Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Звіт (Менеджмент).doc
Скачиваний:
486
Добавлен:
19.03.2016
Размер:
1.19 Mб
Скачать

Тема №4 Відпрацювання навичок офіс-менеджера

1. Вивчення складу трудового колективу і психологічної сумісності працівників шляхом анкетування та обробки даних

Соціально-психологічний клімат колективу в кінцевому рахунку − продукт всієї системи соціальних відносин суспільства і специфічного соціального мікросередовища тієї або іншої конкретної організації, підприємства або установи. Природно, що глибокі соціальні та соціально-психологічні корені клімату колективу полягають в багатогранній життєдіяльності всього суспільства, і є суттєвою передумовою розвитку і формування здорової духовної атмосфери.

Соціально-психологічний клімат колективу може і повинен бути результатом цілеспрямованої роботи керівника і всього колективу.

Одним з напрямів, що допомагають створенню сприятливого психологічного клімату, є організація людей у виробничі колективи на основі їхньої психологічної сумісності, під якою розуміється психологічна близькість партнерів, взаємна симпатія, схожість їхніх характерів, спільність інтересів та нахилів.

Створення сприятливого соціально-психологічного клімату передбачає подолання тих бар’єрів психічної напруженості, які можуть виникнути в процесі спілкування між людьми.

Особливу роль серед усіх інших факторів формування соціально-психологічного клімату первинного трудового колективу відіграють стосунки керівництва і підлеглих, весь комплекс функцій, що виконується керівником.

Ми вирішили дослідити соціально психологічний клімат на підприємствах для цього провели анкетування. Ознайомитися з анкетами можна в додатку Є.

Аналіз проведеного анкетування для дослідження соціально-психологічного клімату в колективі наведено в табл. 4.1.

Таблиця 4.1

Протокол дослідження соціально-психологічного клімату в колективі

Учасник опитування

Компоненти

емоційна

когнітивна

поведінкова

1

+++

+++

+++

2

+++

+00

--0

3

---

0--

---

4

0++

++0

+0+

5

+++

+++

+0+

0,6

0,4

0,2

Аналіз даних таблиці 4.1 свідчить, що емоційна та когнітивна компонента є позитивними, а поведінкова є не визначеною (суперечливою). Отже, психологічний клімат в колективі є позитивним.

Згідно з отриманих даних анкетування 60 % опитуваних подобається робота і вони б повернулися на роботу після хвороби, але все ж не до кінця впевнені, що хотіли б залишитися, адже завжди є вірогідність займати кращу посаду і більш високооплачувану. В загальному можна сказати, що ставлення до роботи опитуваних є позитивним.

Результатами оцінки роботи керівника наведено в табл. 4.2.

Таблиці 4.2

Результатами оцінки роботи керівника

Якість

Зведені оцінки

Працелюбство

0,8

Суспільна активність

0,7

Професійні знання

0,9

Турбота про людей

0,6

Вимогливість

1

Чуйність

0,56

Комунікабельність

0,96

Здатність розбиратися в людях

0,8

Справедливість

0,8

Товариськість

0,56

Аналіз даних таблиці 4.2 свідчить що для керівника найважливішими якостями є вимогливість до роботи,комунікабельність та професійні знання, друге місце займають працелюбство, здатність розбиратися у людях та справедливість. Керівник займається суспільною діяльністю, але не вважає її надто важливою. На останньому місці знаходяться такі якості як турбота про людей, чуйність та товариськість.

В таблиці 4.3 наведено міру задоволеності працівників роботою.

Таблиця 4.3