Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

bukhgaltersky_oblik / Сєрікова Т.М., Понікаров В.Д. Бухгалтерський облік

.pdf
Скачиваний:
149
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
1.29 Mб
Скачать

Тема 3. Бухгалтерський баланс

3.1. Поняття про бухгалтерський баланс, його зміст та побудова

Для управління підприємствами органам, що приймають управлінські рішення, необхідна, насамперед, точна інформація про його фінансово-майновий стан. При цьому необхідно знати, які види ресурсів має у своєму розпорядженні підприємство і за рахунок яких джерел вони сформовані. Така інформація може бути отримана за допомогою бухгалтерського балансу. Зміст і форма балансу та загальні вимоги до розкриття його статей визначає Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 2 «Баланс», затверджене наказом Міністерства фінансів України № 87 від 31.03.99 р. та зареєстроване у Міністерстві юстиції України за № 396/3689 від 21.06.99 р.

Баланс – це звіт про фінансовий стан підприємства, який відображає на певну дату його активи, зобов’язання і власний капітал.

Під активами розуміють ресурси, контрольовані підприємством у результаті минулих подій, використання яких, як очікується, призведе до одержання економічних вигід у майбутньому. Такі ресурси включають: основні засоби і нематеріальні активи, товарноматеріальні запаси, грошові кошти та їх еквіваленти, дебіторську заборгованість тощо.

Зобов’язання – це кредиторська заборгованість підприємства (тобтозаборгованістьіншимособам,підприємствам,організаціям), що виникла внаслідок минулих подій і погашення якої в майбутньому, як очікується, призведе до зменшення ресурсів підприємства, що втілюють у собі економічні вигоди.

Власний капітал – частина в активах підприємства, що залишається після вирахування його зобов’язань (тобто це ресурси, що залишаться на підприємстві після повного погашення всіх його зобов’язань).

51

БУХГАЛТЕРСЬКИЙ ОБЛІК

Графічно бухгалтерський баланс є таблицею, що складається з двох частин. У лівій частині, яка називається активом, відображаються ресурси підприємства, згруповані за їх видами і призначенням. У правій його частині, що називається пасивом, показуються джерела, за рахунок яких сформовані ці ресурси (рис. 3.1).

БАЛАНС – розподіл ресурсів, контрольованих підприємством

 

За видами

 

За джерелами формування

 

(актив балансу)

 

(пасив балансу)

 

 

 

 

1.

Основні засоби

1.

Власні (власний капітал)

 

 

 

2 Нематеріальні активи

 

 

 

 

 

 

3.

Фінансові інвестиції

 

 

 

 

 

 

4.

Запаси

2.

Позикові: зобов’язання (креди-

торська заборгованість)

 

 

5.Грошові кошти

6.Дебіторська заборгованість та ін.

Рис. 3.1. Схема бухгалтерського балансу

Кожен елемент активу і пасиву називається статтею балансу. У таблиці балансу, як в активі, так і у пасиві, передбачаються стовпчики для вказівок найменування статей і їх оцінки у грошовому вимірі. Схематичну структуру балансу підприємства з назвою його розділів наведено у табл. 3.1.

Основною властивістю балансового узагальнення є рівність вартісних підсумків активу і пасиву. Вона випливає з того, що і в активі, і в пасиві балансу показуються ті самі ресурси підприємства, виражені в єдиному грошовому вимірнику, але згруповані за різними ознаками: в активі – за видами, у пасиві – за джерелами формування. Тобто підсумок активів балансу повинен дорівнювати сумі зобов’язань та власного капіталу. Загальний підсумок показників активу і пасиву балансу називається валютою бухгал-

терського балансу.

52

Тема 3. Бухгалтерський баланс

 

 

Таблиця 3.1

 

БАЛАНС

 

на ________________ 200__р.

