Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Інформаційні системи і технології.doc
Скачиваний:
95
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
4.59 Mб
Скачать

10.2. Корпоративна банківська мережа

Корпоративна мережа банку є окремим випадком корпоративної мережі великої компанії. Очевидно, що специфіка банківської діяльнос­ті пред'являє жорсткі вимоги до систем захисту інформації в комп'ютер­них мережах банку. Не менш важливу роль при побудові корпоративної мережі відіграє необхідність забезпечення безвідмовної і безперебійної роботи, оскільки навіть короткочасний збій у ії роботі може привести до гігантських збитків. І, нарешті, потрібно забезпечити швидку і надійне передавання великого обсягу даних, оскільки багато прикладних бан­ківських програм повинні працювати в режимі реального часу.

Можна виділити такі основні вимоги до корпоративної мережі банку: мережа повинна об'єднувати в структуровану і керовану замкнуту систему всі належні компанії інформаційні пристрої: окремі ком­п'ютери і локальні обчислювальні мережі, хост-сервери, робочі станції, телефони, факси, офісні АТС, мережі банкоматів, он-лай-нові термінали;

повинні забезпечуватися надійність функціонування мережі і по­тужні системи захисту інформації, тобто, повинна гарантуватися безвідмовна робота системи як при помилках персоналу, так і у випадку спроби несанкціонованого доступу;

22*

339

Зацеркляний М. М., Мельников О. Ф. ^лЗ>Л

ІНФОРМАЦІЙНІ СИСТЕМНІ ТЕХНОЛОГІЇ У ФІНАНСОВО-КРЕДИТНИХ УСТАНОВАХ t§S|E

  • повинна існувати налагоджена система зв'язку між банківськими відділеннями різного рівня (як із міськими відділеннями, так і по­заміськими філіями);

  • виходячи із сучасних тенденцій розвитку банківських послуг (об­слуговування телефоном, цілодобовий доступ до банкоматів і он-лайнових терміналів, розвиток мереж платіжних терміналів у тор­гових точках, цілодобові операції з акціями клієнтів), з'являється потреба у специфічних для банків телекомунікаційних рішеннях. Істотну роль повинна відігравати організація оперативного, на­дійного та безпечного доступу віддаленого клієнта до сучасних банківських послуг.

Торкаючись питання кращої архітектури банківської мережі, можна відзначити, що найбільш поширеною в європейських країнах і актуальною на сьогодні для українських банків є топологія «зірка», проста або багаторівнева, із головним офісом у центрі, сполученим із регіональними відділеннями. Переваги цієї топології визначається та­кими чинниками:

  • самою структурою банківських організацій (наявністю регіональ­них відділень та обсягом інформації);

  • вартістю оренди каналів зв'язку (потрібно мати на увазі, що, як правило, при організації зв'язку з віддаленими відділеннями прак­тично не використовуються комутовані телефонні канали; тут по­трібні швидкісні та надійні лінії зв'язку);

  • у країнах Східної Європи і СНД на користь застосування тополо­гії «зірка» є додатковий чинник — недостатньо розвинута інфра­структура телекомунікацій і зв'язані з цим труднощі в одержанні банком великої кількості каналів зв'язку; в цих умовах особливо важливим стає впровадження економічних рішень, які існують на світовому ринкові, а іноді і спеціально доопрацьованих до умов країн, що розвиваються.

В загальному випадку, в разі виникнення потреби у зв'язуванні ре­гіональних офісів один із одним, набуває актуальності топологія «кож­ний із кожним». За своєю суттю ця топологія відрізняється підвище­ною надійністю і відсутністю перевантажень. Практично можуть бути

340

/%&,

Розділ 10 БАНКІВСЬКІ КОМП'ЮТЕРНІ МЕРЕЖІ

реалізованими чисельні змішані варіанти топологій, як у випадку «де­централізованого головного офісу», коли різноманітні відділи централь­ного офісу банку — розрахунковий, кредитний, аналітичний, технічний чи інший — знаходяться в різних будівлях.

У деяких європейських країнах існують загальнонаціональні кон­фігурації, коли корпоративні мережі окремих банків утворюють «су-перзірку» із міжбанківським розрахунковим центром як вершиною те­лекомунікаційної банківської ієрархії.

Основна сучасна тенденція розвитку банківських мереж у Європі, як і корпоративних мереж взагалі, — перехід до інтегрованого переда­вання як даних, так і голосу, коли дані, голос (телефонні розмови), фак­си і відеоінформація передаються одним і тим же каналом; це забезпечує багаторазове зниження витрат на оренду каналів або їх прокладання.

