Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Інформаційні системи і технології.doc
Скачиваний:
95
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
4.59 Mб
Скачать

2.7. Технологія опрацювання текстової інформації

Користувач персональної ЕОМ часто зустрічається з необхідністю підготовки тих чи інших документів —- листів, статей, службових запи­сок, звітів, рекламних матеріалів тощо. Зручність та ефективність засто­сування комп'ютерів для підготовки текстів привели до створення мно­жини програм для опрацювання документів. Такі програми називаються текстовими процесорами чи редакторами.

Можливості цих програм різні — від програм, призначених для підготовки невеликих документів простої структури, до програм для на­бирання, оформлення і повної підготовки до типографського видання книг і журналів (видавничі системи).

66

Розділ 2 ТЕХНОЛОГІЧНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЕКОНОМІЧНИХ ІНФОРМАЦІЙНИХ СИСТЕМ

Редактори текстів програм редагують програми, написані тією чи іншою мовою програмування. Часто вони вбудовані в систему програ­мування і виконують такі функції: діалогове переглядання тексту; ре­дагування рядків програми; копіювання і перенесення блоків тексту; копіювання однієї програми чи її частини в зазначене місце іншої про­грами; контекстний пошук і заміна фрагментів тексту; автоматичний пошук рядка, що містить помилку; друкування програми чи її частини. Часто редактори текстів програм дозволяють автоматично перевіряти синтаксичну правильність програм. Іноді ці редактори об'єднані з на-лагоджувачами програм на рівні початкового тексту.

Редактори текстів програм можна використовувати для створення і корегування невеликих документів. Проте для серйозної роботи з доку­ментами перевага віддається спеціальним редакторам, орієнтованим на роботу з текстами, які мають структуру документа, тобто складаються з розділів, сторінок, абзаців, речень, слів і т. д.

Існує декілька сотень редакторів текстів — від найпростіших до досить потужних і складних. Найбільш розповсюдженими серед них є Microsoft Word, WordPerfect, WordStar тощо.

Серед простих редакторів тексту в Україні поширення одержав Лексикон. Він має інтерфейс російською мовою і дозволяє готувати нескладні документи з текстом російською та англійською мовами. Лексикон цілком підходить тим, кому потрібний простий інструмент для підготовки невеликих і нескладних документів, які не вимагають ви­сокої поліграфічної якості.

Користувачам, яким потрібно забезпечити високу якість надруко­ваних документів чи підготувати складні документи великого обсягу, рекламні буклети чи книги, можливостей Лексикона недостатньо. їм краще користуватися Microsoft Word.

Текстовий редактор Microsoft Word надає широкі можливості для роботи з текстовими документами.

Базовими інформаційними технологіями опрацювання текстових документів у Microsoft Word є: 1 • Створення та редагування текстових документів:

• введення, пошук і заміна тексту, форматів, спеціальних сим­волів іт. п.;

5*

67

Зацеркляний М. М., Мельников О. Ф. —&Л&.

ІНФОРМАЦІЙНІ СИСТЕМИ І ТЕХНОЛОГИ У ФІНАНСОВО-КРЕДИТНИХ УСТАНОВАХ

  • форматування текстового документа;

  • вставляння розширень тексту (примітки, виноски, посилання);

  • структурування текстового документа;

  • створення головного документа;

  • складання змістів, покажчиків, списків ілюстрацій і т. п.;

  • редакторське виправлення, що забезпечує збереження авторсь­кого тексту і виправлень редактора.

2. Злиття сталої інформації основного документа і змінної інформа­ ції джерела (бази даних):

  • підготовка основного документа, що містить сталий текст;

  • вибір джерела змінної інформації у вигляді записів бази даних;

  • масове тиражування документів, які містять сталий текст основ­ного документа і змінну інформацію джерела.

  1. Створення інтегрованих документів із включенням зовнішніх об'­єктів (рисунків, фрагментів електронної таблиці, формул, зву­кових вставок і т. п.).