 

 

 

 

 

АКТИВ

Сума

ПАСИВ

Сума

 

 

 

 

І. Необоротні активи

 

І. Власний капітал

 

 

 

 

 

ІІ. Оборотні активи

 

ІІ. Забезпечення наступних

 

 

витрат і платежів

 

 

 

 

ІІІ. Витрати майбутніх

 

ІІІ. Довгострокові зобов’язання

 

періодів

 

 

 

 

 

 

 

ІV. Поточні зобов’язання

 

 

 

 

 

 

 

V. Доходи майбутніх періодів

 

 

 

 

 

БАЛАНС (разом)

 

БАЛАНС (разом)

 

 

 

 

 

У першому розділі активу балансу – «Необоротні активи» – відображаються нематеріальні активи, незавершене будівництво, основні засоби, довгострокові фінансові інвестиції та довгострокова дебіторська заборгованість, тобто ті ресурси, які утримуються підприємством з метою їх використання протягом періоду, більшого за один рік (чи більше одного операційного циклу, якщо він перевищує один рік). Під операційним циклом розуміють проміжок часу між придбанням запасів для здійснення діяльності та отриманням коштів від реалізації виробленої з них продукції (товарів, послуг).

У другому розділі активу балансу відображаються оборотні активи, тобто кошти та їх еквіваленти, не обмежені у використанні, а також інші активи, призначені для реалізації чи споживання протягом операційного циклу чи протягом дванадцяти місяців з дати балансу. До них відносяться виробничі запаси (сировина, матеріали, паливо, купівельні напівфабрикати, запасні частини, тара, будівельні матеріали), залишки незавершеного виробництва, запаси готової продукції і товарів, векселя отримані, дебіторська заборгованість, поточні фінансові інвестиції, грошові кошти (у національній та іноземних валютах) та їх еквіваленти. Причому засоби, які не можна використовувати для операцій протягом одного

53

БУХГАЛТЕРСЬКИЙ ОБЛІК

року, починаючи з дати балансу, чи протягом операційного циклу слід виключати зі складу оборотних активів і відображати як необоротні активи.

Утретьому розділі активу – «Витрати майбутніх періодів» – відображаються витрати, що мали місце потягом поточного чи попередніх звітних періодів, але належать до наступних звітних періодів.

Упершому розділі пасиву «Власний капітал» наводяться дані про суми статутного і пайового капіталу підприємства, про додатково вкладений та інший додатковий капітал, про резервний капітал, про суми нерозподіленого прибутку (непокритого збитку),

атакож відомості про неоплачений і вилучений капітал.

Удругому розділі пасиву – «Забезпечення наступних витрат і платежів» – відображаються нараховані у звітному періоді майбутні витрати та платежі (витрати на оплату майбутніх відпусток, гарантійні зобов’язання тощо), величину яких на дату складання балансу може бути визначено тільки шляхом попередніх (прогнозних) оцінок, а також залишки коштів цільового фінансування і цільових надходжень, отримані з бюджету та інших джерел.

Утретьому розділі пасиву – «Довгострокові зобов’язання» – відображаються довгострокові кредити банків, довгострокові фінансові зобов’язання, інші довгострокові зобов’язання, а також відстрочені податкові зобов’язання, тобто сума податків на прибуток, що підлягають сплаті в майбутніх періодах внаслідок тимчасової різниці між обліковою і податковою базою оцінки.

Учетвертомурозділіпасивубалансу–«Поточнізобов’язання» – відображаються короткострокові кредити банків, векселя видані, кредиторська заборгованість за товари (роботи, послуги), а також поточні зобов’язання за отриманими авансами, розрахунками з бюджетом, за позабюджетними платежами, зі страхування, з оплати праці, за розрахунками з учасниками, за внутрішніми розрахунками та іншими поточними зобов’язаннями. До поточних зобов’язань відносять зобов’язання, що будуть погашені протягом операційного циклу підприємства чи повинні бути погашені про-

54

Тема 3. Бухгалтерський баланс

тягом дванадцяти місяців починаючи з дати балансу. Причому в цьому ж розділі показується поточна заборгованість за довгостроковими зобов’язаннями, які підлягають погашенню протягом дванадцяти місяців з дати балансу.

П’ятий розділ пасиву – «Доходи майбутніх періодів» – включає доходи, отримані протягом поточного чи попередніх звітних періодів, які відносяться до наступних звітних періодів.

