Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

bukhgaltersky_oblik / Сєрікова Т.М., Понікаров В.Д. Бухгалтерський облік

.pdf
Скачиваний:
149
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
1.29 Mб
Скачать

Тема 1. Бухгалтерський облік, його сутність і основи організації

ліку підприємство може самостійно обрати такі форми його організації:

введення до штату підприємства посади бухгалтера або створення бухгалтерської служби на чолі з головним бухгалтером;

користування послугами спеціаліста з бухгалтерського обліку, зареєстрованого як підприємець без створення юридичної особи;

ведення на договірних засадах бухгалтерського обліку централізованою бухгалтерією або аудиторською фірмою;

самостійне ведення бухгалтерського обліку та складання звітності безпосередньо власником або керівником підприємства. Але така форма організації бухгалтерського обліку не може застосуватися на підприємствах, звітність яких повинна оприлюднюватись.

Керівник підприємства зобов’язаний створити необхідні умови для правильного ведення бухгалтерського обліку, забезпечити неухильне виконання всіма підрозділами, службами і працівниками, причетними до бухгалтерського обліку, правомірних вимог бухгалтера з дотримання порядку оформлення та подання до обліку первинних документів.

Головний бухгалтер або особа, на яку покладено ведення бухгалтерського обліку підприємства:

забезпечує дотримання на підприємстві встановлених єдиних методологічних принципів бухгалтерського обліку, складання і надання у встановлений термін фінансової звітності;

організовує контроль за відображенням на рахунках бухгалтерського обліку всіх господарських операцій;

бере участь в оформленні матеріалів, пов’язаних з нестачею та відшкодуванням втрат від нестачі, розкрадання і псування активів підприємства;

забезпечує перевірку стану бухгалтерського обліку у філіях, представництвах, відділеннях та інших відокремлених підрозділах.

31

БУХГАЛТЕРСЬКИЙ ОБЛІК

Згідно з Законом «Про бухгалтерський облік і фінансову звітність в Україні», бухгалтерський облік на всіх підприємствах ведеться безупинно з дня реєстрації підприємства до його ліквідації.

При цьому підприємство самостійно:

визначає облікову політику підприємства;

обирає форму бухгалтерського обліку як певну систему регістрів обліку, порядку і способу реєстрації та узагальнення інформації в них з додержанням єдиних принципів, встановлених чинним законодавством, та з урахуванням особливостей своєї діяльності і технології обробки облікових даних;

затверджує правила документообігу і технологію обробки облікової інформації, додаткову систему рахунків і регістрів аналітичного обліку;

може виділяти на окремий баланс філії, представництва, відділення й інші підрозділи, які зобов’язані вести бухгалтерський облік, з подальшим включенням їх показників у фінансову звітність підприємства.

Існує дві форми організаційної побудови апарату облікової служби на підприємстві: централізована і децентралізована.

При централізованій формі весь апарат бухгалтерської служби як методично, так і адміністративно підпорядковується одному керівникові – головному бухгалтеру. При децентралізованій формі організаційної побудови частина апарату бухгалтерії з методичних питань підпорядкована головному бухгалтеру, а з адміністративних питань – господарському керівникові (начальнику цеха, виробництва та інших служб).

Організаційна побудова апарату облікової служби багато в чому залежить від її структури. Структура апарату бухгалтерії відбиває форму організації взаємодії виконавців, які безпосередньо зайняті бухгалтерським обліком у системі управління підприємством.

На форму організаційної побудови та структуру апарату облікової служби підприємства впливають такі фактори:

32

Тема 1. Бухгалтерський облік, його сутність і основи організації

обсяги виробництва та види діяльності;

загальна чисельність працюючих;

кількість структурних підрозділів та філій (дочірніх підприємств);

характер функціональних обов’язків співробітників бухгалтерії.

Відповідальність за бухгалтерський облік господарських операцій, пов’язаних з ліквідацією підприємства, включаючи оцінку майна і зобов’язань підприємства, складання ліквідаційного балансу і фінансової звітності, покладається на ліквідаційну комісію, яка створюється відповідно до законодавства.

За відсутність бухгалтерського обліку або ведення його з порушеннями встановленого порядку, внесення помилкових даних у фінансову чи статистичну звітність, несвоєчасне чи неякісне проведення інвентаризацій посадові особи підприємства згідно зі статтею 164-2 Кодексу України про адміністративні порушення можуть бути оштрафовані на суму від восьми до п’ятнадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Ті самі дії, вчинені особою, на яку протягом року було накладене адміністративне стягнення за одне з таких правопорушень, підлягають накладенню штрафу у розмірі від десяти до двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Теми для рефератів

1.Види підприємств в Україні. Особливості їх створення та діяльності.

2.Бухгалтерія – основне джерело інформації.

3.Процес створення відділу бухгалтерії на підприємстві, його функції та роль.

4.Права та обов’язки бухгалтера.

5.Професійні вимоги до сучасного бухгалтера.

