Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Інформаційні системи і технології.doc
Скачиваний:
95
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
4.59 Mб
Скачать

9.3. Автоматизована система ведення банківських договорів

«Автоматизована система ведення банківських договорів» при­значена:

для організації в інтерактивному режимі АРМ співробітників, які забезпечують супроводження банківських договорів; для інтеграції з іншими програмними комплексами (операційний день банку та інші операції банку);

317

Зацеркляний М. М., Мельников О. Ф. /^ЯЬЛ

ІНФОРМАЦІЙНІ СИСТЕМНІ ТЕХНОЛОГИ У ФІНАНСОВО-КРЕДИТНИХ УСТАНОВАХ ЩЩЩВу

• для ведення кредитних, депозитних, міжбанківських, пайових договорів.

Аналізована автоматизована система функціонує в режимі діатогу. Ініціатором діалогу є користувач, він завантажує в дію різні задачі. У процесі діалогу користувача із системою більш активну роль відіграє система. Вона видає на екран запити і повідомлення, адресовані корис­тувачу, вимагаючи від нього відповідей і підказуючи, а в ряді випадків і направляючи його дії.

За технологією роботи системи ведення договорів передбачається на­явність у банку системи «Операційний день банку». Аналіз вибраних для контролю рахунків здійснюється як продовження операцій рознесення.

Всі користувачі системи діляться за чотирма рівнями доступу до функцій системи. Рівень доступу користувача призначається адміністра­тором системи при наданні пароля користувача. Адміністратор (І рівень) має доступ до всіх функцій системи. Користувачам більш низьких рівнів деякі функції недоступні. При цьому система видає повідомлення про те, що функція недоступна при даному рівні доступу. Для користувачів II, III і IV рівня доступу недоступні такі функції: оптимізащя баз даних, архівація договорів, редагування паролів, налаштування системних па­раметрів. Крім того, для користувачів III рівня недоступні функції за­пису інформації. Користувачу IV рівня доступні тільки функції з певних рахунків, що встановлюються режимом «Редагування паролів».

Основними функціями системи при роботі з договорами є:

  • введення даних із договорів клієнтів і проведених операцій (за­ведення нового договору, введення даних за договором від скла­дання до завершення, коригування інформації з договору, робота з текстами договорів і т. д.);

  • контроль за виконанням договорів: пошук необхідного договору за вказаними ознаками, оперативне одержання даних за догово­ром (суми, дати погашення тощо), формування відомості з по­вними даними для вибраного клієнта за певний період; нарахування відсотків, пені за користування кредитами, депозита­ми і т. д.;

підведення підсумків і формування звітів про стан договорів різ­них видів на будь-яку дату або за будь-який відрізок часу.

318

Розділ 9 ІНШІ АВТОМАТИЗОВАНІ ТЕХНОЛОГИ РОЗВ 'ЯЗУВАННЯ БАНКІВСЬКИХ ЗАДАЧ

Найбільш важливими задачами є облік договорів, контроль ви­конання договорів, аналіз і прогноз їхнього стану (табл. 9.3). При ве­денні договорів враховується їхня специфіка і ряд важливих параметрів. В залежності від типів договорів реалізується та чи інша схема роботи з ними. Система розрізняє термінові кредити (кредитні договори), між-банківські позички (одержані і видані банком), депозитні внески, па­йові внески. В процесі обліку договорів програмний комплекс реалізує, крім введення і виведення інформації за договорами, їх класифікаційне збереження за типами, статусом і т. д., пошукові функції у вигляді кон­текстного пошуку клієнта, фільтрацію (пошук) на збіг за сумами, тер­мінами, номерами клієнтів тощо. Макет договору налаштовується на будь-яку форму, прийняту банком.

Таблиця 9.3

Функціональна схема системи ведення договорів

Головне меню (меню 1 рівня)

Меню 2 рівня

-

Меню 3 рівня

Робота з текстами договорів

Введення інформації про нові договори

Каталогізування текстів договорів

Редагування каталогів

Редагування договору

Створення нового договору без використання прототипу

Вилучення поточного до­говору

Зміна статусу(виконуваний, закінчений) поточного до­говору

Формування повного тексту поточного договору

Відбір договорів за різними ознаками

Пролонгація поточного до­говору

Створення нового договору за прототипом поточного

319

ІШШШШ^ЯШЯЯШ

Закінчення табл. 9.3

Головне меню (меню 1 рівня)

Меню 2 рівня

Меню 3 рівня

Контроль за

виконанням

договорів

Аналіз рахунків операційного дня

Ідентифікація- стикування даних договорів і бухгалтерських проводок, перерахунок відсотків і пені

Визначення номерів рахунків, контроль типу договору

Контрольні функції інтегрованих оцінок для побудови прогнозів з усіх договорів конкретного типу (як і в системі «Операційний день банку»)

Аналіз погашень позичкових рахунків

Аналіз погашень для рахунків із простроченими строками погашень

Робота з відсотками / пенею

Пролонгація платежів

Прогноз стану фінансових ресурсів банку

Аналіз динаміки кредитних ресурсів і вкладень

Аналіз динаміки надходжень платежів

Оцінка інфляційних втрат

Робота з

базою —

копіювання,

поновлення

інформації

(функції

адміністратора)

Редагування

системної

інформації

Встановлення

парольного

захисту

(функції

адміністратора)

Встановлення системної і функціональної атрибутики системи (час, колір і т. д.)

320

Розділ 9 ІНШІ АВТОМАТИЗОВАНІ ТЕХНОЛОГІЇ РОЗВ'ЯЗУВАННЯ БАНКІВСЬКИХ ЗАДАЧ

Контроль за виконанням договорів і зобов'язань банку виконується в такій послідовності: реєстрація виконання договорів або їхніх етапів, розрахунок відсотків за умовами договорів (у жорсткому або гнучкому режимі погашення позички, відсотків, пені), виявлення договорів, що наближаються до завершення і прострочених із відповідним нарахуван­ням відсотків і пені. Є можливість пролонгації будь-яких платежів і змі­ни процентної ставки, формування зведеної хронологічної відомості по­гашення договорів для будь-якої наперед заданої дати.

Система ведення договорів має зв'язок з «Операційним днем бан­ку» і формує внутрішні проводки. Передбачені варіанти автоматизова­ного обліку сум кредитів і депозитів при розрахунку коефіцієнтів лік­відності банку. Виконується аналіз погашень із позичкових рахунків і рахунків прострочених позичок із прогнозом стану фінансових ресурсів банку, аналіз динаміки кредитних ресурсів і кредитних вкладень, ана­ліз динаміки надходжень платежів, оцінка інфляційних втрат. Для будь-якого договору можна повернутися до будь-якої стадії виконання. В сис­темі здійснюється архівація, оптимізація і поновлення інформації.