Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методички / методички-1 / НМП_2011_ ТПР. Д.Ф. спец..doc
Скачиваний:
127
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
696.32 Кб
Скачать

Тест «Загальний потенціал працівника»

Дайте відповідь «вірно» чи «невірно» на наступні твердження. Відповідаючи, намагайтеся бути відвертим самі з собою. Уміння і навіть мужність чесно оцінювати себе — одна з найважливіших умов вашого саморозвитку й успіхів у житті.

  1. Коли ви йдете на співбесіду, влаштовуючись на роботу, добре було б узяти з собою кого-небудь для моральної підтримки.

  2. Більшість керівників поважають напористих кандидатів, котрі одразу беруть ініціативу на себе під час співбесіди.

  3. Якщо ви бажаєте отримати роботу ненадовго, не треба про це нікому розповідати.

  4. Ви повинні працювати майже задарма, якщо хочете набути досвід.

  5. У вас назрівають проблеми, тому вам потрібно обзавестися парою-трійкою друзів, на яких можна «випустити пар».

  6. Якщо ви першокласний спеціаліст у дорученій вам справі, вам не обов'язково додержуватися встановленого графіка роботи.

  7. Системи оцінки, офіційні й неофіційні, не грають ролі в сучасному бізнесі.

  8. Кожна людина може розібратися з будь-якою роботою, якщо старанно над нею посидить.

  9. Ви повинні завжди намагатися вирватися вперед.

  10. Ви не задаєте зайвих запитань, а тримаєте їх при собі.

  11. Ви повинні сформувати переконання, що робота — найголовніше у вашому житті.

  12. Чим менше ваш начальник про вас знає, тим краще.

  13. Ваш начальник буде вельми радий, якщо йому іноді несподівано робити презенти.

  14. Зараз стільки народу шукає роботу, що непотрібно попереджати шефа заздалегідь, якщо ви збираєтеся звільнитися з посади.

  15. Оскільки нині все ширше застосовуються програми навчання на місці, зовсім необов'язково отримувати вищу освіту.

Обробка результатів

За кожну відповідь «невірно» зарахуйте собі один бал.

0-3бали. З таким результатом у вас мало надії коли-небудь навіть потрапити на співбесіду.

4-7 балів. Ви ще повинні пройти довгий шлях, аніж станете добрим працівником. Якщо ви дійсно бажаєте отримати роботу, тоді варто серйозно поміркувати, розпитати мудрих і досвідчених людей, уважно вислухати їхні поради. Вам є сенс звернутися до консультанта з працевлаштування і ознайомитися з книжками по даному питанню.

8-12 балів. У цілому, ви на вірному шляху. Подумайте над запитаннями, на які ви відповіли стверджувально. Якщо ви чогось не зрозумієте, зверніться до знайомого начальника, на якого ви покладаєтеся. Він висловить свою думку щодо ваших позицій і дасть пояснення.

13-15балів. У вас зрілий підхід до роботи, ви станете кваліфікованим працівником, а можливо, й професіоналом. Якщо у вас виникли проблеми, вони пояснюються сторонніми причинами, з якими вам слід розібратися і впоратися.

Питання для самоконтролю

  1. Якими є загальновизначені етапи пошуку роботи?

  2. Що ви розумієте під термінами РОЗУМ та ІНТЕЛЕКТ?

  3. Які чотири динаміки прагнення людини до виживання психологи вважають основними стимулами людського життя?

  4. З чого формується ставлення людини до роботи, кар’єри, зарплати?

  5. З чого складається загальний потенціал працівника?

Теми для підготовки доповідей

  1. Місце і роль комерційних кадрових агентств у працевлаштуванні.

  2. Активна політика зайнятості на ринку праці.

Бібліографічний список

4, 5, 6, 8, 9, 11, 13, 15

Модуль 1. Особливості працевлаштування в сучасних умовах

Змістовий модуль 2. Знаходження і використання різних джерел інформації про роботу

Тема 4. Пошук роботи. Складання резюме

Мета: поглибити, поширити та систематизувати знання про:

  • цінність використання різних «джерел вакансій»;

  • переваги резюме як рекламного документа, про основні вимоги до складання резюме.

План вивчення теми

  1. Джерела інформації про роботу.

  2. Сучасні вимоги щодо компетентності працівників.

  3. Визначення поняття "резюме".

  4. Мета складання резюме. Основні вимоги до його складання.

  5. Структура резюме.

Методичні рекомендації до самостійної роботи

Джерелом вакансій може бути будь-яка особа чи організація, яка може запропонувати роботу.

Першим пунктом серед джерел інформації про роботу є знайомі, родичі і друзі. Вони надають, як правило, основну первинну інформацію на початку пошуку роботи. Якщо це не приводить до успіху, тоді, послідовно розкручуючи напрями пошуку, ви набуваєте досвід і формуєте власну, найбільш прийнятну для вас особисто стратегію пошуку.

Використання послуг родичів і знайомих у чомусь нагадує лавиноподібний процес поділу атомних ядер при описі принципу розвитку ядерної реакції. Ваші знайомі виводять на своїх знайомих, а ті, у свою чергу, формують ланцюжок знайомих своїх знайомих. Таким чином формується й піраміда мережного маркетингу. Характерним є те, що саме цей спосіб пошуку інформації про роботу найчастіше веде до успіху.

