Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методички / методички-1 / НМП_2011_ ТПР. Д.Ф. спец..doc
Скачиваний:
127
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
696.32 Кб
Скачать

Завдання № 5

Підготуйте супроводжувальний лист до резюме. Які розділи містить такий лист. Прокоментуйте.

Завдання № 6

Набір і відбір кадрів у Японії найчастіше реалізується за таким способом:

  1. За півроку до закінчення навчального року в університеті, з яким співпрацює фірма, повідомляється про число осіб, що підлягають прийому на роботу. Одночасно працівники кадрової служби фірми аналізують склад студентів, ведуть переговори з найбільш перспективними з них і видають Індивідуальні запрошення на роботу.

  2. Наприкінці навчального року випускники приходять в обрані ними фірми й здають письмовий іспит, що дозволяє оцінити професійну підготовку й загальноосвітній рівень кандидата.

  3. Кандидати, що успішно здали іспити, проходять співбесіду: у невеликих фірмах - з директором, у великих - з менеджером з персоналу.

  4. Кандидати, що пройшли співбесіду, приймаються у фірму, однак не приступають безпосередньо до своїх обов'язків, а для них організується спеціальний курс навчання, покликаний швидко адаптувати новачків до стилю й методів роботи фірми. Найбільш ефективною формою навчання вважається виїзний груповий тренінг. Група новачків разом із працівником служби персоналу виїжджає на кілька днів за місто, зазвичай в гори, де знайомить із процедурами, традиціями й ритуалами фірми, у перервах організується спільне дозвілля зі спортивними заходами.

  5. У переважній більшості випадків особа, що приходить у фірму, повинна пройти всі щаблі посадової ієрархії. Починаючи із самої нижньої (кур'єр, робітник і т.д.), постійно переходячи з підрозділу в підрозділ.

Порівняєте японську традицію набору кадрів з українською.

Бібліографічний список

4, 5, 6, 7, 8, 10, 12, 13, 15, 18, 22, 23

Семінарське заняття № 4

Тема 7. Підготовка до першого робочого дня. Як утриматися на роботі

Мета заняття: закріпити теоретичні знання, виробити практичні вміння і навички студентів щодо:

  • підготовки до нової роботи;

  • власного підходу до роботи в перші тижні;

  • способу як залишитись на новій роботі;

  • складання простого плану дій.

План заняття

  1. Важливість підготовки до початку роботи в новому колективі.

  2. Ознайомлення з вимогами роботодавця.

  3. Складання простого плану дій.

Методичні рекомендації до семінарського заняття

Дані заняття направлені на вироблення почуття впевненості, що потрібне людині для вступу на роботу. Якщо справити на роботодавця гарне враження спочатку, то покращаться шанси залишитись на роботі в подальшому.

При прийомі на роботу необхідно з'ясувати чіткі умови трудового договору з роботодавцем.

Трудові відносини регулюються нормами трудового права і в реальному житті виступають у формі трудових правовідносин. Трудові правовідносини – це такі суспільно-трудові відносини, що утворилися на базі трудового договору та урегульовані нормами трудового права. Законодавство про працю складається з Кодексу законів про працю України (КЗпП) й інших законодавчих актів України, прийнятих згідно з ним. У відповідності до Конституції України, кожний громадянин має право на працю в умовах, що відповідають вимогам безпеки та гігієни, на винагороду за працю без дискримінації і не нижче встановленого законами України «Про оплату праці», «Про порядок обчислення середньої заробітної плати» та іншими законодавчими актами, а також право на захист від безробіття. Конституція надає працівникам право на страйк з метою захисту своїх економічних і соціальних інтересів, право на відпочинок, право на соціальний захист тощо.

Ви маєте роботу. Що необхідно пам’ятати, щоб залишитись працювати на новій роботі, професійно утвердитися?

Приймаючи в свій колектив нову людину, колеги та керівництво будуть оцінювати Вас за такими якостями:

  • продуктивність праці;

  • якість роботи;

  • самостійність та ініціативність у роботі;

  • надійність, дотримання трудової дисципліни;

  • ставлення до своєї професії та праці;

  • наполегливість у виконанні завдань;

  • здатність до співробітництва.

Декілька порад, що допоможуть Вам правильно почати працювати на новому місці:

Не зменшуйте значення своєї появи в колективі.

В кожному колективі є певні угрупування людей. До «першої групи» належать люди, яких Ваша поява зачепить безпосередньо. Хтось буде радий, що в нього з’явився помічник, хтось намагатиметься перекласти на Вас частину своєї роботи, а хтось навпаки побачить у Вашій особі конкурента.

Крім того, бажаєте Ви цього чи ні, Ви обов’язково порушите існуючий у колективі розподіл неформальних ролей. До «другої» групи належать люди, які працюють поруч з Вами, але байдужі до Вашої появи. І, нарешті, є «третя» група. Це люди, з якими Ви зустрічаєтесь лише в коридорах та їдальнях. Вони складають думку про Вас на підставі зовнішніх вражень або з того, що про Вас кажуть інші. Ці люди можуть суттєво впливати на Ваші відносини в колективі, оскільки саме до цієї групи найчастіше відноситься керівництво.

Не перебільшуйте уваги до себе.

Співробітники, які оточують Вас, зайняті, перш за все, не Вами, а своєю роботою та особистим життям. Тому не треба сприймати все сказане колегами лише як реакцію на Вашу роботу чи поведінку в колективі.

Не намагайтесь усім догодити.

Хоча б тому, що намагаючись стати прихильником якогось А…., Ви тим самим обов’язково станете супротивником його ворога – В….