Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

bukhgaltersky_oblik / Сєрікова Т.М., Понікаров В.Д. Бухгалтерський облік

.pdf
Скачиваний:
149
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
1.29 Mб
Скачать

2. ЗМІСТ ДИСЦИПЛІНИ ЗА МОДУЛЯМИ І ТЕМАМИ

Модуль І. Основні елементи методу бухгалтерського обліку: баланс, подвійний запис, рахунки

Тема 1. Бухгалтерський облік, його сутність і основи організації

Господарський облік та його види. Сутність і зміст оперативнотехнічного, бухгалтерського, статистичного і податкового обліку. Особливості і сфера застосування кожного виду обліку. Місце бухгалтерського обліку в системі господарського контролю. Мета ведення бухгалтерського обліку. Функції бухгалтерського обліку. Види бухгалтерського обліку. Сутність і зміст фінансового і управлінського обліку. Облікові вимірники і їх характеристика. Основні нормативно-правові акти, що регламентують організацію бухгалтерського обліку в Україні. Принципи бухгалтерського обліку як сукупність правил і процедур, якими варто керуватися при вимірі, оцінці і реєстрації господарських операцій при їх відображенні в системі обліку і звітності. Зміст і порядок застосування принципів бухгалтерського обліку.

Структура національних Положень (стандартів) бухгалтерського обліку. Облікова політика, її основна мета. Розділи наказу про облікову політику. Форми організації бухгалтерського обліку. Відповідальні особи за організацію бухгалтерського обліку на підприємстві. Форми організаційної будови апарату облікової служби на підприємстві. Права і обов’язки головного бухгалтера.

Тема 2. Предмет і метод бухгалтерського обліку

Предмет бухгалтерського обліку. Різні підходи до розуміння предмета бухгалтерського обліку в спеціальній літературі. Об’єкти бухгалтерського обліку: ресурси підприємства та джере-

11

БУХГАЛТЕРСЬКИЙ ОБЛІК

ла їх утворення, їх класифікація. Господарські процеси як об’єкти бухгалтерського обліку. Поняття про господарські операції. Залежність об’єктів бухгалтерського обліку від галузевих особливостей господарства і форм власності. Метод бухгалтерського обліку. Різні підходи до визначення методу бухгалтерського обліку в спеціальній літературі. Елементи методу бухгалтерського обліку: документація й інвентаризація, рахунки і подвійний запис, оцінка і калькуляція, баланс і звітність. Зв’язок предмета і метода бухгалтерського обліку.

Тема 3. Бухгалтерський баланс

Балансовий метод відображення і узагальнення інформації, його сутність і значення. Поняття про бухгалтерський баланс. Бухгалтерський баланс як спосіб узагальненого відображення наявності ресурсів підприємства за їх видами і джерелами утворення. Побудова і зміст бухгалтерського балансу: актив і пасив, статті балансу. Інформаційний зміст балансу, його аналітичні властивості. Валюта балансу, періодичність його складання і представлення. Групування статей балансу та їх оцінка. Розділи балансу, їх зміст, взаємозв’язок і порядок складання. Типи змін, що викликають господарські операції в балансі.

Тема 4. Рахунки бухгалтерського обліку і подвійний запис

Економічна сутність рахунків, їх значення і роль у бухгалтерському обліку. Побудова рахунків: дебет, кредит, обороти і залишки (сальдо). Активні і пасивні рахунки, їх структура. Порядок відображення господарських операцій на рахунках і визначення оборотів і сальдо.

Сутність подвійного запису на рахунках. Обґрунтування подвійного запису, його контрольне значення. Взаємозв’язок між рахунками і балансом.

Кореспонденція рахунків. Бухгалтерські записи (проводки), їх види.

12

2. Зміст дисципліни за модулямим і темами

Алгоритм складання бухгалтерської проводки. Синтетичний і аналітичний облік на рахунках. Поняття про субрахунки. Види аналітичних рахунків. Зв’язок показників синтетичного і аналітичного обліку. Узагальнення даних поточного обліку. Оборотні відомості за рахунками синтетичного і аналітичного обліку. Контрольне значення оборотних відомостей. Сальдові оборотні відомості.

