Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Соц__олог__я м__ста М__хеєва .doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
03.11.2018
Размер:
4.21 Mб
Скачать

Яких історичних діячів слід насамперед увічнювати в пам'ятниках та назвах вулиць Львова?

Львів'яни

Українці

Загалом за вибіркою

Героїв українського національно-визвольного руху

52,4 %

56,3 %

51,9 %

Видатних українських наукових та культурних діячів

52,9 %

50,4 %

48,8 %

Видатних львів'ян незалежно від національності

43 %

39,3 %

39,1 %

Видатних діячів європейської та світової культури

20,9 %

17,1 %

18,1 %

306 Іванкова-Стецюк О. Історико-культурний центр міста у просторі ціннісних ідентифікацій (із досвіду вивчення ціннісних преференцій мешканців Львова) / О. Іванкова-Стецюк // Методологія, теорія та практика соціологічного аналізу сучасного суспільства : збірник наукових праць. - Харків, 2006. - T. 2. - С. 266270. - (С. 268).

Дещо проблематичним виглядає інший аспект львівської ідентичності - образ європейськості. Під час його аналізу слід ураховувати складні взаємовідносини між «українським» та «європейським» дискурсами та їх символічною репрезентацією в міському просторі Львова. З одного боку, вони можуть стимулювати і підтримувати один одного, декларуючи одвічну приналежність української культури і міста Львова як її втілення до європейської традиції. Так, згідно з результатами дослідження, проведеного львівською дослідницею О. Іванковою-Стецюк, 65,9 % львів'ян вважають своє місто європейським і до ознак його «європейськості» зараховують: європейську самобутню архітектуру, давню історію та інфраструктуру 306. Проте ці ж таки дискурси та їх символічна репрезентація можуть бути взаємови-ключними. Адже Європа після травматичних подій Другої Світової війни більше не може презентуватися як основний центр цивілізації та культурних цінностей, що ставить під питання саму можливість існування таких модерних уніфікуючих та націєструктуруючих проектів, включно з європейським проектом. А тому в другій половині ХХ ст. основними складовими образу Європи та європейськості стають мультикультуралізм, толерантність та громадянське суспільство. Відповідно, образ європейськості, присутній у свідомості мешканців Львова, швидше є ностальгійною реконструкцією «золотого століття», позбавленої згадок про будь-які конфлікти, ніж віддзеркаленням нових європейських цінностей.

Елемент «європейськості», присутній у львівській ідентичності, виявляється також на основі аналізу відповідей на запитання «У межах якого регіону світу Ви б розташували Львів?» (див. табл. 4). Респонденти-«львів'яни» розташовують Львів не просто у Європі (цей варіант відповідей є домінуючим), а в Центральній Європі. Саме у виборі варіанту «Центральна Європа» частка «львів'ян» переважає частку «українців», а також є більшою від загальної по всій вибірці. Причина може критися в тому, що поняття «Європа» є надто широким, а тому включає в себе і Східну Європу, якій нібито не притаманна «європейськість». Окрім того, Європа пов'язується з сучасними ліберальними цінностями, які підважують вартісність національних проектів. Водночас поняття «Центральна Європа» більше асоціюється з простором традиційних європейських міських цінностей, які відповідають ностальгійним реконструкціям «золотого століття» та міфам про безконфліктне проживання різних національних груп.

Таблиця 4