Технічно це здійснюється шляхом мультиплексування, інтегрова­ного передавання і наступного демультиплексування окремих інфор­маційних потоків. Різноманітні класи мультиплексорів дозволяють ін­тегрувати інформаційні потоки різного розміру, що надходять як від ма­лих віддалених відділень, так і від значних регіональних офісів.

У конкретних випадках можливе застосування додатково вмонто­ваних у мультиплексори механізмів, які підвищують ефективність ви­користання смуги пропускання каналу зв'язку.

В результаті використання інтегрованого передавання відчутна суттєва економія найдорожчого ресурсу мережі — каналів зв'язку.

Додаткові вигоди дає одночасне з інтеграцією ущільнення ін­формації розмови. Наприклад, одна сучасна технологія компресії го­лосу MP-MLQ, вперше реалізована в мультиплексорах компанії RAD Data Communications, дозволяє практично без втрати якості звучання одночасно передавати до 13 телефонних розмов одним стандартним каналом 64 Кбіт/с.

Застосування інтегрованого передавання інформаційних потоків Дозволяє забезпечити кожне робоче місце повним комплектом інформа­ційних послуг при виправданих витратах на їхню підтримку. Крім того, телефонні розмови між регіональними відділеннями перетворюються у внутрішньофірмові, що забезпечує кращий контроль і безпеку.

341

Зацеркляний М. М., Мельников О. Ф.

ІНФОРМАЦІЙНІ СИСТЕМИ І ТЕХНОЛОГІЇ У ФІНАНСОВО-КРЕДИТНИХ УСТАНОВАХ Щ^Ш

Чинники, що впливають на вибір технології передавання інформа­ції, носять економічний, географічний і політичний характер і зв'язані, в першу чергу, із політикою національних телекомунікаційних компаній. Наприклад, у Німеччині та Австрії, де оператори мереж зв'язку послі­довно вкладали кошти в розвиток послуг ISDN, банківські мережі по­будовані з використанням цієї технології. У латиноамериканських кра­їнах та в Іспанії і Португалії, які тягнуться до американського ринку, банківські мережі побудовані на цифрових лініях та устаткуванні Х.25 із поступовим переходом до технології Frame Relay. Більш близький приклад — розвиток корпоративних банківських мереж в Україні. Уза­гальнюючи досвід декількох українських банків (Національного Банку України, ПромІнвестБанку, УкрСоцБанку, ПРИВАТБАНКу), відзначи­мо, що ці мережі побудовані на аналогових лініях із модемним зв'яз­ком і використанням протоколу Х.25. Передбачається модернізація бан­ківських телекомунікаційних систем шляхом переходу до супутникових приватних каналів зв'язку на базі технології Frame Relay з інтегрованим передаванням розмови і даних. Характерна риса банківських комуніка­цій в Україні — широке використання стандарту Х.400 для електронної системи міжбанківських платежів із електронним підписом і шифруван­ням електронного документа.

У загальному випадку корпоративна мережа може бути побудо­ваною на різноманітних каналах зв'язку — від виділених ліній (ана­логових і цифрових) до комутованих цифрових Е1 і Fractional El, в тому числі, і на оптоволоконних, супутникових, радіо- і мікрохвильових ка­налах, а також на основі різноманітних протоколів і технологій ISDN, Х.25, Frame Relay і ATM.

Досить вигідним є використання так званої віртуальної приватної мережі, побудованої частково або цілком на основі оренди послуг мереж загального користування.

Ще більше переваг у концепції накладених мереж. Певним чи­ном сконфігуроване телекомунікаційне устаткування (наприклад, муль­типлексори) дає можливість у рамках приватної корпоративної мережі одержувати, наприклад, послуги ISDN навіть аналоговими орендовани­ми лініями. Або ж можна зв'язати банкомати накладеною мережею Х.25,

342

/3k

Розділ 10 БАНКІВСЬКІ КОМП'ЮТЕРНІ МЕРЕЖІ

не будуючи власну загальнонаціональну мережу стандарту X.25. Ця концепція особливо актуальна на східноєвропейському та українському ринкові, оскільки вона надає користувачам доступ до новітніх техноло­гій зв'язку в умовах елементарної недостачі як низькошвидкісних, так і магістральних каналів зв'язку.

В умовах підвищених вимог до надійності, безпеки і швидкості пе­редавання даних у банківських корпоративних мережах використовуєть­ся найсучасніше телекомунікаційне устаткування і передові технології.

Сучасне телекомунікаційне устаткування, будучи багатофункціо­нальним і «прозорим» для різних протоколів, дозволяє будувати бан­ківську мережу, використовуючи всі переваги цих протоколів.

В Україні та інших країнах СНД на жаль системи національних те-лекомунікацій розвинуті слабо. В основному використовується мораль­но застаріле обладнання. Тому банкам доводиться вкладати кошти в по­будову власних систем зв'язку.