Модуль ІІ. Основні елементи бухгалтерського обліку: документація, інвентаризація, оцінка, калькуляція, звітність

Тема 5. Первинне спостереження, документація та інвентаризація

Первинне спостереження в обліку, його види. Економічна сутність вартісного виміру і його значення. Калькуляція як спосіб угрупування витрат і визначення собівартості продукції, робіт, послуг. Принципи угрупування витрат. Види калькуляції.

Визначення бухгалтерського документа і його реквізити. Документація, її сутність і значення.

Класифікація документів, вимоги до їх змісту і оформлення. Поняття про документообіг. Типізація, стандартизація й уніфікація бухгалтерських документів.

Інвентаризація, її об’єктивна необхідність у бухгалтерському обліку.

Роль і значення інвентаризації у вірогідності обліку і схоронності власності. Види інвентаризації. Поняття про порядок проведення і оформлення інвентаризації, відображення її результатів у системі бухгалтерського обліку. Нормативне регламентування інвентаризації.

Тема 6. План рахунків бухгалтерського обліку

Зміст інформації, що відбивається в системі рахунків. Формування системи рахунків для відображення кругообігу ресурсів підприємства.

13

БУХГАЛТЕРСЬКИЙ ОБЛІК

Значення класифікації рахунків бухгалтерського обліку за економічним змістом. Класифікація рахунків бухгалтерського обліку за структурою і призначенням. Класифікація рахунків стосовно балансу.

Забалансові рахунки, їх характеристика і зміст. Розвиток системи рахунків бухгалтерського обліку. План рахунків бухгалтерського обліку, його призначення, принципи побудови, зміст. Код бухгалтерського рахунка.

Тема 7. Форми бухгалтерського обліку

Облікові регістри, їх сутність і значення. Види і форми облікових регістрів, їх модифікація в умовах застосування сучасної обчислювальної техніки. Класифікація облікових регістрів. Типові форми облікових регістрів. Стандартизація і уніфікація облікових регістрів.

Види рахункових записів. Хронологічний і систематичний записи. Помилки в рахункових записах. Способи їх виявлення і виправлення.

Формибухгалтерськогообліку,їхсутністьіісторичнийрозвиток. Журнал-головна, меморіально-ордерна, журнально-ордерна, автоматизовані форми та їх характеристика.

Шляхи вдосконалення форм бухгалтерського обліку в умовах удосконалення і розвитку ЕОМ, створення локальних обчислювальних мереж. Поняття про автоматизоване робоче місце (АРМ) облікового працівника.

Тема 8. Облік основних господарських процесів

Основні господарські процеси на підприємстві. Облік і документальне оформлення руху запасів на підприємстві. Методи оцінки запасів. Облік розрахунків з постачальниками. Облік грошових коштів підприємства. Структура господарської діяльності підприємства. Групування витрат за економічними елементами та

14

2. Зміст дисципліни за модулямим і темами

статтями калькуляції. Облік витрат на виробництво. Формування загальновиробничих, адміністративних витрат та їх облік.

Об’єкти основних засобів та їх оцінка. Типові форми первинної облікової документації з обліку основних засобів. Облік руху основних засобів. Облік оплати праці. Облік процесу реалізації продукції. Процедура формування фінансового результату в бухгалтерському обліку.

Тема 9. Основи бухгалтерської звітності

Необхідність одержання узагальнюючих показників для контролю і керування господарською діяльністю. Звітність як спосіб узагальнення даних поточного бухгалтерського обліку. Мета складання фінансової звітності. Основні користувачі фінансової звітності. Склад фінансової звітності.

Принципи складання найважливіших форм звітності. Порядок і терміни складання, надання і затвердження звітності. Шляхи удосконалення звітності. Помилки в бухгалтерському обліку та способи їх виправлення.

15

3. ЛЕКЦІЇ

Тема 1.

Бухгалтерський облік, його сутність і основи організації

1.1. Господарський облік та його види

Для нормального функціонування суб’єкта господарювання в будь-якій економічній системі необхідно, щоб учасники, які приймають управлінські рішення, мали в своєму розпорядженні повну, точну і достовірну інформацію про фінансово-майновий стан керованого ними об’єкта. Тому ведення господарства вимагає організації спостереження за господарською діяльністю для контролю за виконанням намічених завдань та забезпечення органів управління необхідними даними. Таке спостереження досягається за допомогою господарського обліку.