Ресурси підприємства, які беруть участь у господарських операціях, як правило, не залишаються незмінними, а постійно переходять з однієї форми в іншу. Тому стан активів, зобов’язань і власного капіталу, який показано в балансі підприємства на початок періоду, в процесі господарської діяльності перетерплює постійні зміни, тобто вартісне вираження окремих статей балансу постійно змінюється. Однак ці зміни знаходять таке відображення в балансі, при якому рівність між загальною сумою активів і загальною сумою власного капіталу і зобов’язань у грошовому вимірі ніколи не порушується (тобто Актив = Пасив).

3.2. Типи змін, що викликають господарські операції в балансі

З точки зору теорії бухгалтерського обліку, всі господарські операції, що викликають відповідні зміни в балансі, можна поділити на чотири типи. Короткий умовний баланс та типи балансових змін наведено у табл. 3.2 (грошові одиниці умовні).

Перший тип господарських операцій – активний.

Наприклад:

1.За готівку було куплено товари на суму 10 од. При цьому грошові кошти підприємства зменшаться на 10 од., а стаття «Товари» відповідно збільшиться на 10 од., тобто відбудеться переміщення коштів з однієї активної статті в іншу.

2.Відпущено зі складу підприємства до виробничого цеху, що займається виготовленням продукції, матеріалів на суму 15 од. Ця операція приведе до зменшення статті активу балансу «Виробничі запаси» на 15 од. та збільшення статті активу «Незавершене виробництво» також на 15 од.

55

БУХГАЛТЕРСЬКИЙ ОБЛІК

Таблиця 3.2

Баланс на 31 жовтня 2005 р.

 

 

С У М А

 

 

 

С у м а

 

А к т и в

 

 

 

П а с и в

 

 

 

почат-

зміна

кінце-

почат-

зміна

кінце-

 

 

 

кова

 

ва

 

кова

 

ва

1. Основні

100

0

100

1. Статутний

100

0

100

засоби

капітал

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2. Запаси:

200

 

240

 

 

 

 

виробничі

100

2) –15

85

2. Коротко-

 

3) +20

 

 

 

 

 

 

 

незавершене

 

 

 

 

 

50

2) +15

65

строкові кре-

200

6) +50

230

виробництво

дити банку

 

7) –40

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

товари

50

1) +10

90

 

 

 

 

5) +30

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3. Грошові

300

 

288

3. Кредитор-

 

 

 

кошти, в т. ч.:

 

 

 

 

 

ська забор-

 

3) –20

 

 

 

 

200

210

 

 

 

 

поточні

275

6) +50

285

го-ваність за

5) +30

 

 

товари

 

 

 

рахунки

7) –40

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4. Поточні

 

 

 

 

 

 

 

зобов’язання

 

 

 

 

 

1) –10

 

за розрахун-

 

 

 

каса

25

3

ками:

 

 

 

8) –12

 

 

 

 

 

 

з бюджетом

30

4) + 5

35

 

 

 

 

 

 

 

 

з оплати

70

4) – 5

53

 

 

 

 

праці

 

8) –12

 

 

 

 

 

 

 

 

 

БАЛАНС

600

 

628

БАЛАНС

600

 

628

 

 

 

 

 

 

 

 

Висновок: Дані операції стосуються лише окремих статей активу балансу. Пасив не змінюється. При цьому одні статті активу балансу збільшуються, а інші зменшуються на одну й ту ж суму. Валюта балансу не змінюється. Математично це можна виразити так:

56

Тема 3. Бухгалтерський баланс

А + х – х = П,

де А – актив балансу;

П – пасив балансу;

х – сума господарської операції.

Другий тип господарських операцій – пасивний.

Наприклад:

3.За рахунок узятого в банку короткострокового кредиту підприємство погасило кредиторську заборгованість за товари (зобов’язання) на суму 20 од. При цьому пасивна стаття «Короткострокові кредити банку» зросте на 20 од., тобто збільшиться заборгованість банку за кредит, а пасивна стаття «Кредиторська заборгованість за товари» зменшиться на 20 од.

4.Із заробітної плати робітників підприємства утримано суму прибуткового податку в розмірі 5 од. При цьому пасивна стаття «Поточні зобов’язання за розрахунками з оплати праці» зменшується на 5 од., а інша пасивна стаття «Поточні зобов’язання за розрахунками з бюджетом» збільшується також на 5 од.

