Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Навчальний пос_ибн теор_я.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
21.11.2018
Размер:
1.59 Mб
Скачать

2.4 Призначення покарання за незакінчений злочин

2.4.1 Значення стадій вчинення злочину для визначення кримінальної відповідальності та покарання

Стаття 68 КК доповнює загальні засади призначення покарання (статті 65—67 КК), встановлюючи додаткові особливі вимоги (спеціальні правила), якими має керуватися суд, призначаючи покарання за незакінчений злочин (готування до злочину або замах на злочин: статті 13-16 КК).

Стадії злочину – це певні етапи розвитку злочинного вчинку в часі. Першою з них є готування до вчинення злочину. Інколи стадією злочину, яка не тягне за собою кримінальної відповідальності, називають і виявлення умислу. Навряд чи є підстави вважати виявлення умислу стадією злочину. Виявлення умислу саме по собі ще не є створенням умов для вчинення злочину. Це лише озвучування думок стосовно можливого злочинного діяння. Саме через це його не визнають злочинним за принципом „За думки не судять, а судять за діяння”.

Першою стадією вчинення злочину є готування до злочину. На відміну від виявлення умислу, готування – це вчинення певних діянь, які за своїм змістом є реальним створенням умов для вчинення у майбутньому злочинного діяння. В чинному кримінальному законодавстві виявлення умислу не визначається, оскільки воно не має кримінально-правового значення. Щодо законодавчого визначення готування до злочину в(ст. 14 КК України) слід зазначити, що воно адекватно відображає сутність та зміст цього кримінально-правового явища.

Наступна стадія злочину – замах на його вчинення. Існує проблема законодавчого визначення цієї стадії. На думку декого із фахівців, законодавче визначення замаху на вчинення злочину в ст. 15 КК є невдалим. У ній йдеться про вчинення діяння, яке спрямоване на вчинення злочину. Тобто вчинення іншого діяння у майбутньому. Але ж це – продовження думки, викладеної у попередній ст. 14 КК стосовно готування до злочину як створення певних умов для реалізації злочинного наміру. Тобто законодавець у ст. 15 КК фактично продовжує характеризувати стадію готування до злочину замість того, щоб чітко визначити ознаки замаху.

Головна з них полягає в тому, що замах – це початок виконання об’єктивної сторони злочину, не доведеного до кінця з причин, незалежних від суб’єкта його вчинення. Саме цю ознаку й необхідно передбачити в законодавчому визначенні зазначеної стадії злочину.

Завершальна стадія злочину – його закінчення. Закінченим злочином визнається діяння, яке містить усі ознаки складу злочину, передбаченого відповідною статтею Особливої частини КК України. Визначення закінченого злочину залежить від законодавчої конструкції складу злочину (матеріальний, формальний, усічений). У злочині з матеріальним складом його закінчення співпадає з моментом настання шкідливих наслідків злочинного діяння. Якщо склад злочину визначено в законі як формальний, злочин вважається закінченим в момент закінчення самого злочинного діяння безвідносно того, настали його шкідливі наслідки чи ні. Злочин з усіченим формальним складом вважається закінченим на стадії готування або замаху на його вчинення (бандитизм є закінченим злочином з початку організації банди, а не з моменту вчинення нею нападів).