Господарський облік є кількісним відображенням та якісною характеристикою господарської діяльності з метою контролю та управління нею. Єдина система господарського обліку складається з таких його видів: статистичного, оперативно-технічного, бухгалтерського і податкового. Кожен з них має свої конкретні об’єкти і завдання. Але всі види господарського обліку тісно пов’язані між собою і доповнюють один одного.

Статистичний облік вивчає загальні питання змін та аналізу масових, кількісних явищ, відносин і взаємозв’язків. З його допомогою держава регулює відносини між окремими секторами економіки, встановлює динаміку і тенденції змін національного багатства і т. ін.

Оперативно-технічний облік є системою спостереження за окремими господарськими операціями і процесами з метою управління ними безпосередньо в ході їх здійснення. Прикладами такого обліку можуть служити табельний облік, щоденний облік випуску та відвантаження продукції, складський облік тощо.

16

Тема 1. Бухгалтерський облік, його сутність і основи організації

Податковий облік призначений для відображення валових доходів і витрат підприємства з метою визначення прибутку, що підлягає оподаткуванню. Поняття податкового обліку введено в дію новою редакцією Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств», який набрав чинності з 1 липня 1997 р. Причому, якщо до 1 січня 2000 р. оподатковуваний прибуток ще можна було визначити за допомогою записів на бухгалтерських рахунках, то з дати набрання чинності національних Положень (стандартів) бухгалтерського обліку фінансові результати діяльності підприємства, розраховані на їхній основі, докорінно відрізняються від оподаткованого прибутку.

Бухгалтерський облік – головний вид господарського обліку, який зобов’язані вести всі юридичні особи, створені відповідно до законодавства України, незалежно від організаційно-правових форм і форм власності, а також представництва іноземних суб’єктів господарської діяльності (далі – підприємства).

Згідно зі ст. 1 Закону України «Про бухгалтерський облік і фінансову звітність в Україні» бухгалтерський облік є процесом виявлення, вимірювання, реєстрації, накопичення, узагальнення, збереження і передачі інформації про діяльність підприємства зовнішнім і внутрішнім користувачам для прийняття рішень. Його основними визначальними рисами є документальність, суцільність і точність.

Кожна відображена в бухгалтерському обліку операція повинна бути попередньо зареєстрована в документах, які є єдиним джерелом даних бухгалтерського обліку. Будь-яка господарська операція, не зафіксована у відповідному документі, є незаконною, так само незаконним є і складання бухгалтерського документа без здійснення операції.

Бухгалтерський облік є суцільним обліком з точки зору охоплення господарської діяльності і безперервним у часі. У бухгалтерському обліку діяльності суб’єкта господарювання узагальнено відбивається система різнорідних, але взаємозалежних об’єктів – майна та ресурсів підприємства, зобов’язань і капі-

17

БУХГАЛТЕРСЬКИЙ ОБЛІК

талу, господарських процесів і фінансових результатів. Узагальнене відображення здійснюється в єдиному грошовому вимірі (з використанням інших вимірників: натуральних, трудових і т. п.) шляхом суцільного спостереження і виміру всіх змін даних об’єктів.

Усі дані, що наводяться в бухгалтерських документах, повинні бути точними (тобто відображатися у гривнях (карбованцях, доларах) без будь-яких округлень, а в калькуляційних розрахунках навіть у тисячних частках гривні).

Бухгалтерський облік в Україні поділяється на фінансовий і управлінський (внутрішньогосподарський), причому у фінансовому обліку поступово виокремлюється управлінська функція.

Фінансовий облік ведеться обов’язково на кожному підприємстві в інтересах зовнішніх користувачів – органів податкової адміністрації, бірж, банків, постачальників, покупців тощо, а управлінський – задля внутрішніх користувачів, зокрема адміністрації підприємства, яка повинна за його даними приймати оперативні управлінські рішення.

У системі управлінського обліку, на відміну від фінансового, відтворюється, передусім, інформація про витрати (за видами та місцем виникнення, структурними підрозділами, в яких відбувається споживання ресурсів).

