Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
istoriya_gotove.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
03.11.2018
Размер:
976.38 Кб
Скачать
  1. Виникнення козацтва та його роль в українській історії. Запорізька Січ.

Постійна загроза нападів ординців спонукала козаків до створення надійної системи укріплень. Основу її становили січі.

Дослідники пов'язують походження слова січ із засіками - укріпленнями з дерев.

Великого значення надавали козаки місцю розташування січі. Найчастіше то був річковий острів. Можливо, за давніших часів розрізнені невеликі січі існували в багатьох місцях.

Згодом за порогами утворилася одна Запорозька Січ - своєрідна столиця запорозьких козаків.

Відомо вісім дніпровських січей. Перша розташовувалася на острові Мала Хортиця (нині на території міста Запоріжжя). Вона була зведена 1556 р. українським православним князем Дмитром Вишневецьким і слугувала військовою базою козацтва на пониззі Дніпра.

Звідси протягом 1556 р. було організовано численні походи запорожців у володіння кримського хана й на турецькі фортеці. Одначе восени 1557 р. запорозьку фортецю зруйнували кримські татари.

Від 60-х рр. XVI ст. по 1593 р. Запорозька Січ розташовувалася на острові Томаківка, у 1593-1638 рр. - на острові Базавлук, у 1638-1652 рр. - на Микитиному Розі, у 1652-1709 рр. - на річці Чортомлик, у 1709-1711 і 1730-1734 рр. - на річці Кам'янка, у 1711-1728 рр. - в Олешках, у 1734-1775 рр. - на річці Підпільна (Нова Січ).

УТВОРЕННЯ КОЗАЦЬКОЇ ДЕРЖАВИ - ЗАПОРОЗЬКОЇ СІЧІ

Протягом XVI – XVIII ст. Запорозька Січ мала ознаки держави: вона контролювала величезну територію степової України, мала свій уряд, військово-адміністративний устрій, власний суд, самостійні дипломатичні відносини з іншими країнами.

Запорозька Січ відрізнялася від більшості тогочасних феодальних держав. Замість феодального примусу, який ґрунтувався на закріпаченні й примусовій праці, у ній утвердилися принципи найманої праці. За внутрішнім устроєм козацька держава була своєрідним військовим товариством.

Територія козацької держави називалася Землями Війська Запорозького або Вольностями Війська Запорозького й простягалася від Південного Бугу на заході до Кальміусу в Надазов`ї на сході. На півночі її межа пролягала по річках Орелі (на Лівобережжі) та верхів'ях Інгулу й Інгульця (На Правобережжі).

У 15-17ст. козаками називали вільних від повинностей чоловіків, які працювали за найманням або несли охоронну військову службу на окраїнах держави. Роком виникнення козацтва прийнято вважати 1492р.

За службу козаки отримували землю( рідше платню). Українське козацтво на початку 16ст. стає чисельним, його вплив на внутрішньополітичне становище українських земель посилюється.

Причини виникнення українського козацтва:

  • стихійне переселення частини українців на незаселені території, аби позбутися кріпосної залежності.

  • Сподівання на нових родючих землях, розташованому у зручному для торгівлі і ведення власного господарства місці, поліпшити своє матеріальне становище

  • Національне, релігійне гноблення українців у складі Речі Посполитої і Російської держави.

  • Для оборони козаки будували укріплення – січі.

  • У 30-ті роки 16ст.відбулося об’єднання усіх січей в одну – запорізьку.

Військово політична організація Запорізька Січ(до 1654)

Органи влади – кошовий отаман, старшина (обиралися Січовою радою)

Військова організація - Кош (козацьке військо), курені(військові підрозділи)

Права козаків:

  • брати участь у зборах ради

  • висловлювати свої пропозицій, зауваження

  • обирати гетьмана (отамана), старшину

обов’язки козаків:

  • виконувати рішення ради

  • брати участь у військових походах,

  • чергувати по охороні Січі.

Козацтво протягом 300р. відіграло в історії України надзвичайно важливу роль. Виникнувши як цілком новий суспільний клас, воно незабаром принесло свою ідеологію на весь народ і продовжило державно-національну традицію Київської Русі-України й Литовсько Руської держави. Уже наприкінці 16ст. козацтво як поважна військова сила уславилася боротьбою проти кримсько-татарської агресії, вийшло на міжнародну арену. Запорізька Січ стала важливим осередком соціального й національно визвольного руху, постійним вогнищем опору окатоличення й полонізації українського народу. Ватажки козаччина зокрема Сагайдачний, Хмельницький, Дорошенко, Мазепа боролися за інтереси українського народу. Гетьман П. Орлик став творцем першої у світі конституції.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]