Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Навчальний пос_ибн теор_я.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
21.11.2018
Размер:
1.59 Mб
Скачать

3.4.2 Корегування (зміна) покарання на підставі актів амністії чи помилування.

Із двох існуючих різновидів корегування призначеного судом покарання – його заміни більш м’яким та зниження його меж – за актами амністії чи помилування можливе здійснення лише першого. Щодо зниження межі призначеного покарання (пом’якшення покарання) воно, як зазначалось, є результатом внесення законодавчих змін до тексту КК України, спрямованих на пом’якшення санкцій за певні види злочинів, тому за законами про амністію та указами Президента України про помилування не здійснюється.

Розглянемо заміну покарання більш м’яким за законами про амністію. Вона здійснюється за правилами, визначеними статтею 86 КК. Відповідно до ч. 3 цієї статті, законом по амністію може бути передбачено заміну засудженому покарання або його не відбутої частини більш м’яким. Зазначене свідчить, що така заміна покарання більш м’яким також має два різновиди – а) заміна всього призначеного покарання більш м’яким і б) заміна не відбутої його частини більш м’яким. Перший різновид такої заміни застосовується щодо осіб, засуджених за вчинення певних злочинів, покарання щодо яких ще не розпочало виконуватися. Другий – щодо засуджених, які відбули частину покарання.

Стосовно акту помилування слід зазначити, що відповідно до ч. 2 ст. 87 КК він може бути присвяченим виключно заміні одного покарання (довічне позбавлення волі) іншим (позбавленням волі на строк не менше двадцяти п’яти років) і стосуватися конкретної особи, на відміну від закону про амністію, який має не персоніфікований характер. Максимальна межа нового покарання, застосовуваного замість довічного позбавлення волі, в ст. 87 КК не визначена. Вона визначається в указі про помилування конкретної особи з урахуванням усіх матеріалів кримінальної справи.

Жодного іншого виду кримінально-правового впливу на осіб, які вчинили злочин (звільнення від покарання чи його відбування, заміна покарання більш м’яким, зниження межі покарання) зазначена кримінально-правова норма не містить. Це дає підстави декому з дослідників проблеми стверджувати, що зазначеним у ст. 87 КК компетенція Президента щодо помилування вичерпується.

Але в ст. 85 КК сферу помилування визначено набагато ширше. Вона, окрім заміни покарання включає і всі інші форми кримінально-правового впливу, визначені розділом ХІІ Загальної частини КК України. Тобто спостерігається своєрідна конкуренція між „загальною” нормою-декларацією (ст. 85 КК) та „спеціальною” нормою(ст. 87 КК). Правозастосовна практика, що склалася в Україні, надає в цій конкуренції перевагу не спеціальній нормі, як це зазвичай робиться в інших ситуаціях, а загальній нормі. Підтвердженням цього є Положення про помилування, затверджене Указом Президента України 16 вересня 2010 року N 902/2010 , яким передбачено можливість здійснювати не лише пом’якшення покарання (ст. 87 КК) але й здійснювати повне або часткове звільнення від відбування як основного, так і додаткового покарання, а також заміну інших покарань або невідбутої їх частини більш м'яким покаранням.