Метою ведення бухгалтерського обліку є надання користувачам для прийняття рішень повної, правдивої та неупередженої інформації про фінансове становище, результати діяльності та рух грошових коштів підприємства.

Відповідно до визначеної мети бухгалтерський облік вирішує такі завдання:

отримання точної і своєчасної інформації про наявність і рух усіх ресурсів підприємства для забезпечення їх збереження та ефективного використання;

достовірне і точне визначення фінансових результатів діяльності підприємства і його рентабельності як основних показників ефективності роботи в умовах ринку;

18

Тема 1. Бухгалтерський облік, його сутність і основи організації

постійний контроль за ефективним і раціональним використанням матеріальних, трудових і грошових ресурсів з метою підвищення конкурентоздатності продукції;

захист економічної інформації від конкурентів і третіх осіб, що можуть заподіяти шкоду діяльності підприємства;

якісне складання і своєчасне надання звітності, встановленої законодавством.

Бухгалтерський облік виконує дві основні функції – інформаційну та контрольну. Інформаційна функція полягає у створенні точної й об’єктивної інформації про активи, зобов’язання і власний капітал підприємства, характери та результати господарської діяльності.

Контрольна функція полягає в постійній перевірці на основі облікових даних доцільності та законності здійснених операцій, збереження ресурсів і забезпечення точності створюваної економічної інформації.

У практиці господарського обліку для виміру засобів підприємств використовують три види вимірників: натуральні, трудові, грошові.

Натуральні вимірники – одиниці виміру об’єктів, що визначаються їх природними властивостями (обсягом, вагою, довжиною, площею тощо). Такими одиницями можуть бути кілограми, метри, штуки та ін. Натуральні одиниці використовуються головним чином для обліку кількості матеріальних цінностей, але користуватися ними можна лише для обліку однорідних предметів. Отже, за допомогою натуральних вимірників не можуть бути отримані узагальнюючі показники, які характеризують різні ресурси підприємств.

Трудові вимірники використовуються для підрахунку кількості витраченої праці і виражаються в одиницях витраченого часу: робочий день, нормо-година тощо. За допомогою трудових вимірників обчислюються показники продуктивності праці, контролюються норми виробітку, нараховується заробітна плата. На відміну від натуральних трудовий вимірник найчастіше дозволяє порівнювати між собою деякі різнорідні величини: наприклад,

19

БУХГАЛТЕРСЬКИЙ ОБЛІК

витрати на виробництво однієї тонни сталі або однієї тонни зерна, що можна виразити у нормо-годинах.

Грошові вимірники застосовуються для розрахунку господарських явищ у єдиному однорідному вимірі. Використання грошових вимірників зумовлено існуванням товарно-грошових відносин у ринковій економіці.

Грошовий вимірник дає можливість узагальнювати в єдиному вимірі всі ресурси, зобов’язання, витрати і результати господарської діяльності підприємств. Оскільки бухгалтерський облік має відображати різноманітну інформацію й одержувати узагальнені відомості про діяльність підприємства, то всі процеси і події, що викликають зміни у структурі активів, зобов’язань і капіталу, у бухгалтерському обліку обов’язково відбиваються у грошовому вимірнику, хоча в багатьох випадках грошовий вимірник застосовується в обліку поряд з натуральними і трудовими вимірниками.

Відповідно до діючого законодавства всі підприємства повинні вести бухгалтерський облік і складати фінансову звітність у грошовій одиниці України.

Реформування системи бухгалтерського обліку, яке почалося в Україні з 1 січня 2000 р., значно змінило правові та методологічні засади організації бухгалтерського обліку на підприємствах. Це пов’язано з приведенням національної системи обліку у відповідність до вимог ринкової економіки та міжнародних стандартів бухгалтерського обліку, оскільки світова глобалізація економіки зумовлює потребу не лише у виробничій кооперації, а й у сфері інформаційних технологій.А це потребує єдиної оцінки економічних та господарських процесів і єдиних принципів відображення інформації про ці процеси у системі бухгалтерського обліку.

Тому з 1 січня 2000 р. основними нормативно-правовими актами, які регламентують організацію бухгалтерського обліку в

Україні, є:

1.Закон «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16.07.99 р. № 996 – XIV;

20