Висновок: Дані операції стосуються лише окремих статей пасиву балансу. Актив не змінюється. При цьому одні статті пасиву балансу збільшуються, а інші зменшуються на одну й ту ж суму. Валюта балансу не змінюється. Математично це можна виразити так:

А = П + х – х,

де х – сума господарської операції.

Операції третього типу – активно-пасивні у бік збільшення.

Наприклад:

5.На підприємство надійшли товари на суму в 30 од. від постачальників, гроші за які не сплачені. При цьому активна стаття «Товари» збільшується на 30 од. і одночасно збільшується

57

БУХГАЛТЕРСЬКИЙ ОБЛІК

кредиторська заборгованість за товари також на 30 од. (стаття пасиву).

6.На поточний рахунок підприємства зараховано короткостроковий кредит банку у сумі 50 од. При цьому збільшується стаття активу балансу «Грошові кошти» на 50 од. і одночасно збільшується пасивна стаття «Короткострокові кредити банку» на 50 од. (збільшується заборгованість банку за кредит)

Висновок: Дані операції стосуються як статей активу, так і статей пасиву балансу. Обидві статті збільшуються. При цьому збільшується валюта балансу як за активом, так і за пасивом. Рівність грошових сум активу та пасиву зберігається.

Математично це можна виразити так:

А + х = П + х,

де х – сума господарської операції.

Операції четвертого типу – активно-пасивні у бік зменшення.

Наприклад:

7.За рахунок грошових коштів підприємства погашено короткострокову позику банку на суму 40 од. При цьому грошові кошти зменшуються на 40 од. (стаття активу) і одночасно зменшується заборгованість банку (поточне зобов’язання), що показується в балансі за статтею «Короткострокові кредити банку» також на 40 од. (стаття пасиву).

8.Видано із каси підприємства заробітну плату робітникам сумою 12 од. При цьому зменшується стаття активу балансу «Грошові кошти» на 12 од. і одночасно зменшується стаття пасиву «Поточні зобов’язання за розрахунками з оплати праці» також на 12 од. (зменшується заборгованість з оплати праці).

Висновок: Дані операції стосуються як статей активу, так і пасиву балансу. Обидві статті зменшуються. При цьому зменшується валюта балансу як за активом, так і за пасивом. Рівність зберігається.

58

Тема 3. Бухгалтерський баланс

Математично це можна виразити так:

А – х = П – х,

де х – сума господарської операції.

Загальні висновки:

1.Кожну господарську операцію при відображенні її у балансі може бути віднесено до одного з чотирьох типів змін.

2.Кожна господарська операція відображається обов’язково за двома статтями балансу.

3.Валюта активу і пасиву балансу змінюється в тих випадках, коли операція стосується і активу, і пасиву балансу.

4.Не буває таких господарських операцій на підприємстві, що зменшували б одну статтю активу й одночасно збільшували б одну статтю пасиву, і навпаки (тобто порушували би балансову рівновагу).

5.Рівність валюти активу і пасиву балансу зберігається після відображення кожної господарської операції.

Теми для рефератів

1.І. Ф. Шер – засновник балансової теорії.

2.Вимоги міжнародних стандартів бухгалтерського обліку до балансу.

3.Порядок формування балансової політики на підприємстві.

4.Історія розвитку балансів акціонерних товариств у XVII – XVIII ст.

Контрольні запитання

1.Що таке баланс підприємства? Його склад і зміст.

2.Що відображають у бухгалтерському балансі?

3.Як побудовано бухгалтерський баланс?

59

БУХГАЛТЕРСЬКИЙ ОБЛІК

4.Що відображають в активі бухгалтерського балансу?

5.Що відображають у пасиві бухгалтерського балансу?

6.Що таке стаття бухгалтерського балансу?

7.Що належить до активів підприємства?

8.Що входить у зобов’язання (пасиви) підприємства?

9.Як визначають суму власного капіталу підприємства?

10.Як визначають показник валюти бухгалтерського балансу?

11.Якою є основна властивість бухгалтерського балансу?

12.Як змінюється значення статей бухгалтерського балансу внаслідок здійснення господарських операцій?

60