Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Економіка праці методичні рекомендації.doc
Скачиваний:
48
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
908.29 Кб
Скачать

Завдання до самостійної роботи щодо вивчення навчального матеріалу

Опрацювати теоретичні основи лекційного матеріалу по темі “Моніторинг соціально-трудової сфери як інструмент регулювання й удосконалення соціально-трудових відносин’’.

Побудувати графіки, діаграми на основі даних статистичного збірника та проаналізувати їх:

  • “Структура населення України”,

  • “Динаміка зайнятості населення в Україні”,

  • “Доходи населення”,

  • “Стан укладання колективних договорів”,

  • “Рівень безробіття”, інше”.

Визначити причини, фактори впливу на динаміку.

На основі даних моніторингу розробити Програму діяльності уряду в соціально-трудовій сфері.

При вивченні матеріалу зосередте свою увагу на таких напрямах моніторингу соціально-трудової сфери як ринок праці, соціально-трудові процеси на підприємствах, доходи та рівень життя населення. Складіть перелік соціально-економічних показників для кожного з цих напрямів відповідно актуальним проблемам та меті моніторингу.

Заповніть таблицю

Напрям моніторингу

Мета моніторингу

Джерела інформації для моніторингу

Які організації є виконавцями моніторингу

1. соціально-демографічні та міграційні процеси

2. ринок праці (зайнятість і безробіття)

3. соціально-трудові процеси на підприємствах (в т. ч. соціально-психологічний клімат у трудових колективах)

4. умови та охорона праці

5. доходи та рівень життя населення

Тема 8. Міжнародна організація праці та її вплив на розвиток соціально-трудових відносин

При вивченні теми треба знати, що МОП (Міжнародна організація праці) — спеціалізована установа, утворена в 1919 р. (нині діє при Організації Об'єднаних Націй, що проголосила своєю метою вивчення і покращання умов праці та життя трудящих шляхом вироблення конвенцій і рекомендацій з питань трудового законодавства.

Головні цілі МОП згідно з її статутом такі: захист інтересів та прав трудящих шляхом регламентації робочого часу; боротьба з безробіттям; встановлення гарантії заробітної плати та визнання принципу рівності оплати за однакову працю; захист працівників від професійних захворювань та травматизму на виробництві; регламентація питань соціального страхування та соціального забезпечення тощо.

Для досягнення поставлених цілей МОП виконує такі основні завдання: розробка міжнародної політики та програм вирішення соціально-трудових проблем; створення і прийняття міжнародних трудових норм у вигляді конвенцій та рекомендацій задля здійснення цієї політики; технічне співробітництво — допомога країнам-учасницям у вирішенні соціально-трудових проблем; захист прав людини та боротьба з бідністю за покращання життєвого рівня трудящих, розвиток соціального забезпечення; розробка програм покращання умов праці та виробничого середовища, техніки безпеки та гігієни праці, охорона та відновлення довкілля; розробка заходів щодо захисту найвразливіших груп працівників (жінок, молоді, людей похилого віку, працівників-емігрантів).

Вищим органом МОП є Міжнародна конференція праці. Галузеві комітети МОП створюються для обговорення на міжнародному рівні соціально-трудових проблем окремих, найважливіших галузей економіки. Регіональні конференції скликаються для підтримання постійного зв'язку МОП з різним регіонами світу та вивчення соціально-економічних змін, які там відбуваються. Адміністративна рада є виконавчим органом МОП, який спрямовує її роботу в період між конференціями, впроваджує її рішення, визначає порядок денний Конференції та інших нарад, спорямовує діяльність МБП та різноманітних комітетів тощо. Адміністративна рада має тристоронній склад: 28 представників урядів, 14 трудящих та 14 підприємців. Адміністративна рада збирається три рази на рік. На кожній її сесії на розгляд виноситься близько двадцяти питань. Міжнародне бюро праці (МБП) — це постійний секретаріат та одночасно дослідний центр із соціальних питань і світовий довідково-інформаційний центр МОП.

Міжнародний кодекс праці — це різноманітні міжнародні трудові норми; зведення з більш ніж 180 конвенцій та 190 рекомендацій МОП, прийнятих за роки існування Організації. Він є об'єктом уваги, вивчення, запозичення, практичного використання як визнаного в цивілізованому світі еталона, зведення модельних актів з соціально-трудових відносин, творче освоєння якого є необхідною умовою розробки та вдосконалення національних систем трудового права, що прагнуть відповідати загальноцивілізаційним вимогам.

Треба знати, що конвенції та рекомендації розглядаються МОП як мінімальні стандарти для країн-членів та не можуть використовуватись ними для погіршення стану трудящих та підприємців. Ратифікація конвенцій є найважливішим міжнародно-правовим актом, через який держава — учасниця МОП бере на себе зазначені в них міжнародні зобов'язання.Україна є членом Міжнародної організації праці з 1954 р. З усіх ухвалених МОП конвенцій, Україна ратифікувала 54 конвенції, з них 46 — чинні, в тому числі всі фундаментальні конвенції (№ 29, 87, 98,100,105,111,138). За роки незалежності Україною ратифі­ковано 10 конвенцій. Розвиваючи та долаючи недоліки національного законодавства у сфері праці, Україна сприяє розвитку та інтеграції національних соціально-трудових відноси у систему відносин, визнану світовим співтовариством.