свердлильні роботи – 17 нормо-годин, фрезерні роботи – 8 нормо-годин, шліфувальні роботи – 6 нормо-годин, складальні роботи – 16 нормо-годин. Середній відсоток виконання норм складає – 104%, а річний фактичний фонд робочого часу одного робітника складає – 1780 год. Чисельність допоміжних робітників – 30% від числа підрядників.

Варіант 11

  1. Структура трудового потенціалу суспільства.

  2. Опишіть основні права працівників за КЗпП.

  3. Викладач працює за контрактом і має педагогічне навантаження 340 годин на семестр. Оплата за годину складає 8 грн. Фактично було відпрацьовано: за вересень 70, за жовтень 90, за листопад 80, за грудень 100 годин. Нарахуйте заробітну плату за кожний місяць і загальний заробіток. Поясніть нерівномірність місячного навантаження.

  4. Охарактеризуйте ринок праці за такими даними: кількість трудових ресурсів в регіоні складає 80% населення, а кількість зайнятих 90% населення, яке налічує 1200 тис. осіб. Попит на робочу силу складає 87% кількості трудових ресурсів, а пропозиція 83,5% загальної кількості населення. Чисельність військовослужбовців 15 тис. осіб, а чисельність відірваних від виробництва 18 тис. осіб. Кількість людей, які не бажають працювати, – 8 тис. осіб. Розрахуйте всі можливі показники ефективності такого ринку праці. Здійсніть сегментацію.

  5. Розрахувати загальну чисельність працівників цеху та навантаження одного працівника цехового персоналу. Потреба в працівниках, які знаходяться на відрядній оплаті праці, на місячну виробничу програму цеху складає 2140 нормо-годин. Середня кількість годин роботи одного працівника – відрядника в місяць складає 160 людино – годин, чисельність допоміжних працівників за нормами обслуговування складає 10% від чисельності основних працівників відрядників. Чисельність цехового персоналу за штатним розкладом – 18 осіб.