Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Соц__олог__я м__ста М__хеєва .doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
03.11.2018
Размер:
4.21 Mб
Скачать

1.1 Базові питання 46

Оскільки базові питання призначені передусім для розкриття загальних характеристик міського життя та формування «рамки» діалогу між дослідником та респондентом, саме з них доцільно розпочинати інтерв'ю або анкету.

Питання про статус респондента у просторі та про орієнтири та межі:

  • Скажіть, будь ласка, у якому районі ви мешкаєте? З якого року Ви мешкаєте в цьому районі? Як і коли Ви переїхали в цей район / місто (для приїжджих)?

  • Ви самі придбали тут квартиру, отримали її чи успадкували?

  • Як, на Вашу думку, можна завершити наступні речення: «Центр міста для мене - це...», «околиці міста для мене - це...».

  • Як Ви вважаєте, чи можна те місце, де Ви мешкаєте, назвати центром міста?

  • Коли ви їдете з міста, де саме для Вас місто закінчується? Будь ласка, спробуйте пояснити, чому, на вашу думку, воно закінчується саме там?

Питання про сприйняття різних частин міського простору:

46 Частину питань було розроблено під час дослідницької роботи проектної групи «Міська стратифікація: регіональний аспект» у 2006-2007 рр. Учасники робочої групи: А. Є. Карпов (Новосибірськ), О. К. Міхеєва (Донецьк), А. В. Стрельникова (Москва).

Скажіть, будь ласка, що дає Вам життя в центрі / у віддаленому районі, які в цьому є позитивні моменти?

  • Які Ви можете назвати мінуси проживання в центрі / віддаленому районі?

  • Що Ви відчуваєте, коли мова іде про місце вашого мешкання? (приміром, гордість чи сором)?

  • Як Ви вважаєте, мешкання у Вашому районі сприяє набуттю прагматичних зв'язків, корисних знайомств? З ким Ви познайомилися за час мешкання тут? Чи допомогло Вам це в чомусь? У чому саме?

Питання про поведінкові стереотипи:

  • Чи спілкуєтесь Ви з вашими сусідами? З мешканцями свого району? З якого приводу?

  • У великому місті часто люди змушені працювати далеко від місця свого мешкання. Чи прагнете Ви знайти роботу ближче до власного будинку, або навпаки - у центрі міста?

  • Як часто Ви буваєте в інших районах? У яких саме? У зв'язку з якими обставинами?

Фрагмент інтерпретації відповідей городян (з проекту «Соціальне розрізнення міського простору (на прикладі жителів м. Москви)»)47. У сприйнятті простору впадає в око чітка відмінність між відповідями тих, хто щойно приїхав до м. Москви та тими, хто прожив тут декілька років. «Мій простір - це знайома місцевість, там, де я почуваюся затишно, де мені все знайоме» (чол., 21 рік, мешкає у м. Москві понад 5 років). Респонденти цієї категорії вже достатньо довго жили в Москві та розширили межі «свого» простору за рахунок власної впевненості та опанування території. Це не є характерним для респондентів, які нещодавно переїхали до міста. Як правило, вони не мають власного житла, тож єдиним відчуттям простору залишається «я сам» та незначна територія навколо «мене»: «Коли я з кимось, кого добре знаю, на певній території, то це і є мій простір» (жін., 41 рік, мешкає у Москві 3 місяці), «моя квартира - мій простір» (чол., 26 років, мешкає у Москві 6 місяців).

Якщо уявлення про центр не викликало проблем та відобразилося крізь штампи (Червона площа, Манежна площа), то питання

47 Дослідження «Соціальне розрізнення міського простору (на прикладі жителів м. Москви)», проект А. Губської та Є. Озерової (кер. А. В. Стрельникова). Час проведення - 2007 рік. Методи: напівформалізоване інтерв'ю, рисункові методики. Респонденти: 41 особа у віці 21-50 років, з них 15 корінних мешканців, 15 приїжджих, що мешкають у столиці понад п'ять років; 11 приїжджих, що мешкають у столиці менше одного року; 17 - мешкають у центральних районах та 24 - у віддалених районах м. Москви.