33

БУХГАЛТЕРСЬКИЙ ОБЛІК

Контрольні запитання

1.Що таке господарський облік?

2.Назвіть основні види господарського обліку.

3.Дайте визначення бухгалтерського обліку.

4.Які визначальні риси бухгалтерського обліку?

5.Які види вимірників використовуються у господарському обліку?

6.Яка мета та завдання ведення бухгалтерського обліку? Назвіть основні функції бухгалтерського обліку.

7.Які нормативно-правові акти регламентують організацію бухгалтерського обліку в Україні?

8.Хто здійснює методологічне регулювання бухгалтерського обліку в Україні?

9.Що таке Положення (стандарти) бухгалтерського обліку?

10.На яких основних принципах ґрунтується бухгалтерський облік та фінансова звітність?

11.Яка структура національних Положень (стандартів) бухгалтерського обліку?

12.Що таке облікова політика?

13.Хто розробляє облікову політику підприємства?

14.Що є основною метою облікової політики?

15.Коли підприємство повинно розробити наказ про облікову політику?

16.Які фактори впливають на вибір облікової політики підприємства?

17.Які основні розділи повинен включати наказ про облікову політику?

18.В яких випадках може змінюватися облікова політика підприємства?

19.Які існують форми організації бухгалтерського обліку на підприємстві?

34

Тема 1. Бухгалтерський облік, його сутність і основи організації

20.Хто несе відповідальність за організацію бухгалтерського обліку на підприємстві?

21.Які функції покладаються на головного бухгалтера у процесі організації бухгалтерського обліку на підприємстві?

22.Які існують форми організаційної побудови апарату облікової служби на підприємстві?

23.Які фактори впливають на структуру апарату облікової служби підприємства?

24.Яка відповідальність передбачена за відсутність бухгалтерського обліку або ведення його з порушеннями встановленого порядку?

35

Тема 2.

Предмет і метод бухгалтерського обліку

2.1. Предмет бухгалтерського обліку

Найбільш характерною ділянкою застосування бухгалтерського обліку є підприємство, яке відповідно до чинного законодавства має вести його в повному обсязі і мати закінчену систему організації бухгалтерського обліку.

Господарська діяльність підприємства складається з окремих процесів (виробництво і надання послуг, матеріально-технічне забезпечення, реалізація тощо), які відбуваються за допомогою певних ресурсів підприємства (основних фондів, матеріалів, коштів), що складають їх матеріальну основу. У свою чергу ці процеси складаються з окремих господарських операцій (купівля-про- даж, витрати предметів праці, нарахування заробітної плати й ін.), основним змістом яких є зміна у структурі активів і зобов’язань підприємства та зміна однієї їх форми іншою. Бухгалтерський облік повинен давати повні і достовірні відомості про наявність ресурсів, якими володіє дане підприємство.

Тому предметом бухгалтерського обліку є господарські операції – події, що викликають зміни у структурі активів і зобов’язань, у власному капіталі підприємства, а також стан та використання ресурсів підприємства у процесі його діяльності. Причому предметом бухгалтерського обліку є не самі фізичні об’єкти, а інформація про них, необхідна для управління підприємством. Таким чином, предмет обліку – це факти господарської діяльності, які характеризують стан та використання ресурсів.

Але не всі господарські явища, що здійснюються на підприємстві, можуть належати до бухгалтерського обліку. Виходячи з принципів бухгалтерського обліку, господарський факт може бути відображено в обліку лише за таких умов:

36

Тема 2. Предмет і метод бухгалтерського обліку

він має вартісну оцінку;

пов’язаний з ресурсами підприємства або з джерелами їх утворення та задовольняє виробничому або правовому аспекту господарювання;

вже фактично відбувся за часом.

Сутність предмета бухгалтерського обліку визначається через об’єкти, що підлягають обліку, які за економічним змістом та призначенням можна розподілити на:

1)ресурси підприємства (активи);

2)джерела утворення ресурсів підприємства (капітал і зобо- в’язання);

3)господарські процеси.

2.2. Об’єкти бухгалтерського обліку

Відповідно до національних стандартів бухгалтерського обліку в Україні ресурси підприємства підрозділяються на три групи: необоротні активи, оборотні активи та витрати майбутніх періодів (рис. 2.1).

До необоротних активів належать: нематеріальні активи, основні засоби, інші необоротні активи.

Нематеріальні активи – це невловні активи, що не мають матеріально-речовинної структури, але мають умовну вартість. До них належать: ціна фірми чи фірмової марки, вартість патентів, ліцензій, авторських прав, ноу-хау, програмне забезпечення, що оцінюються тільки в грошовому виразі. Нематеріальні активи є предметом купівлі-продажу не тільки у середині країни, але і на міжнародному ринку.