Ярмарки вакансій періодично проводяться державною службою зайнятості головним чином через свої центри зайнятості. Оповіщення про них надаються багатьма засобами масової інформації. Дні підприємств аналогічні до днів відкритих дверей, що проводяться для абітурієнтів навчальними закладами. Презентації зазвичай супроводжують відкриття нового підприємства чи нового напряму його діяльності. Тематичні виставки в різних галузях діяльності (комп'ютери, електроніка, побутова хімія, легка, харчова промисловість та ін.) дозволяють зав'язати знайомства й звернути на себе увагу керівників чи головних менеджерів організацій, що презентують свою продукцію та види діяльності.

Працевлаштування на закриті організації і силові структури, як правило, пов'язане із системою рекомендацій і приватними зустрічами з вищим керівництвом. Кадрову політику клеркам там як правило не довіряють. Для початкових домовленостей використовують або знайомих співробітників, або вас знаходять спеціальні вербувальники.

У будь-яких газетних виданнях можна зустріти оголошення про вакансії - особливо в тих, за якими провадяться конкурсні відбори держслужбовців. Численні рекламні газети і видання можна поділити на дві групи:

  • газети з оголошеннями найрізноманітнішої тематики, в тому числі й з пошуку персоналу;

  • спеціалізовані газети і видання, що друкують оголошення лише з пошуку персоналу.

За кількістю друкованих оголошень газети далеко обійшли радіо і телебачення. Ведучи власну картотеку цих оголошень, слід звертати увагу на ті з них, які містять:

  • назву організації (бажано);

  • її юридичний статус, форму власності (бажано);

  • конкретні вимоги до кандидатури (а не просто: «Жінка з вищою освітою віком 25 — 30 років»).

До сучасних вимог щодо компетентності працівників у нашій країні і за кордоном, які має враховувати людина, що претендує на престижну, високооплачувану роботу, відносять:

  • професійні знання — враховується термін навчання в престижному вузі, що має ліцензію і диплом якого визнається за кордоном;

  • ініціативу — динамізм і творчість, самостійність мислення та дій;

  • співробітництво — конструктивне і цілеспрямоване співробітництво з іншими людьми, партнерами і клієнтами в атмосфері доброзичливості й поваги до чужих думок;

  • уміння працювати в колективі — ефективна взаємодія в робочій групі;

  • уміння брати участь у спільнім навчанні — консультування, наставництво;

  • уміння давати оцінку та наявність рахункового мислення — визначати якість товару чи послуги як результат праці і виражати результат у числах;

  • навички комунікації — володіння усною мовою, складання промов і підготовка документів для керівників, уміння контролювати міміку і жестикуляцію, розуміння емоційних ситуацій і особливостей психологічного складу інших людей;

  • наявність логічного мислення — переконливість, послідовність суджень і доказів;

  • діловий стрижень, практичне вирішення проблем — пошук і реалізація рішень, оцінка їх наслідків. Уникання зайвих декларацій і теоретизування. Подібні навички формуються тільки при наявності практичного досвіду роботи. Іноді говорять, що ділова людина повинна «уміти думати глобально, а діяти локально»;

  • прийняття рішень — уміння взяти на себе відповідальність за прийняття рішень і їх наслідки. Не уникати відповідальності і не перекладати прийняття рішень на інших осіб;

  • здобуття і використання інформації — уміння виокремити змістовну . інформацію з безлічі джерел, знати і знаходити ці джерела, негайно використовувати і передавати іншим особам важливу інформацію;

  • планування діяльності — постановка цілей, визначення способів (технологій) з їх досягнення і методів реалізації цих способів;

  • уміння безупинно навчатися — навички, здібності і бажання набуття нових знань і вмінь;

  • багатокультурні, інтернаціональні навички — уміння працювати з представниками різних культур, національностей конфесій, мов спілкування, систем особистісних і національних цінностей.

Основне призначення резюме — надати змогу потенційному роботодавцю у зручний та ефективний спосіб швидко визначити, чи варто взагалі продовжувати з вами розмову на цю тему. Результат ознайомлення з резюме — не прийом на роботу, а рішення щодо доцільності подальших зустрічей і бесід із вами. Резюме — це стислий опис пропонованого на ринку праці товару, тобто ваших знань, навичок і вмінь, що виділяють вас із загальної маси конкурентів. Головне — чітко вказати свої досягнення і навички, котрі відповідають вимогам до кандидатів саме на конкретну посаду. Резюме складається на 1-2 аркушах і повинне у стислій, вибірковій, конкретній формі відображати:

  • елементи біографії, головним чином трудової, що характеризують досвід роботи;

  • узагальнені відомості про освіту;

  • кваліфікацію, отриману після закінчення основного навчального закладу, і/або після здобуття додаткової освіти;

  • спеціальність, якщо вона відповідає роботі, на яку ви претендуєте;

  • досягнення (нагороди, зв'язки з авторитетними людьми, виробничі/фінансові досягнення фірми, де ви працювали, і які отримані в результаті вашої діяльності — тобто, все, що може зацікавити роботодавців).

Існують різні методи компонування складових резюме, серед яких вирізняють три основні "типи" чи "стилі". Розрізняють: хронологічне, функціональне і комбіноване резюме.