  2. Збереження текстових документів у заданих форматах.

  3. Підготовка до публікації текстового документа, перевірка орфо­графії, друкування, електронне розсилання тощо.

Для введення тексту і виконання операцій опрацювання документа використовується клавіатура і мишка.

У Microsoft Word для Windows реалізована фонова перевірка орфо­графії. Редактор перевіряє текст, який вводиться, і підкреслює слова, що містять помилки, червоною хвилястою рискою.

Подібний механізм, вбудований у Microsoft Office, діє аналогіч­но і перевіряє наявність помилок не тільки в словах, але й у виразах. Сумнівні і помилкові слова, словосполучення і речення підкреслюються хвилястою зеленою лінією.

Microsoft Word — потужний інтелектуальний текстовий редактор, зручний у використанні інструмент створення професійно оформлених документів. Він містить інструмент малювання таблиць, який забезпе­чує швидке створення таблиць шляхом звичайного малювання ліній у тих місцях, де вони потрібні. Ці лінії автоматично перетворюються в елементи таблиці. Вирівнювання введених ліній краями таблиці також відбувається автоматично.

Розділ 2 ТЕХНОЛОГІЧНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЕКОНОМІЧНИХ ІНФОРМАЦІЙНИХ СИСТЕМ

Крім того, Microsoft Word працює з Майстром листів. Останній до­зволяє встановити параметри листа, його оформлення, вставити загаль­ний текст (наприклад, зворотну адресу та адресу одержувача), а також відредагувати лист. В результаті на створення листа використовується значно менше часу.

У Microsoft Word для Windows реалізована фонова перевірка орфо­графії. Редактор перевіряє текст, який вводиться, і підкреслює слова, що містять помилки, червоною хвилястою рискою.

Подібний механізм, вбудований у Microsoft Office, діє аналогіч­но, але перевіряє наявність помилок не тільки в словах, а й у виразах. Сумнівні і помилкові слова, словосполучення і речення підкреслюються хвилястою зеленою лінією.

Для підготовки рекламних буклетів, оформлення журналів і книг використовуються спеціальні видавничі системи. Вони дозволяють го­тувати і друкувати на лазерних принтерах чи виводити на фотоскладаль­ні автомати складні документи високої якості.

Є два основні види видавничих систем. Видавничі системи першого виду досить зручні для підготовки невеликих матеріалів з ілюстраціями, графіками, діаграмами, різними шрифтами в тексті, наприклад газет, не­великих журналів. Типовий приклад такої системи — Aldus PageMaker.

Видавничі системи другого виду більш підходять для підготовки великих документів, наприклад книг. Однієї з найпоширеніших серед таких систем є система Ventura Publisher (Corel Ventura). Ventura управ­ляється меню і може зчитувати тексти, підготовлені за допомогою інших текстових редакторів (наприклад, Microsoft Word), зберігаючи при цьо­му параметри форматування, задані цими редакторами.

Основні функції видавничих систем такі: використання сотень різ­них видів шрифтів (накреслень і розмірів символів тексту), що відобра­жаються на екрані так само, як при друкуванні; розміщення фрагментів у документі, зміни і корегування малюнків і діаграм; розтягування літер у тексті (розрядка), зближення їх одну з одною; підготовка таблиць; ви­рівнювання нижнього краю тексту на сторінці на задану границю (аби сторінки документа мали однаковий вигляд); набір формул і т. д.

Багатьом користувачам для видавничих робіт виявляється цілком достатньо можливостей Microsoft Word для Windows. Останнім часом

69

Зацеркляний М. М., Мельников О. Ф.

ІНФОРМАЦІЙНІ СИСТЕМИ І ТЕХНОЛОГІЇ У ФІНАНСОВО-КРЕДИТНИХ УСТАНОВАХ

виробники видавничих систем стали вбудовувати в них елементи про­фесійного кольороподілу, який забезпечує підготовку високоякісних ко­льорових видань, а також засобів графічних редакторів.