До основних засобів належать будинки, споруди, машини, устаткування, транспортні засоби, передатні пристрої та ін. Вони використовуються в господарській діяльності підприємства в незмінній натуральній формі тривалий час, як правило, більше року, зношуються поступово і тому переносять свою вартість на готову продукцію частинами, у міру зносу. До основних засобів

37

38

 

 

 

 

 

 

 

 

Ресурси підприємства

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Необоротні активи

 

 

 

 

 

 

 

Оборотні активи

 

 

Витрати майбутніх періодів

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Нематеріальні

 

 

Основні

активи

 

 

засоби

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Патенти

 

 

Будівлі

 

 

 

 

 

 

Ліцензії

 

 

Споруди

 

 

 

 

 

 

Торгова

 

 

Машини

марка

 

 

 

 

 

 

Обладнання

Авторські

 

 

 

 

 

 

права

 

Транспортні

Ноу-хау

 

 

засоби

 

 

 

Передавальні

Програмне

 

 

пристрої

забезпечення

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Інші

необоротні

активи

Незавершене

будівництво

Довгострокові

фінансові

інвестиції

Довгострокова

заборгованість

Відстрочені

податкові

активи

Інші

необоротні

активи

 

Запаси

 

Дебіторська

Грошові кошти

 

 

 

та їх еквіва-

 

заборгованість

 

 

 

 

 

 

ленти

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Виробничі

 

За товари, що

 

У національній

 

запаси

 

відвантажені

 

валюті

 

 

 

 

 

покупцям

 

 

 

 

 

Тварини на

 

В іноземній

 

 

За виконані

 

вирощуванні

 

 

валюті

та відгодівлі

 

роботи

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

МШП

 

і послуги

 

 

 

 

 

 

Підзвітних осіб

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Незавершене

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

виробництво

 

За векселями

 

 

 

 

 

Готова

 

одержаними

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

продукція

 

За авансами

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Товари

 

виданими

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Інші

оборотні

активи

Витрати з освоєння виробництва, нових видів продукції

Суми

передплати

періодичних

видань

Рис. 2.1. Класифікація ресурсів підприємства

ОБЛІК БУХГАЛТЕРСЬКИЙ

Тема 2. Предмет і метод бухгалтерського обліку

відносяться матеріальні активи, які підприємство тримає з метою їх використання у процесі виробництва чи постачання товарів і послуг, надавання в оренду іншим особам чи для здійснення адміністративних і соціальних функцій, очікуваний термін корисного використання (експлуатації) яких більше одного року (чи операційного циклу, якщо він триває більше року).

Об’єкт основних засобів визнається активом тоді, коли існує імовірність того, що підприємство одержить у майбутньому економічні вигоди, пов’язані з використанням активу, і його вартість може бути вірогідно визначено.

Інші необоротні активи включають: незавершене будівництво; довгострокові та інші фінансові інвестиції; довгострокову фінансову заборгованість; відстрочені податкові активи;

інші необоротні активи (бібліотечні фонди, предмети прокату та ін.).

Оборотні активи включають: запаси, дебіторську заборгованість, кошти та їх еквівалент.

До запасів належать:

виробничі запаси (матеріали, паливо, запасні частини, насіння і корм), які використовуються у процесі виробництва одноразово і цілком споживаються протягом одного виробничого циклу, уся їх вартість відразу переноситься на собівартість готової продукції;

тварини на вирощуванні і відгодівлі;

малоцінні і швидкозношувані предмети терміном служби до 1 року;

незавершене виробництво – предмети, що знаходяться у незавершеному виробничому процесі;

готова продукція – закінчена в обробці продукція, що відповідає встановленим технічним умовам, знаходиться на складі підприємства-виробника чи відвантажена споживачу;

39

БУХГАЛТЕРСЬКИЙ ОБЛІК

товари – продукти праці, виготовлені і призначені для продажу.

Дебіторська заборгованість – заборгованість різних підприємств, організацій і фізичних осіб нашому підприємству, наприклад, заборгованість:

за товари чи інші матеріальні цінності, відвантажені покупцям, але не оплачені ними;

за виконані роботи і послуги;

за підзвітні суми, видані працівнику підприємства під звіт. Особа, якій видано суми з каси підприємства під звіт, називається підзвітною;

за векселями (борговими зобов’язаннями) отриманими; за авансами виданими та ін.

Підприємства і особи, що мають заборгованість нашому підприємству, називаються дебіторами, а їх заборгованість – дебіторською.

Кошти та їх еквівалент:

у національній валюті (каса, рахунки у банках); в іноземній валюті; інші оборотні активи.

До витрат майбутніх періодів належать витрати, що здійснені в даному звітному періоді, але відносяться до майбутніх періодів. До таких витрат належать:

витрати з освоєння виробництва, нових видів продукції; суми передплати на періодичні видання та ін.

Згідно з національними стандартами бухгалтерського обліку в Україні джерела формування ресурсів підприємства підрозділяються на чотири групи:

власний капітал; забезпечення майбутніх витрат і платежів; довгострокові зобов’язання;

поточні зобов’язання (рис. 2.2).

40