про те, чи мешкає сам респондент у центрі, виявилося складним. Це дивно, однак більшість відповідей були нечіткими, респонденти плуталися, змінювали власну точку зору в процесі інтерв'ю, розмірковували вголос та не погоджувалися самі з собою. Плутані відповіді у кінцевому рахунку продемонстрували, що центр міста розширився до Садового кільця, до нього увійшов увесь історичний центр, зі старовинними будинками, пам'ятниками, театрами та музеями. Далі, межі центра міста розширюються залежно від того, скільки часу потрібно, щоб доїхати до центральних вулиць. Тому результати багатьох інтерв'ю виявилися парадоксальними у тому сенсі, що респонденти, які мешкають на околицях міста, намагалися наблизити своє місце проживання до вже «розтягнутих» меж центра міста. Так, чоловік, що мешкає неподалік від станції метро Планерна (околиця Москви), врешті-решт дійшов висновку, що це так само «практично центр», оскільки «...близькість до Сокола дає відчуття близькості до центру, а Сокіл - це центр)». І це, навіть попри те, що з його вікон «видно МКАД.», а Москва, за його ж словами, «. закінчується за МКАДом» (чол., 21 рік, мешкає у Москві більше п'яти років).

Таким чином, незважаючи на символічні образи, що прирівнюються до поняття «центр» (Червона площа, Кремль), мешканці міста шукають шляхів розширення стереотипних меж. Дехто робить це за допомогою часу, дехто - пригадуючи архітектурні ансамблі, розташовані неподалік від безпосереднього місця проживання. Інші розширюють територію центру на підставі того, що Москва і сама розширюється, відповідно і центр мусить розширюватися так само: «.Москва так швидко зростає, що скоро, я гадаю, мій район буде центром (ідеться про віддалений район)» (жін., 26 років, корінна москвичка).

Звернемося тепер до сприйняття Центру. На питання «Доповніть, будь ласка, речення «Центр міста для мене - це.», мешканці центральних районів надали наступні відповіді: «красиві місця», «у першу чергу, красиві будинки»; «місця для відпочинку», «місця, де можна приємно провести час»; «місце роботи»; «історичне місце»» «Червона площа»; «історія». Як бачимо з наведених цитат, у жителів віддалених районів Центр асоціюється з культурними та історичними складовими, архітектурними пам'ятниками, місцем проведення дозвілля, місцем для розваг.

З'ясуємо, які саме характеристики центру та віддалених районів сприяють формуванню цих уподобань. У цьому нам допоможе оцінка городянами переваг та недоліків проживання в тому чи іншому районі.

Таблиця 3.1

Плюси і мінуси мешкання у центрі міста (за оцінками респондентів)

Плюси

Мінуси

  1. Територіальне розташування - легко дістатися до будь-яких місць та районів міста, до роботи;

  2. Близькість до культурних точок;

  3. Розвинута інфраструктура дозвілля та розваг (клуби, ресторани, кафе).

  1. Затори на дорогах, складно пересуватися Центром міста;

  2. Погана екологія - брак свіжого повітря, зелених насаджень, високий ступінь загазованості.

Таблиця 3.2

Плюси і мінуси мешкання у віддаленому від центру районі (за оцінками респондентів)

Плюси

Мінуси

  1. Зелений район («У нашому районі все зелене, у нашому районі є Москва-ріка»);

  2. Прекрасне місце для прогулянок;

  3. Не так шумно, як у Центрі.

місця роботи, усе це займає багато часу; 2. Не найкраще оточення («...від самого початку тут оселялися люди з невисоким рівнем освіти, потреб, культури ... у них народилися майже такі самі діти ... оточення неблагополучне, м'яко кажучи»).